Tzob: Tarımda Verimlilik İçin Sulama Yatırımları Hızlanmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), tarımda verimliliği artırmak için sulama yatırımlarının hızla tamamlanması gerektiğini bildirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), tarımda verimliliği artırmak için sulama yatırımlarının hızla tamamlanması gerektiğini bildirdi.

Dünya Su Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan TZOB, küresel ısınmanın en büyük sebeplerinden biri olan sanayileşmenin artması ile toprak ve su kaynaklarının korunamaz hale geldiğini ifade etti. Mevcut kaynakların hızla azaldığı ve kirlendiğinin dile getirildiği açıklamada, günümüzde azalan su kaynaklarının artan nüfusun talebini karşılayamaz hale geldiği vurgulandı.

Dünya nüfusunun son yüzyılda 3 kat arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Su kullanımı da 6 katına çıkmıştır. Kişi başına su tüketiminin dünya ortalaması yılda 800 m3 civarındadır. Dünyada 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan yoksun olup, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasrettir. Halen su ile ilişkili hastalıklardan ölenlerin sayısı ise yılda 7 milyonu bulmaktadır. Ülkemiz ekonomisi açısından, gündemden düşürülmemesi gereken en önemli konu, sulama alanlarımızın artırılması, sulamaya açılmış alanlarımızın korunması ve israfın önlenmesidir. Sulamanın her iki boyutu da aynı derecede önem taşımaktadır. Bir taraftan yeni sulama alanlarının açılması sürdürülürken, diğer taraftan da sulanan alanlarda verimliliğin artırılması çalışmaları büyük bir gayretle sürdürülmelidir. Su genel anlamda, içme suyu olarak, sanayide ve tarımsal üretimde kullanılmaktadır. Ülkemizde teknik ve ekonomik olarak tüketilebilecek yeraltı ve yerüstü su miktarı 112 milyar m3’tür. Yıllık su tüketimimiz 46 milyar metreküp olup, toplam su potansiyelimizin yüzde 41,1’ini oluşturmaktadır. Bu miktarın 34 milyar m3’ü yüzde 74 tarımsal sulamada, 5 milyar m3’ü sanayi sektöründe, 7 milyar m3’ü ise içme suyu olarak kullanılmaktadır. 2023 yılında ise tarımsal sulamada kullanılan suyun miktarı 2 kattan daha fazla artarak 72 milyar m3’lük bir hacme ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu kapsamda tarımsal sulamanın ülkemizin su kaynakları ve tarım sektörü açısından önemi büyüktür. Avrupa’da ise sektörler itibariyle su kullanımı yüzde 33 sulama, yüzde 51 sanayi, yüzde 16 içme ve kullanma amaçlıdır." denildi.

TARIM BAKANLIĞI‘NIN HİBESİ MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

DSİ tarafından gerçekleştirilen sulamalarda basınçlı sulama sistemlerinin kullanımının 2009 yılı itibarı ile yüzde 17’ye ulaştığının anlatıldığı açıklamada, sulama projelerinde su tasarrufu ve kullanılan malzemeler yönüyle önemli hatalar bulunduğu ileri sürüldü. Bu projelerin uygun bir proje ekibince hazırlanıp, uygulanmasının önem arzettiği dile getirildi. Açıklamada şunlara yer verildi: "6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu TBMM tarafından 8.3.2011 tarihinde kabul edilmiştir. Söz konusu kanunun üreticimize faydalı olmasını, sulama birliklerinin pek çok sorununun giderilmesinde fayda sağlamasını temenni etmekteyiz. Arazilerin parçalı olması, sulama çalışmalarının zamanında bitirilmesini engellemekte ve bitirilen şebekeler çok pahalıya mal olmaktadır. Bu nedenle, Tarım Bakanlığı’nın yılda bir milyon hektar arazi toplulaştırması hedefine bağlı kalarak arazi toplulaştırma çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Suyun rasyonel ve etkili kullanımını sağlamak için AB Su Çerçeve Direktifine uyumlu ancak ulusal çıkarlarımızın göz ardı edilmediği bir su yasası çıkarılmalıdır. Bilgisiz ve yanlış tarım uygulamaları toprak ve su kaynaklarının azalmasına ve kirlenmesine yol açmaktadır. Bu nedenle, çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önderliğinde, yetkili kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütülmeli ve yeterli seviyelere çıkarılmalıdır."

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Ziraat Odaları ile birlikte çiftçilere verdikleri eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapıldığı kaydedildi. AB kaynaklı projeler ile sürdürülebilir tarımı destekleyerek, çevre, toprak ve su kirliliğini azaltmaya yönelik faaliyetler yürütüldüğü bildirilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Ziraat Bankası tarafından su tasarrufu amacı ile kapalı ve basınçlı sulama sistemlerine yönelik verilen 0 faizli kredileri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nca yüzde 75 hibe desteklerini memnuniyetle karşılamaktayız. Bununla birlikte çiftçilerimizin sulamadan kaynaklanan elektrik, bakım ve işletme borçlarının yeniden yapılandırılmasını düzenleyen kanun yürürlüğe girmiştir. Söz konusu düzenleme üreticilerimizin üretime devam edebilmeleri için önemlidir."