11 kişinin evine şok baskın

Ergenekon operasyonunun Oda TV ile başlayan medyaya yönelik gözaltıları bu gün Ankara ve İstanbul'da devam etti. Soruşturma kapsamında İstanbul ve Ankara'da eş zamanlı olarak aralarında gazetecilerin de bulunduğu 11 kişinin evine baskın yapıldı.

Geçtiğimiz günlerde gazeteci Soner Yalçın ile birlikte 2 Odatv çalışanının da gözaltına alınmasıyla başlayan soruşturma kapsamında İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı olarak aralarında gazetecilerin de bulunduğu 11 kişinin evine baskın yapıldı. Erken saatlerde yapılan baskında, Yazar Prof. Dr. Yalçın Küçük, gazeteciler Ahmet Şık, Sait Çakır, Doğan Yurdakul, Sait Kılıç, Aydın Bıyıklı, İklim Bayraktar, Müyesser Yıldız, Mümtaz İdil ve eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun evlerinde aramalara başlandı. Ev ve ofislerinde arama yapılan isimler hakkında ''Ergenekon terör örgütü üyeliği'' suçlamasıyla gözaltı kararı da bulunuyor.

OPERASYON 07.00'DE BAŞLADI


Polis ekipleri, saat 07:00’de eş zamanlı olarak başlatığı aramalarda ilk önce gazeteci Ahmet Şık’ın Kabataş’taki evine geldi. Bilgi Üniversitesinde Medya ve İletişim Sistemleri üzerine ders veren Ahmet Şık’ın evine gelen polis ekipleri, aynı anda üniversitedeki odasında da arama yapmaya başladı. Odatv baskınında yapılan aramada Ahmet Şık’ın polis-cemaat ilişkilerini ele alan ve basımı henüz yapılmayan kitabının taslaklarının bulunduğu iddia edilmişti.

YALÇIN KÜÇÜK'ÜN OFİSİNE ÇİLİNGİR ÇAĞIRILDI

Prof. Dr. Yalçın Küçük'e ait İstanbul Balat'taki ve Ankara'daki Yüzüncü Yıl'daki Öncü Sitesi'nde bulunan evde ve ofiste sabahın erken saatlerinde aramalar başlatılmıştı.

Yalçın Küçük'ün ofisine alarm sistemi nedeniyle giremeyen güvenlik güçlerinin çilingir yardımıyla alarm sistemini etkisiz hale getirdiği ve kapıyı açtığı, aramalara bu şekilde başlayabildiği öğrenildi.

Ofiste “Ergenekon” soruşturması kapsamında çeşitli belgelerin arandığı ve incelendiği bildirildi.

Küçük'ün evindeki ve ofisindeki aramalar devam ediyor.

GAZETECİ SAİT KILIÇ GÖZALTINA ALINDI

Sait Kılıç'ın Üsküdar'daki evindeki arama sona erdi. Polisler ilk olarak evden evraklar ile çıktı. Daha sonra Kılıç da evden çıkarılarak polis aracına bindirildi.

AHMET ŞIK GÖZALTINA ALINDI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında evindeki arama işlemleri tamamlanan gazeteci-yazar Ahmet Şık gözaltına alındı.

Kabataş Setüstü Hacı İzzet Paşa Sokağı'ndaki evindeki aramaların tamamlanmasının ardından Ahmet Şık hakkında gözaltı işlemi uygulandı.

SAİT ÇAKIR GÖZALTINA ALINDI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında evinde arama yapılan Sait Çakır gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Üsküdar'daki evinde yapılan aramaların tamamlanmasının ardından Sait Çakır hakkında gözaltı işlemi uygulandı.

Odatv'de yazıları yayınlanan Çakır'ın, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yerleşkesine götürüldüğü bildirildi.

Öte yandan, soruşturma kapsamında Prof. Dr. Yalçın Küçük'ün evindeki aramanın sürdüğü, Küçük'ün bilgisayarlarının yedeklendiği, belgelerinin incelendiği bildirildi.

NEDİM ŞENER'İN EVİNİN ARANMASINA TEPKİ

Polislerin, Nedim Şener'in Bakırköy Kartaltepe Mahallesi Akın Yolu Sokak Oğuzhan Sitesi'ndeki evinde arama yapmaya başlamasının ardından bazı komşularının pencerelerine ve balkonlarına Türk bayrağı astığı görüldü

'HRANT İÇİN, ADALET İÇİN'


Nedim Şener'in bir hafta önce kalp ameliyatı olan eşi sabah saatlerinde polisler geldikten sonra evden çıkarıldı ve bir yakınlarının evine götürüldü.

Sabahın erken saatlerinde başlayan ve yaklaşık 8 saat süren aramanın ardından Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Nedim Şener, daha sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Gazeteci Şener evinin çıkışında, kendisine mikrofon uzatan basın mensuplarının 'Neden gözaltına alındınız' sorularına "Hrant için adalet için" diye cevap verdi.

Şener’in gözaltına alınışını vatandaşlar alkışlarla protesto ederken bazılarının ise gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Şener’in polis aracına bindirilişi sırasında ise evinin önünde yoğun güvenlik önlemi alındı.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilen Şener, "Yaşasın basın özgürlüğü. ’Özgürlük var’ diyenlere bundan daha iyi cevap olmaz herhalde. Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumu bu işte" dedi. Şener, sağlık kontrolünün ardından Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

'İÇİŞLERİ BAKANI'NA SELAM OLSUN'


Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteci yazar Nedim Şener, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Şener, emniyete girişinde "Türkiye'de Amerika'dan daha özgür bir basın var. İçişleri Bakanı'na selam olsun" dedi.

YALÇIN KÜÇÜK DE GÖZALTINDA


''Ergenekon'' soruşturması kapsamında evindeki arama tamamlanan Prof. Dr. Yalçın Küçük, gözaltına alındı.

Ergenekon soruşturması kapsamında Balat'taki evinde arama yapılan Prof.Dr. Yalçın Küçük, gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Sabah saatlerinde Yalçın Küçük'ün Balat'taki evine gelen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin arama çalışmaları sona erdi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından çok sayıda belgeye incelenmek üzere el konuldu.

Gözaltına alınan Yalçın Küçük, binadan çıkarıldığı sırada çevrede toplanan İşçi Partililer ve sevenleri, alkışlarla sevgi gösterisinde bulundu.

Kendisine destek verenlere el sallayan Küçük, polis aracına bindirilerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

RICCIARDONE'DEN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamındaki gözaltılarla ilgili soru üzerine ''Prensipte herhangi bir dava hakkında yorum yapmıyoruz ama siyasetimiz hakkında, bütün dünyada şüphesiz yüzde yüz ifade ve basın özgürlüğünü destekliyoruz'' dedi.

Ricciardone, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na yaptığı nezaket ziyaretinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Basın özgürlüğüyle ilgili daha önce yaptığınız açıklamalar Türkiye'de tartışma yaratmıştı. Bugün de Ergenekon soruşturması kapsamında bazı gazetecilere ait adreslerde aramalar yapıldı, gözaltılar olduğu belirtiliyor. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir'' sorusuna Ricciardone, şu yanıtı verdi:

''Biliyorsunuz bugün Çevre ve Orman Bakanlığına nezaket ziyaretine geldim, gayet güzel bir görüşmemiz oldu. Başka bir soruya yorum yapmak istemedim ama bu sorunuz çok önemlidir. Biz prensipte herhangi bir dava hakkında yorum yapmıyoruz ama siyasetimiz hakkında, bütün dünyada şüphesiz yüzde yüz ifade ve basın özgürlüğünü destekliyoruz.''

ARAMALARIN GEREKÇESİ 'ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ'

Aramalar, ''Ergenekon terör örgütü üyeliği'' ve ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek'' gerekçeleriyle yapılıyor.

HAKLARINDA GÖZALTI KARARI VAR


“Ergenekon” soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeriya Öz'ün talebi üzerine, İstanbul nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesinin, Prof. Dr. Yalçın Küçük, gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın da aralarında bulunduğu 11 kişiye ilişkin olarak arama ve gözaltı kararı verdiği belirtildi.

KAŞİF KOZİNOĞLU YURTDIŞINDA


Yalçın Küçük'ün İstanbul'da, Kaşif Kozinoğlu'nun yurtdışında olduğu belirtilirken, diğer kişilerin ise aramalar esnasında adreslerinde bulunduğu kaydedildi.

MÜMTAZ İDİL KANSER TEDAVİSİ GÖRÜYOR

Eşinin uzun süredir nefes borusu kanseri tedavisi gördüğünü de hatırlatan Aysun İdil, bu hastalığın geçici bir hastalık olmadığını hatırlattı. Eşinin hastalığına ilişkin raporları da savcılığa sunacaklarını dile getiren İdil “Tabi ne kadar göz önüne alınacak bilmiyoruz. Ama hastalığı devam ediyor” dedi.

ODATV ANKARA TEMSİLCİSİ GÖZALTINDA

Odatv internet sitesi Ankara temsilcisi Mümtaz İdil, “Ergenekon” soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

İdil'e ait Aşağı Ayrancı'daki evde bulunan bilgisayardaki bilgileri de kopyalayan ekipler, aramanın ardından İdil'i gözaltına alarak Ankara Emniyet Müdürlüğü" class="haberdetaykategori">Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

GAZETECİ MÜYESSER YILDIZ'IN EVİNDE ARAMA


''Ergenekon'' soruşturması kapsamında polis ekiplerinin gazeteci Müyesser Yıldız'ın evinde de arama yaptı.

Soruşturma kapsamında sabah saatlerinde polis ekipleri Yıldız'ın Oran Devlet Lojmanları A Blok'taki evine geldi. Ekiplerin evdeki aramaları devam ederken bir polis memurunun da dışarıda nöbet tuttuğu gözlendi.

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş de Yıldız'ın evine gelerek bilgi aldı.

Çıkışta gazetecileraçıklama yapan Ateş, evde 3-4 polis memurunun, Müyesser Yıldız, eşi, oğlu ve avukatının bulunduğunu söyledi.

Ekiplerin saat 08.00 sıralarında eve gelerek arama yapmaya başladıklarını ifade eden Ateş, şöyle konuştu:

''Bu aramanın ilginç olan tarafı şu; Müyesser Hanım birinci Ergenekon davasında, hakkında herhangi bir arama olmadan davayla herhangi bir ilgisi olmadan bir gazeteci arkadaşıyla yaptığı konuşma teknik takibe takılmış. Müyesser Hanım hakkında da herhangi bir mahkeme kararı olmadan, telefonlarının dinlenme kararı olmadan, bu arkadaşın o konuşmaları olduğu gibi iki gazetede yayımlandı.

Bunun üzerine bu arkadaşımız Yargıtaya başvurdu. Savcı Zekeriya Öz hakkında davacı oldu ve Yargıtay başvurusunu haklı bularak Zekeriya Öz'ün yargılanmasına karar verdi. 1 Mart Salı günü de en son duruşması vardı. Fakat o da 3 Hazirana ertelenmiş. Şimdi sayın Zekeriya Öz, bu gazeteci arkadaşımızın hasmı. Şu anda mahkemelikler. Yargıtay yargılanması gerektiğine karar vermiş, ayrıca bu konuşmaları yayınlayan iki gazete de özel hayatın gizliliğini ihlal nedeniyle mahkum olmuşlar. Böyle bir süreç, böyle bir dava. Salı günü duruşma yapılıyor, hasmı olan kişi sayın Zekeriya Öz bir gün sonra gözaltına alınması kararını veriyor. Evi aranıyor.''

Ateş, Müesser Yıldız hakkında gözaltı kararı olduğunu, yapılan aramanın ardından Yıldız'ın İstanbul'a götürüleceğini belirtti.

Gözaltı kararının gerekçesinin halkı kin ve nefrete teşvik etmek olarak belirtildiğini ifade eden Ateş, ''Neye göre teşvik etmiş? Ortada bir suç yok, somut bir delil yok. Tamamen halkı sindirmeye gazetecileri yazamaz, konuşamaz hale getirmeye yönelik bir operasyondur'' diye konuştu.

Ateş, aramanın birkaç saat daha sürmesini tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

İŞTE EVLERİNDE ARAMA YAPILAN İSİMLER

İstanbul ve Ankara'da 8 kişiye ait adreslerde arama yapılıyor. Ergenekon soruşturması kapsamında yapıldığı belirtilen aramalar devam ediliyor. Evlerinde arama yapılan isimler şöyle:

Gazeteci Nedim Şener

Yazar Yalçın Küçük

Eski MİT'çi Kaşif Kozinoğlu

Odatv yazarı Sait Kılıç

Gazeteci Ahmet Şık

Odatv muhabiri İklim Bayraktar

Odatv Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil

Odatv’nin koordinatörü Doğan Yurdakul

Müyesser Yıldız

Aydın Bıyıklı