Finlandiya Cumhurbaşkanı‘nından Türkiye‘nin Ab Sürecine İlginç Benzetme

Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Türkiye‘nin Avrup Birliği (AB) sürecini evliliğe benzeterek, "Daha düğün tarihi beli olmadı ancak siz iyi bir damat adayısınız" dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Harran Üniversitesi‘nde öğrencilerle bir araya geldi. Burada olası bir eyleme karşı şemsiyeli korumaların tedbir alması dikkat çekti. İlk olarak öğrencilerle bir süre sohbet eden Cumhurbaşkanı Halonen, ardından soruları yanıtladı. Bir öğrencinin "Türkiye‘nin AB‘ye girişi konusunda sizin öngörü tarihiniz nedir? Ayrıca bu süreçte bizi ne gibi engeller bekliyor ve bizden beklentileri nelerdir" sorusu üzerine Halonen, "Bazen herkes arasında ünlülere sorarlar, ‘Ne zaman

evleneceksiniz‘ diye. Burada düğünün ne zaman yapılacağı Önemli gibi gözüküyor ancak, önemli olan bu evlilikte neler olacak ve birbirimizden ne beklentilerimiz var denilerek düşünmek daha yararlı olacak diye düşünüyorum. Bildiğiniz gibi evlenildiği zaman yalnızca iki eş arasında olmuyor ve diğer akrabalarla da bağlar oluşuyor. AB ile Türkiye arasında yapılan ilk toplantının üzerinden uzun bir süre geçmiştir tabi ki. Üç türlü sorunun üstesinden gelinmesinden bahsediyoruz. AB‘de öncelikle bir çok ülke var ve

bunlar Türkiye‘yi yeterince tanımıyor. Komşularınızla konuşun ve onlardan destek isteyin. Gerçi güçlükleri de biliyorum. Bir konu daha var, o da Türkiye gerçekten çok büyük bir ülke. Küçük bir ülke söz konusu olduğunda noktası, virgülüne kadar her şeyin yerinde olması o kadar önemli olmayabiliyor ancak böyle büyük bir ülkeden söz edildiğinde bu durum biraz farklı oluyor. Ancak Türkiye‘nin istenilme oranı da yüksektir. Çünkü Türkiye‘nin AB‘ye üye olarak girmesi her iki tarafa da büyük kazançlar getirecektir"

diye konuştu.

İstenen üyelik kıstaslarının yerine getirilmesi halinde Türkiye‘nin AB‘ye girişi için istenen seviyeye gelebileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, "Uluslararası siyasette ve ticarette, çok daha önemli bir aktör haline geleceksiniz. O zamanda daha istenilir bir aday ve üye olacaksınız. Ben şuanda titiz bir gelin annesi gibiyim. Daha düğün tarihi beli olmadı zamanı belli değil, ancak siz iyi bir damat adayısınız" diye konuştu.

Açıklama üzerine salondaki öğretim üyeleri ve öğrenciler, Cumhurbaşkanı‘nı alkışladı. Salondakileri güldüren konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı‘na Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu tarafından bakır işleme bir hediye verildi.

Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve beraberindeki heyet, daha sonra kendileri için hazırlanan iki askeri helikoptere binerek GAP turuna çıktı. Cumhurbaşkanı‘nın bu gezinin ardından GAP Havaalanı‘ndan Ankara‘ya gitmesi bekleniyor.

Kaynak: İHA