Kılıçdaroğlu: "Başsavcı Değişmedi, Başsavcı Sayın Erdoğan‘dır"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın Ergenekon davasının başsavcısı olduğunu öne sürerek, "Başsavcı değişmedi. Aslonan kararı verecek mevkideki kişilerin yansızlığıdır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, parti Genel Merkezi‘nde basın mensuplarının sorularını cevapladı. HSYK‘nın atama kararnamesi ile ilgili soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Başsavcı değişmedi. Başsavcı Sayın Erdoğan‘dır. ‘Ben bu davanın savcısıyım‘ demişti. Zekeriya Öz orada terfi ettirildi, yerine bir başka Zekeriya Öz getirilecek, ne fark eder?" diye konuştu.

Savcılığın iddia makamı olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "Aslonan kararı verecek olan mevkideki kişilerin yansızlığı, tarafsızlığı ve bağımsızlığıdır. O kişiler öyle mi? Hayır. Niçin hayır? Çünkü Yargıtay‘ın kararı çıktı, ‘Bunlar tarafsız değillerdir‘ diye. Tarafsız olmayan bir yargıç bu davayı götürürse ne yaparlarsa yapsınlar, üç tane Zekeriya Öz‘ü alırlar, yedi tane Zekeriya Öz‘ü getirirler, ne fark eder?" değerlendirmesini yaptı.

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz‘ün yeni göreve atanmasına ilişkin soru üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Bir kişi uzun süre kullanıldı, sonra bir tarafa bırakıldı. Sayın Öz‘ün ve arkadaşlarının görevden alınması, terfi ettirilmesi çok önemli bir olay değil. Çünkü Sayın Öz‘ün bulunduğu görev bir iddia görevi, iddia makamı. Belli iddialarda bulunuyor. Asıl üzerinde durulması gereken, Yargıtay kararıyla tarafsızlıklarını yitirdiği kanıtlanmış olan yargıçların göreve devam edip etmeyeceği. Eğer hukuk diyorsak,

hukukun üstünlüğü diyorsak, hukuka güven duyacaksak bu yönde önemli bir adımın atılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

‘Terfi şeklindeki bu görevden el çektirme bundan sonraki süreci nasıl etkiler?‘ sorusuna Kılıçdaroğlu, "Bu, hükümetin dünya kamuoyunda oluşan olumsuz tabloyu tersine çevirmek için yaptığı bir operasyon" karşılığını verdi. Başbakan Erdoğan‘ın ‘Biz yargının işine karışmıyoruz‘ şeklindeki sözlerinin doğru olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı‘nın HSYK‘nın başkanı olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Nasıl oluyor da bir Başbakan çıkıp ‘biz yargının işine karışmıyoruz‘ diyebiliyor. Doğrudan doğruya siz yargının işine karışıyorsunuz. Yargıyla ilgili kararları siz alıyorsunuz. Zekeriya Öz‘ü de siz görevden aldınız, terfi ettirdiniz. Niçin? ‘Kamuoyunda oluşan infiali acaba tersine döndürebilir miyiz?‘ diye. Buna da oturup bir kılıf uyduruyorsunuz ve kendinizi eski siyasetçi olarak tanımlıyorsunuz. ‘Biz eski siyasetçiyiz, bunları biliriz‘ diyorsunuz. Siz eski siyasetçi, kurt politikacı olabilirsiniz ama

siz halka doğruları söylemiyorsunuz."

Başbakan Erdoğan‘ın ‘yargı bizim işimize karışmasın‘ ifadelerini kullandığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Her türlü hukuksuzluğu yap, bu millet adaleti nerede arayacak? Bunu söyleyen bir kişide demokrasi kültürü var mı acaba? Bunu söyleyen bir kişide demokrasi nedir diye acaba kendisine soru sorma yeteneği, yetkisi var mı?" diye konuştu.

Hukuksuzluk nerede varsa orada yargının müdahale hakkı bulunduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bu ülkeyi yöneten kişi nasıl bu kuralları bilmez? ‘Ben başıma buyruğum, her işi yaparım, ben onun işine karışmayacağım, o da benim işime karışmasın‘. Gitsin başka bir ülkedeki başbakana sorsun, ‘ben böyle bir şey söyledim, ne diyorsunuz?‘ diye. Büyük bir olasılıkla kendisiyle dalga geçilir" dedi.

Başbakan Erdoğan‘ın hükümete kanun hükmünde kararname yetkisi veren tasarıyla ilgili, ‘daha önceki dönemlerde de aynı kararlar alındı‘ ifadelerini kullandığının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, Meclis‘in tatile girmesine gerek olmadığını, bakanlıkların birleşmesi gerekiyorsa Meclis‘e gelmesi durumunda kendilerinin de bunu destekleyebileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Kanun hükmünde kararname Meclis‘i bypass etmektir. Sayın Başbakan hazırladığı kanun hükmünde kararname taslağında dahi ‘gerekirse bazı

düzenlemeleri geri çekeriz‘ diyor. Demek ki o da yaptığı işin tam doğru olmadığına inanıyor. KHK, olağanüstü hallerde başvurulması gereken bir yoldur ancak Türkiye‘de böyle değil. Hükümetin 330‘un üstünde milletvekili var. Anayasa değişikliği dahi yapabiliyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA