Bdp Ve Dtk‘nın Başlattığı Sivil İtaatsizlik Eylemi Cizre‘de Olaysız Sona Erdi

BDP ve DTK Eş Başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının Kürt sorununun çözümü için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi önünde başlattıkları "Sivil itaatsizlik" eylemine destek vermek için Şırnak‘ın Cizre ilçesinde düzenlenen eylem olaysız bir şekilde sonra erdi.

Eylemde gazetecilere açıklama yapan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘na çağrıda bulundu. Cizre‘de devam eden "sivil itaatsizlik" eyleminin gerçekleştiği Cizre-İdil kara yolundan Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘na çağrıda bulunan Kaplan, "Türkiye‘nin en önemli gündemi budur; Türkiye‘nin huzuru barışı, demokrasisi ve gerilimsiz bir ortamda seçim yarışının yapılabilmesi için Sayın Başbakan ve ana muhalefet

lideri ile beraber bu sivil itaatsizlikler karşısında bir ses vermeleri gerekiyor. Ana dile ne diyorlar, operasyonlara ne diyorlar, düşüncelerinden dolayı tutuklu olanlara ne diyorlar, seçim barajı için ne diyorlar bunlara cevap vermeleri gerekiyor" dedi.

Cizre‘de esnaf eyleme destek vermek için kepenklerini gün boyu açmazken BDP ilçe örgütü de eyleme destek için yürüyüş ve oturma eylemi düzenledi.

Cizre BDP ilçe başkanlığının "Sivil itaatsizlik" eylemine destek vermek için düzenlediği yürüyüş ve oturma eylemi BDP ilçe başkanlığı önünde başladı. İlçe binası önünde bir araya gelen yaklaşık 5 bin kişilik grup "Askeri ve sivil operasyonlar durdurulsun", "tüm siyasi tutuklular bırakılsın", "ana dilimiz resmi dil olarak kabul edilsin" "yüzde 10 seçim barajı düşürülsün" pankartları taşıyıp yasa dışı sloganlar eşliğinde İdil Caddesi üzerinden şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde

Cumhuriyet parkına kadar gelen grubun önünü çevik kuvvet polisleri kesti ve grubun biraz daha ilerlemesine izin vermedi.

Polisin grubun ilerlemesine izin vermemesi üzerine grup cadde üzerinde sloganlar eşliğinde oturma eylemi başlattı. Oturma eylemi nedeniyle Cizre-İdil yolu tamamen trafiğe kapandı. Yaklaşık bir saat boyunca yolun trafiğe kapalı kalmasından dolayı Cizre Emniyet Müdürü Aydın Akkoca ve emniyet yetkilileri BDPli yöneticilerle görüşüp yolun bir yönünü trafiğe açmalarını ve eylemlerini yolun diğer şeritte devam ettirmelerini istedi. Bunun üzerine grup yoldan çekildi.

Cizre‘de düzenlenen oturma eylemi yaklaşık 5 saat sürdü. Eylemin devam ettiği İdil caddesine gelerek eyleme destek veren BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, emniyet yetkilileri ile görüştükten sonra, oturma eylemini gerçekleştiren kitleye hitaben Kürtçe kısa bir açıklama yaptı. Kaplan yaptığı açıklamadan sonra İdil caddesindeki oturma eylemi sonlandırıldı ve grubun beraberinde elle taşıdığı çadır tekrar elle taşınarak BDP ilçe binası önüne götürüldü. Cizre BDP ilçe başkanlığının "Sivil itaatsizlik"

eylemine destek vermek için düzenlediği yürüyüş ve oturma eylemi olaysız bir şekilde sona ererken polis çevrede kuş uçurtmadı. İdil caddesi ve E24 uluslararası kara yolunda polis geniş güvenlik önlemleri alırken çevre illerden de ilçeye yaklaşık 3 bin polis takviye olarak gönderildi.

Kaynak: İHA