Kayseri’De “Kadın Hakları” Konuşuldu

Kayseri Barosu tarafından, “Türk Medeni Hukukunda Kadının Dünü Bugünü” konulu konferans verildi.

Kayseri Barosu tarafından KÇETAŞ Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, Baro Başkanı Murat Şirvanlı ve bora üyeleri katılırken, konferansta Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Avukat Nazan Moroğlu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saibe Oktay Özdemir konuşma yaptı.

Avukat Nazan Moroğlu, kadın hakları için bugüne kadar yapılmış mücadelelerden bahsederken, ilk siyasal girişimin Fransız İhtilali ile olduğunu söyledi. Moroğlu, 1791 Kadın ve yurttaş Hakları Bildirgesi’nin 1. Maddesinde, ‘Kadın özgür doğar ve erkeklerle haklar bakımından eşittir” yazdığını söyledi. Bu bildirgenin devamında, 1877 ve 1908’de 8 Mart’ın Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul edildiğini belirten Moroğlu, ulusun kurtuluş mücadelesinde ise 10 Aralık 1919’da Kastamonu mitinginde 3 binden fazla Türk kadınının, mücadelenin başlangıcını verdiğini bildirdi.

1948’de yayınlanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ise, kadın haklarının hareket noktası olduğunu ifade eden Moroğlu, 1967’de yayınlan Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Beyannamesi’nin de önem arz ettiğini söyledi.

Kadın haklarının en önemli beyannamesinin ise, CEDAW olarak adlandırılan Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi olduğunu belirten Moroğlu, bu sözleşmenin kabul tarihinin 18 Aralık 1979, yürürlülük tarihin ise 3 Eylül 1981 olduğunu kaydetti. Moroğlu konuşmasına, bildirgeler ve kanunlardan bahsederek devam etti.

Ardından konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saibe Oktay Özdemir de, 4721 Sayılı Kanunla kadına verilen haklardan bahsetti.

Konferans sonunda Kayseri Baro Başkanı Murat Şirvanlı, Nazan Moroğlu ve Saibe Oktay Özdemir’e plaket verdi.

Kaynak: İHA