Bağarası Ve Koçarlı Ovalarında Toplulaştırma Çalışmaları Başlayacak

Söke ve Koçarlı Ovaları’nda toplulaştırma projesinin hayata geçirilmesi yeniden gündeme geldi. Koçarlı’nın Yeniköy, Bıyıklı, Kasaplar, Yağhanlı ve Haydarlı ile Söke’ye bağlı Çalışlı, Karaatlı, Bağarası, Burunköy, Yeniköy, Akçakaya, Nalbantlar ve Pamukçula

Söke ve Koçarlı Ovaları’nda toplulaştırma projesinin hayata geçirilmesi yeniden gündeme geldi. Koçarlı’nın Yeniköy, Bıyıklı, Kasaplar, Yağhanlı ve Haydarlı ile Söke’ye bağlı Çalışlı, Karaatlı, Bağarası, Burunköy, Yeniköy, Akçakaya, Nalbantlar ve Pamukçular yerleşimleri olmak üzere toplam belde ve köyde uygulanacak Arazi Toplulaştırma (A.T) ,Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (T.İ.G.H) Projesi’nin hayata geçirilmesi için çalışmalara başlandı.

Konuyla ilgili Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Hasan Duman, Tarım Reformu Bölge Müdürü Hasan Akbay ve proje ihalesini alan yüklenici firma ETAP inşaat şirketi müdürü Cem Oktay Senemoğlu Bağarası Beldesi’nde düzenlenen toplantıda belediye başkanları ve muhtarlar ile bir araya geldi. Toplantıda Bağarası Belediye Başkanı Salih Özdemir, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Aslan ve Söke’ye bağlı köylerin muhatları bulundu.

Proje alanının 9 bin 877 hektar, proje kapsamında 322 km yol düzenlemesi yapılacağı belirtilirken, bu yola 453 bin m3 stabilize malzeme serileceği belirtildi. Proje kapsamında Bıyıklı settesi ve Menderes Nehri arasında 24 km uzunluğunda drenaj kanal temizliğinin yapılacağı, azmak ve eski dere yataklarında 400 bin m3 dolgu yapılacağı, proje kapsamında 4 bin hektar alanda kaba tesviye yapılacağı söylendi.

Proje maliyetinin 17 milyon TL, maliyetin yüzde 20 artışla 20 milyon 400 bin TL’ye çıkacağını ifade eden Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Hasan Duman; çalışmaların yapılabilmesi için toprağın kuru olması gerektiğini bunun için çalışmaların haziran ve eylül ayı döneminde hız kazanacağını söyledi. Koçarlı ve Bağarası ovalarında A.T ve T.İ.G.H Projesi’nin iki yılda tamamlanacağını belirten Genel Müdür Yardımcısı Hasan Duman, belediye başkanları, tarımsal kuruluşlar ve muhtarlar ile bölge halkından projeye sahiplenmelerini istedi. Projenin uygulanması sırasında sorunların ve sıkıntıların yaşanmasının doğal olduğunu belirten Hasan Duman; “Ovalarda proje bittiğinde yolu, altyapısı ile değeri artacak” dedi.

Duman,Proje yapılırken kurumların entegre şekilde çalışmasının çok önemli olduğunu ancak çalışmalarda Devlet Su İşleri (DSİ)’nin kendilerinin temposuna ayak uyduramadığını söyledi. Hasan Duman, iki yıl sürecek proje çalışmaları süresince çiftçilerin zarar ve mağduriyetinin en aza indirmek için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş ise çalışmalar sırasında üreticinin mağdur edilememesini isteyerek; “Özellikle üretim alanlarında üretimin çalışmalardan etkilenmemesi çok önemli. Çalışma yapılacak alanlarda ürün deseni yönünden planlı hareket edilmeli” dedi.

Kaynak: İHA