Foteg İstanbul 2011

Küçük, yüksek enerji maliyetleri, yüksek vergi, prim yükü ve kayıt dışı faaliyetlerin yarattığı sıkıntıların, tüm sanayi gibi gıda sektörünü de olumsuz etkilediğini belirtti.

Foteg İstanbul 2011
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, yüksek enerji maliyetleri, yüksek vergi, prim yükü ve kayıt dışı faaliyetlerin yarattığı sıkıntıların, tüm sanayi gibi gıda sektörünü de olumsuz etkilediğini belirterek, "Buralardaki sıkıntıların giderilmesinde, girdi maliyetlerimizin uluslararası standartlara çekilmesinde hükümet ve ekonomi yönetimine büyük görev düşmektedir" dedi.

HKF Fuarcılık tarafından düzenlenen ve sektör profesyonellerini bir araya getiren 9. Gıda İşleme Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı (FOTEG), CNR Expo Fuar Merkezi'nde açıldı.

Açılış töreninde Küçük, gıda sektörünün tarımla birlikte insanlığın ilk ve en eski faaliyet alanlarından biri olduğunu belirterek, gıdanın nüfusun doyurulması ve beslenmesi gibi hayati bir amaca hizmet etmesi itibariyla da son derece hayati ve stratejik bir sektör olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin zengin bitki örtüsü ve uygun iklim koşullarıyla gıda hammaddesi açısından oldukça şanslı bir konumda olduğunu vurgulayan Küçük, Türk gıda sektörünün son yıllarda büyük bir atılım gerçekleştirdiğini söyledi.

Küçük, gıda sektörünün ulaştığı yüksek kalite standartlarıyla tüm dünyaya ihracat yaptığını, hem yurt içi hem de dışı pazarlarda başarıyla rekabet edebildiğini ifade ederek, "Gıda sektörümüzdeki tüm bu gurur verici gelişmeler, hiç kuşkusuz ki, öncelikle sektör temsilcilerinin üretim tutkusu, çalışma azmi ve fedakarlığının bir sonucudur" dedi.

Bu başarıda, yüksek kalite standartlarına, uzman iş gücüne, gıda sağlığı ve hijyen uygulamalarına, teknolojiye yapılan yatırımın önemi bir rol oynadığını belirten Küçük, yatırımlar ve kararlı çalışmanın sonucu olarak, bugün gıda sektörünün ekonomi ve sanayinin en güçlü ve en rekabetçi sektörlerinden biri olduğunu kaydetti.

Gıdanın imalat sanayi üretiminde yüzde 14, imalat sanayi istihdamında yüzde 12 ve toplam ihracat içinde de yüzde 7 oranlarında paya sahip olduğunu anımsatan Küçük, şöyle konuştu:

"Başarılarımızın ve duyduğumuz gururun yanında daha yapacak çok şeyimiz olduğunun da farkındayız. Yüksek enerji maliyetleri, yüksek vergi, prim yükü ve kayıt dışı faaliyetlerin yarattığı sıkıntılar, tüm sanayimiz gibi gıda sektörümüzü de olumsuz etkiliyor. Buralardaki sıkıntıların giderilmesinde girdi maliyetlerimizin uluslararası standartlara çekilmesinde hükümet ve ekonomi yönetimine büyük görev düşmektedir. Ancak şunu da biliyoruz ki, giderek acımasızlaşan küresel rekabet koşullarında, rekabet gücünü geliştirmekte asıl sorumluluk, firmaların, özel sektörün yani bizlerin omuzlarındadır. Günümüz dünyasında kalite artık yarışa katılmak için olmazsa olmaz koşul haline gelmiştir. Rekabet üstünlüğüne giden yol, teknolojide, ARGE'de ve yenilikçilikte üstün olmaktan, verimliliği artırmaktan geçmektedir. Fuar, rekabet gücümüzün gelişmesine önemli katkıda bulunacaktır."

Küçük, fuarın gıda sektöründe yeni atılımlara zemin hazırlayacağını ifade ederek, sıkıntıları, eksiklikleri olsa da özel sektörün var gücüyle koşma çabasında olduğunu söyledi.

-FUARA 36 ÜLKEDEN 653 FİRMA KATILDI-

HKF Fuarcılık Genel Müdürü Bekir Çakıcı, bu yıl 9. kez düzenlenen, her seferinde daha çok katılımcı ve ziyaretçi ağırlayan fuarın konusunda sadece Türkiye'nin değil, komşu ülkelerin de pusulası olduğunu anlattı.

Fuarda 36 ülkeden katılımcıların gıda işleme teknolojileri, gıda katkı maddeleri, gıda ambalajlama sistemleri, unlu mamul teknolojileri, gıda güvenliği ve hijyen bölümlerinde gıda işleme ve üretim sanayinin bütün aşamalarını kapsamına alan tüm ürün ve hizmetleri sunduğunu belirten Çakıcı, fuara 184'ü yerli ve 469'u yabancı olmak üzere 653 firmanın aslen veya temsilen katıldığını söyledi.

Çakıcı, 20 bin metrekare alana kurulan fuara, sadece komşu ülkelerden değil dünyanın her köşesinden 12 bin profesyonel ziyaretçi beklendiğini belirtti.

Geçen yıl 11 bin 384 yerli ve yabancı profesyonel tarafından ziyaret edilen fuar, 6 Mart'a kadar 10.00-19.00 saatleri arasında açık kalacak. Fuara giriş profesyonel ziyaretçiler için ücretsiz olacak.