Hz. Ali'nin türbesini ziyaret etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak ''ANA'' ile Irak ziyaretinin ikinci durağı olan Necef'e geldi. Erdoğan'ın bu iki günlük Irak ziyareti birçok ilki de içinde barındırıyor.

Hz. Ali'nin türbesini ziyaret etti
Erdoğan'ı Necef Uluslararası Havaalanı'nda, Necef Valisi Adnan El Zorfi ve Türkiye'nin Basra Başkonsolosu Ali Rıza Özcoşkun karşıladı. Irak ziyareti çerçevesinde Şiilerin kutsal kenti Necef’e gelen Başbakan Erdoğan, burada bulunan Hz. Ali’nin türbesini ilk ziyaret eden Sünni lider oldu. 

Başbakan Erdoğan, iki günlük Irak ziyareti çerçevesinde bugün Necef'e geçecek ve Hz. Ali'nin türbesini ziyaret ederk burada dua etti.

Erdoğan'ın bu ziyareti İslam dünyası için ilk. Zira ilk kez Şii mezhebi dışında Sünni bir Müslüman lider Hz. Ali türbesini ziyaret etmiş oldu. Erdoğan'ın türbe ziyareti, iki mezhep arasında gerilimin arttığı bir dönemde Sünni ve Şii dünyasının yakınlaşmasında önemli bir adım olarak görülüyor.

Erdoğan, türbeden çıktıktan sonra şehir merkezinden yürüyerek Şii dini lider Büyük Ayetullah Ali Sistani ile görüşmeye gitti. Bu arada çevrede yoğun güvenlik önlemi alındığı görülürken, medya da Erdoğan'ın ziyaretine büyük ilgi gösterdi.

Başbakan Erdoğan'ın Necef'ten sonraki durağıysa Erbil kenti olacak. Erbil'i ziyaret edecek olan Erdoğan, burada bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile biraraya gelecek.

Bu arada Kerkük İl Meclisi'ne ilk kez bir Türkmen başkan seçilerek Başbakan Erdoğan'a jest yapıldı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Erbil'e yaptığı ziyaret öncesi güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Erbil'de Bölgesel Kürt yönetimine bağlı birlikler, güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkardı. Kentin girişlerine kontrol noktaları kurulurken, Erdoğan'ın açılışını yapacağı Erbil Başkonsolosluğu'nun bulunduğu alada da kuş uçurtulmadı.

Bölgesel Kürt Yönetimi eski Başbakanı ve Mesut Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani'nin Kürtçe'de "ateş" anlamına gelen "agır" adlı bomba uzmanı köpeği, Başbakan'ın ziyaret edeceği alanda arama yaptı. Araçların içerisine girerek arama yapan "agır" adlı eğitimli köpek, bina çevresinde de kritik noktaları didik didik aradı.

Bu arada Erbil Türk Bayrakları ile donatıldı. Bölgesel Kürt Yönetimi bayraklarıyla birlikte kentin caddelerine her iki ülkenin bayrakları asıldı. Erbil Başkonsolosluğu görevlileri de törenin yapılacağı alanı Türk bayraklarıyla donattı.

ERDOĞAN SİSTANİ İLE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak ziyaretinin ikinci durağı Necef'te Şii dini lider Büyük Ayetullah Ali Sistani ile görüştü.

Sistani'nin evinde gerçekleşen görüşme 1 saat sürdü.

Görüşmeye, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik ile heyetteki bazı üyeleri de katıldı.

-BÜYÜK AYETULLAH ALİ SİSTANİ KİMDİR?-


Ayetullah El-Uzma Seyyid Ali El-Hüseyni El Sistani, Irak'ın 2003 yılında işgalinden sonraki dönemde ülkenin siyasi yaşamında etkili bir isim olarak biliniyor. 1951'den beri Irak'ta yaşayan İran doğumlu Sistani, Irak siyasetinde doğrudan rol almasa da sözü dinlenen ve saygın bir lider olarak, anayasal süreçte oy vermeye çağırdığı halkın, ülkenin siyasi kaderinde rol almasını sağladı.

Irak'a resmi ya da gayri resmi ziyarette bulunan liderleri zaman zaman kabul eden Sistani, sağlık sorunlarının yanı sıra diğer bazı nedenlerden dolayı zamanının büyük kısmını evinde geçiriyor. Ayetullah El-Uzma Seyyid Ali El-Hüseyni El Sistani, 4 Ağustos 1930'da İran'ın kutsal kentlerinden Meşhed'de dünyaya geldi.

Alim bir aileden gelen Sistani, 1949'da İran'ın diğer bir kutsal kenti ve dini ilimler merkezi konumundaki Kum'a giderek din eğitimine devam etti. Sistani, 1951'de Ayetullah Ebu El-Kasım El-Hoy'un ilim merkezinde okumak üzere Irak'ın Necef kentine giderek, önemli alimlerden ders aldı. Irak'ın Necef-ül Eşref kentindeki İlim Havzası'nın kurucusu olan ve halen Irak'ın en önemli dini merci konumunda bulunan Sistani, dünya genelinde mukallitleri (taklitçileri) olan az sayıdaki müçtehitlerden (ayet ve hadislere dayanarak yargıya varan, karar veren din düşünürlerinden) biri olarak öne çıkıyor. 1960'da Merce-i Taklid makamına ulaşan Ayetullah Sistani, bir yıl sonra da fetva verme yetkisine sahip oldu. Sistani, Ayetullah El-Uzma Hoy'un 1992'de vefat etmesinin ardından Ayetullah El-Uzma derecesine terfi etti.

Sistani'nin başında bulunduğu İlim Havzası ve bağlı kurumlar tarafından dünya genelinde on binlerce öğrenciye burs veriliyor, çok sayıda hayır kurum ve kuruluşlarına maddi ve manevi destek sağlanıyor. Halkın verdiği ''hums'' bağışlarla faaliyetlerini sürdüren İlim Havzası ve buna bağlı kuruluşlar, gelirlerini Irak'ın yanı sıra diğer birçok ülkede sağlık, kültür, eğitim ve sosyal amaçlı hizmetlerde kullanıyor.

Kaynak: AA