Teke Çınarı Turizme Kazandırılsın Talebi

Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesinde, "Türkiye Bitkileri ve Bitki Örtüsü konulu konferans verildi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Seçmen‘in konuk olduğu konferansa Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin, CBÜ Demirci Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Abalı, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan Prof.Dr. Özcan Seçmen, Türkiye‘de birçok bitki çeşidinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Seçmen, yaptığı açıklamada, Türkiye‘nin doğal bitki çeşidi potansiyeli açısından komşu ülkelerden daha zengin olduğunu ve bu potansiyelin üçte birini oluşturan bitki çeşidinin de yalnızca Türkiye‘de yetiştiğini anlattı. Kekik, yüksük otu, sığır kuyruğu, yabani karanfil, yabani papatya gibi doğal bitki çeşitlerinin önemli bir bölümünün Toroslar ve Doğu Anadolu Bölgesi‘nde yetiştiğine dikkati çeken Prof.Dr. Seçmen, "Bitkilerden bir bölümü ilaç hammaddesi olarak kullanılırken bazıları yenebilmekte

bazıları da hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Bir kısmı da süs bitkisi işlevine sahiptir" dedi.

Prof.Dr. Seçmen, Türkiye‘deki doğal bitki çeşitlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmekle beraber kentleşme ve sanayileşmenin yol açtığı çevre kirliliğinin tehdidi altında olduklarını belirten Seçmen, şunları söyledi: "Yok olma riski taşıyan bitkilerin sayısı gerçi az, ama bu bitkiler arasında salep gibi son derece önemlileri de var. Bu nokta gözden uzak tutulmamalıdır."

Demirci‘nin Tekeler köyündeki tarihi 2 bin yıllık çınar ağacından da bahseden Seçmen, Teke çınarının Türkiye‘de en yaşlı ve tarihi bir çınar ağacı olduğunu ve bir an önce turizme kazandırılmasını da istedi.

Kaynak: İHA