Hizbullah‘tan Bm Lübnan Mahkemesiyle İşbirliğinin Durdurulması Çağrısı

Lübnanlı Şii Hareketi Hizbullah, Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastını soruşturan Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Mahkemesiyle işbirliğinin durdurulması çağrısında bulundu.

BM Lübnan Özel Mahkemesinin Refik Hariri suikastıyla ilgili olarak bazı Hizbullah üyelerini suçlayacağı duyumlarının ardından Ocak ayında Hizbullahlı bakanların istifasıyla Saad Hariri hükümet düşmüştü. Hizbullah‘ın desteklediği Sünni aday Necip Mikati, parlamentoda çoğunluğun desteğini de aldıktan sonra yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Bugün başkent Beyrut‘ta basın toplantısı düzenleyen Hizbullah‘ın hukuk üyesi Muhammed Raad, Lübnanlı makamlara BM Lübnan Özel Mahkemesiyle işbirliğini kesmeleri

çağrısında bulundu. Raad, "Yeni hükümet kurulana kadar Lübnan‘la mahkeme arasındaki bütün faaliyetler dondurulmalıdır, daha sonrasına ise hükümetin kendi karar vermelidir" dedi.

Raad‘ın açıklamaları birkaç gün önce Lübnan hükümetinde görevlerini geçici olarak sürdüren bazı bakanların, mahkeme savcısı Daniel Bellemare‘nin bazı taleplerini yerine getirmesinin ardından geldi. Medyada yer alan haberlere göre Savcı Bellemare‘nin ofisi, Lübnan İçişleri Bakanı Ziad Baroud‘tan bazı Lübnan vatandaşlarının parmak izi raporlarını istemiş ve Baroud da kendisine parmak izlerini vermişti.

Kaynak: İHA