Öcalan'ın desteği TUSIAD'ı ürküttü

Türkiye'de alanlarında uzman akademisyenlere hazırlatılan anayasa için “Bizim görüşümüz değil” diyen TÜSİAD'ı, Abdullah Öcalan'ın destek açıklaması korkuttu.

Öcalan'ın desteği TUSIAD'ı ürküttü
Türkiye’nin önde gelen 22 akademisyenine ‘Yeni Anayasa’ çalışması yaptıran patronlar kulübü TÜSİAD’ın geri adım atmasına PKK lideri Abdullah Öcalan’ın açıklamalarının neden olduğu öne sürüldü. TÜSİAD’ın 22 martta sunduğu raporda, Anayasa’nın “Türkiye devleti bir cumhuriyettir” dışındaki ilk üç maddesinin değiştirilebileceği vurgulanmıştı. Raporda Öcalan tarafından dillendirilen “demokratik özerklik” ifadesi kullanılmadan, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi önerilmişti. TÜSİAD’ın önerileri kamuoyunda tartışma yaşatırken, avukatlarıyla görüşme yapan Abdullah Öcalan, yeni anayasa çalışmasına destek verdiğini açıklamıştı. Öcalan, “TÜSİAD’ın önerileri söylediklerimle örtüşüyor” demişti. İşte Öcalan’ın bu açıklaması TÜSİAD’ta rahatsızlık yaşattı. Taraf’ın konuştuğu TÜSİAD kaynakları, bu üyelerin cumartesi günü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın gazetelere yansıyan “TÜSİAD anayasa çalışmasını destekliyorum” açıklamasıyla tepkilerinin arttığını ve üyeler arasında bunun yaygınlaştığını söyledi. Bu tepkilerin TÜSİAD yönetimi üstünde baskı oluşturduğunu belirten kaynaklar, Öcalan’ın açıklamasının ‘bardağı taşıran son damla’ olduğu görüşünde. Aynı kaynaklar, TÜSİAD’ın “Anayasanın değiştirilemez maddelerinin değiştirilmesi yönünde, ne bugün, ne de geçmişte bir önerimiz olmamıştır. Anılan belge bir TÜSİAD görüş raporu değildir; akademisyen ve kanaat önderlerinin beş temel başlıkta uzlaştıkları veya uzlaşamadıkları tesbitleri içermektedir” açıklamasını bu gerekçeye bağladı.

Ağır toplar ağır basıyor

TÜSİAD yaptığı son açıklamayı değerlendiren Alarko Holding’in sahibi İshak Alaton ise, tarihin tekerrür ettiğini söyledi ve “TÜSİAD’taki ‘ağır toplar’ dediğimiz tipler... O ağır toplar ‘ağır’ basıyor” dedi. 1997 yılında Prof. Dr. Bülent Tanör tarafından hazırlanan ve TÜSİAD’ın arkasında durmadığı rapora atıfta bulunan Alaton, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarih tekerrür ediyor. İki adım ileri bir adım geri...Bir adım ileri bir adım geri. Nasıl kolayına geliyorsa...

Bülent Tanör ile yaşadık. Tanör’ün raporunu yerden yere vurdular, sonra ‘yönetim kuruluna ibra edilmedi’ diyerek, sahip çıkmadılar. Şimdi böyle bir durum yok. Ancak akademisyenlere para vererek TÜSİAD’ın bedel ödediği bu çalışmanının ürününe TÜSİAD yine sahip çıkmıyor. ‘Akademisyenleri bağlar’ diyor. TÜSİAD yönetimindeki Ümit Boyner ne kadar demokrat olursa olsun onun üstünde bir kuvvet var. Ağır toplar dediğimiz tipler.. O ağır toplar ‘ağır’ basıyor. Türkiye’de yaşanan Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz sahne de görünen Başbakan olmakla beraber arkalarındaki ağır kuvvet yaşam boyu iplerini çekiyor. TÜSİAD’ta da aynı durum. Ümit Boyner, Diyarbakır’a gitsin, eşiyle halay çeksin, yine TÜSİAD da, Türkiye de değişmek istemiyor. Tutucu kuvvetler, Türkiye’ye egemen. Biz cesaretimizi kaybetmiyoruz. Türkiye’yi değiştirmek için uğraşmaya devam ediyorum.”

Ne din kitabı ne Allahın kitabı

TÜSİAD’ın hazırladığı yeni anayasa çalışmasını olumlu bir çalışma olarak nitelendiren İshak Alaton, şunları kaydetti: “Olumlu bir rapor, faydalı bir rapor. ‘Hiçbir madde değiştirilmez değil’ diyor. Haklı da. Bu maddeleri yazanlar Allah’ın temsilcileri değil. İki kollu, iki bacaklı insanlar. Bu insanların 30 yıl önce yazdıkları, beni 30 yıl sonra bağlayamaz. Neden ben istediğim gibi bir anayasayı yazamayayım, 30 yıl önce bir takım adamların ortaya koyduğu yazılara neden bağlı kalma mecburiyetindeyim. Din kitabı da değil, Allahın kitabı da değil. Aynı mesajı başka kelimelerle de verilebilir.