Tübitak Orta Öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen Orta Öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması‘nda 388 eser arasında seçilen 70 proje sergilenmesiyle başladı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Prof. Dr. Cengiz Andinç Kültür Merkezi‘nde düzenlenen Van Bölge Sergisi‘nin açılışına Van Valisi Münir Karaloğlu, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, Van Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ata Altay katıldı. Yapılan açılışın ardından sergilenen bütün projeleri tek tek inceleyerek öğrencilerden bilgi alan Vali Karaloğlu, çocukların yarışmaya çok özgün fikirlerle katıldığını ve bunun ötesinde kendilerine müthiş bir özgüvenlerinin olduğunu belirtti. Çocukların kendilerine olan özgüvenlerinin her şeyin ötesinde olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, "Bu özgüvenle çocuklarımızın gelecekte bundan çok daha güzel şeyler yapacağına inanıyorum. Artık biz çocuklarımızı ezbere bir anlayıştan vazgeçirip, bilgiye ulaşma yollarını anlatmaya çalışmalıyız. Çocuklarımızın sorgulamaya ve araştırmaya yönlendirmeliyiz" dedi.

Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencilerin temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı‘nca bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, coğrafya, sosyoloji ve tarih dallarında Van, Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt ve Şırnak illerinden toplam 388 proje içerisinde seçilen 70 eser Van Bölge Finali‘nde sergilendi.

1 Nisan 2011 tarihine kadar yapılacak olan değerlendirmenin ardından dereceye girecek olan 14 eserin Ankara‘da düzenlenecek olan Türkiye finalinde Van bölgeyi temsil edeceği kaydedildi. Ayrıca dereceye girecek olan eser sahiplerine düzenlenecek bir törenle ödüllerinin verileceği kaydedildi.

Kaynak: İHA