Başbakan Erdoğan: Anayasayı Halkın Kendisinin Yapmasını İstiyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin yeni anayasasını, halkın kendisinin yapmasını istediklerini belirterek, “Anayasacılar sadece bu işin çerçevesini belirlesin. Daha sonra bu çalışmaların hepsinden istifade ederek ortaya etrafını cami ağyarını mani bir yeni anayasa çıkaralım.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin yeni anayasasını, halkın kendisinin yapmasını istediklerini belirterek, “Anayasacılar sadece bu işin çerçevesini belirlesin. Daha sonra bu çalışmaların hepsinden istifade ederek ortaya etrafını cami ağyarını mani bir yeni anayasa çıkaralım.” dedi.

Erdoğan, Irak’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, yeni anayasanın nasıl yapılacağına yönelik mesajlar verdi. TÜSİAD’ın Anayasa paketini, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “AK Parti’nin siparişi” olarak değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine Erdoğan şu değerlendirmede bulundu:

    “Bu konuda bir çok açıklama yaptık. Biz 12 Eylül akşamı açıklama yaptık. 12 Eylül akşamı yaptığımız açıklamada ne dedik. Dedik ki tüm STK’ları bir anayasa çalışmasına davet ediyoruz. Taslak çalışmasını yapsınlar. Bizler 12 Haziran seçimlerinden sonra gerekli tablonun Meclis’te oluşması halinde de bu adımları atacağız. Havuzumuzda biriken ne varsa bunları değerlendirmek suretiyle de bir yeni anayasa hazırlığı yapalım dedik. Kaldı ki TÜSİAD bu çalışmanın örneklerini geçmişte de verdi. Geçmişte de buna benzer çalışmalar yaptı. Barolar Birliği yaptı, TOBB yaptı. Bunlar hep AK Parti’nin siparişi üzerine mi bu anayasa çalışmalarını yaptılar. Sayın Bahçeli’nin bu ülkeyi, devleti yönetmek diye bir derdi yok. Devleti yönetmek gibi derdi olanın bu ülkede neler aksıyor, nerelerde bir sıkıntı var, bu sıkıntıları nasıl aşarız buna yönelik derdi olur. Sorduğunuz zaman bizim anayasamız hazır diyor. Anayasan hazırsa buna açıklarsın. ‘Uzlaşma komisyonuna adam ver‘ talebine olumlu bakmaz. Bunlarla neyi uzlaşıp da neyi yapacağız. Onun için biz başımızın çaresine bakıyoruz. AK Parti olarak kendimiz ayrıca yürütüyoruz. Yeni anayasayı bu ülkede halk kendisi yapsın. Anayasıcılar sadece bu işin çerçevesini belirlesin. Ayrıca partiler, STK’lar çalışmalarını yapsınlar. Daha sonra bu çalışmaların hepsinden istifade ederek ortaya etrafını cami ayarını mani bir yeni anayasa çıkaralım. Bu anayasa ile de inşallah halkın her kesimin anlayacağı anayasa olsun. Ülkemizi daha aydınlık, daha güçlü ve cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın ilk 10 ülkesi ile kuçaklaştıralım.”

"BU AÇIKLAMA SİYASİ PARTİ BAŞKANINA YAKIŞMAZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bedelli askerliği savunurken “askerlik adam öldürme sanatı. Bunu mu öğreteceğiz” yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Erdoğan, “Bir siyasi lider böyle bir ifade kullanmışsa bana sadece böyle durum karşısında ‘şaşırdım‘ demek kalır. Askere giden herkes adam öldürme sanatını öğrenmek için mi gidiyor. Asker hangi görevlerle mücehhez olarak döner bu bellidir. Adamı öldürmek için de özel bir eğitimden geçmeye gerek yok. Bu eğitimi alamamış olanların nasıl adam öldürdüklerini görüyoruz. Bu söylenmişse çok yakışıksız. Bir siyasi platform içerisinde veya siyasi partinin genel başkanı olan şahsa bu tür açıklama kesinlikle yakışmaz.” dedi.