Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu: "Radyasyon Yüklü Bulutlar Türkiye‘yi Etkilemez"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu, Japonya‘dan gelen radyasyon yüklü bulutların Türkiye‘yi etkilemeyeceğini belirterek, "Çok yukarıda olan bu serpintinin Türkiye‘ye bir problem olacağını söylemek çok zor" dedi.

Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu, İTÜ Ayazağa Kampüsü‘nde düzenlenen "Japonya Depremi ve Düşündürdükleri" başlıklı panelin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Kadıoğlu‘na, "Japonya‘daki nükleer sızıntı sonrası yayılan radyasyon yüklü bulutların Türkiye‘yi etkileyip etkilemeyeceği" soruldu. Japonya‘daki nükleer patlamadan sonra ortaya çıkan nükleer serpintinin aşağı seviyedeki rüzgarlarla etrafta dolaştığını anlatan Kadıoğlu da, soruya şöyle karşılık verdi: "Bizim üzerimize gelenler ise santralden daha yukarılara çıkmış jet akımlarıyla dünyayı öbür taraftan dolaşarak Türkiye‘ye gelebilir. Japonya‘dan Amerika 8 bin kilometre. Önce 8 bin kilometrelik yolu aşıyor.

10 kilometre yukarıdan Amerika kıyılarına geliyor. Amerika kıtasını aşarak Atlantik Okyanusu‘na, burayı da aşarak Avrupa‘ya, Avrupa‘nın büyük bir kısmını aşarak da İtalya ve Yunanistan üzerinden Türkiye üzerine gelebiliyor. 20-30 bin kilometreyi kat ederek geliyor. Çok yukarıda olan bu serpintinin Türkiye‘ye bir problem yaratacağını söylemek çok zor. Çünkü 2-3 haftalık bir yolculuk bu. Yukarıda bulutta yok, orada yağmurda yağmaz."

Yağmur bulutlarının yeryüzüne 2-3 kilometre yükseklikte olduğunu belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, şunları söyledi: "O yüzden yağmurla inmesi mümkün değil. Olduğu gibi çok tehlikeli gelmesi, dozajı yüksek olması mümkün değil. Amerika Japonya‘ya 8 bin kilometre uzaklıkta. O yüzden 8 bin kilometrede bir şey olmuyorsa Türkiye‘de bir şey olmaz. Türkiye‘nin bunu fazla büyütmeden, abartmadan ölçüm yapıp takip etmesi gerekir."

Kaynak: İHA