İlköğretim Öğrencisinden Freni Patlayan Kamyon Dehşetine Son Vermek İçin Proje

Özel Cahit Nakıboğlu İlköğretim Okulu öğrencisi Enes Eskemen, yaptığı proje ile freni patlayan kamyonların dehşetine son vermeyi hedefliyor.

Özel Cahit Nakıboğlu İlköğretim Okulu öğrencisi Enes Eskemen, yaptığı proje ile freni patlayan kamyonların dehşetine son vermeyi hedefliyor.

İlköğretim okulları arasında düzenlenen ‘MEB Bu Benim Eserim‘ yarışmasında, projesi bölge sergisine kalan Enes Eskemen, yollarda sıkça karşılaşılan ve bazen büyük felaketlere sebep olan bu olaydan meydana gelecek maddi ve manevi zararı en az seviyede tutmayı planlıyor. Eskemen, kısaca projeyi şu şekilde özetledi:

“Ağır vasıta araçları yokuş aşağı giderken, fren sistemi yeterli gelmemekte veya boşalarak devre dışı kalmaktadır. Fren patlaması olarak tabir edilen böyle bir durumda tekerleğin arkasında sarkan çamurluk paspasına benzer, sağlam, dayanıklı, pürüzlü, metal bir çamurluk, tekerleğin ön tarafına da montajlanır. Fren tutmadığında, şoför kabininde bulunan mekanik bir kol yardımı ile tekerlek altına girecek şekilde kaydırılır. Bu çamurluk paspası tekerin altına girerek tekerin dönmesini engeller.”

Ayrıca, yine aynı okuldan 4 proje daha, 11 Nisan’da Adana’da yapılacak olan bölge sergisinde, Ankara’da yapılacak final sergisi için jürinin değerlendirmesine sunulacak. Bu projeler arasında Antep fıstığı atıklarından gübre yapımı, ayçiçeği gövdesinin ısı yalıtımında kullanılması, kozalaktan medefe yapımı gibi ilginç projeler de yer alıyor.