Bakan Babacan: Dünya Zor Günler Yaşarken Türkiye Başarı Öyküsü Olarak Anılıyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye‘nin dünyanın zor dönemden geçtiği bu günlerde başarı öyküsü olarak anıldığını söyledi. Babacan, "Batıdan bakanlar bizi ekonomide başarı olarak görüyor. Kuzey Afrika ve Ortadoğu‘dan bakanlar ise demokrasi başarısı olarak görüyor." dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye‘nin dünyanın zor dönemden geçtiği bu günlerde başarı öyküsü olarak anıldığını söyledi. Babacan, "Batıdan bakanlar bizi ekonomide başarı olarak görüyor. Kuzey Afrika ve Ortadoğu‘dan bakanlar ise demokrasi başarısı olarak görüyor." dedi.

Eskişehir Girişimci Sanayici İşadamları Derneği ( EGSİAD )9. Genel Kurul toplantısında konuşan Bakan Babacan, Türkiye‘nin ekonomik alanda ayağına yere basarak başarılı bir şekilde ileriye yürüdüğünü kaydetti.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin bir çok ülkeyi çok olumsuz etkilediğini belirten Bakan Babacan, "Bu süreçte pek çok ülkede kamu borcu ikinci dünyası savaşındaki o vahim taployu buldu. Bir kısmında bunu bile geçti.Tablo oldukça vahim bir tablo dünya açısından.Bu krizin etkilerinin etkileri yıllarca sürecek. Bazı ülkelerde on yıllarca sürecek." diye konuştu.

Tüm bu olumsuz tablo üzerine şimdi de Türkiye‘nin bölgesinde, Kuzey Afrika ve Ortadoğu da yeni gelişmelerin olduğunu dikkat çeken Bakan Babacan, şöyle konuştu: " Bunlar er veya geç olacaktı. Zamanlamasını geciktirmek zordu. Enerji fiyatlarını etkileyen gelişmeler oldu.Bu önümüzdeki birkaç yıl çok zor olacak. Siyasi ve sosyal gelişmelerin riskli çizgide seyrettiği dönem olacak. Bölgemizde değişim, dönüşüm kaçınılmaz oluyor. Topluma kapalı tutayım, onlar dışarı görmesin anlayışı artık yok.30 santimlik kabloyla insanlar artık dünyayı gözlüyor, dinliyor.dolayısıyla bu kadar açık dünyayı takip eden toplumlara baskıcı kapalı rejimlerin, özgürlükleri sınırlayan resimlerini etkilisi olması mümkün değil. Türkiye bu zor dönemde başarı öyküsü olarak anılıyor. Batıdan bakanlar bizi ekonomide başarı olarak görüyor. Kuzey Afrika ve Ortaduğu dan bakanlar demokrasi başarısı olarak görüyor.Demokrasinin ilerlemesi, temel hak ve özgürlükler konusu, hukuk alanındaki atılan yenilikler sadece bizi değil pek çok ülkeyi ilgilendiren bir konu."

"TÜRKİYE GIPTA EDİLEN BİR ÜLKE KONUMUNA GELDİ"

Dünyadaki bu sarsıntılara rağmen Türkiye‘nin ekonomisinin iyi gidiyor olması, istihdamdaki güzel sonuçların olmasının batıdan bakanlar için taktir edilen bir konu olduğunu dile getiren Bakan Babacan, şöyle devam etti: "Türkiye gıpta edilen bir ülke konumuna geldi. Bu gelişmelerin arkasındaki sır ülkedeki güvendir. Güveni oluşturduğunuz da herşey oluyor. Güven ortamı sarsılırsa, nereden ne kaynak bulursanız bulun büyüme, gelişme olmaz. Dünyanın karışık olduğu ortamda biz güveni ön plana koyduk. Halkımız, iş dünyası güvenirse bizim önümüz açık. 2010 yılını olumlu şekilde kapattık. Halkın güveni son yılların en yüksek seviyesindeydi. Tüketici içinde aynıydı. Türk iş dünyası geleceği çok güvenle bakıyor. Bu olmazsa zaten yatırımda, gelişmede olmaz."

"EKONOMİK BÜYÜME İÇİN HUKUK REFORMU ŞART"

Türkiye‘nin ekonomik açıdan gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birinin hukuk olduğunu dile getiren Bakan Babacan, "Bu zamana kadar bunlar hep düzelir diye bekledik.Ekonominin gelişmesi için yargı reformunun yapılması lazım. Bakıyorsunuz, aynı davayı mahkemeler farklı karar veriyor. Alt mahkeme başka, üst mahkeme başka. Ekenominin gelişmesi için yargıda reform mutlaka şart." diye konuştu.

"2011 YILI EKONOMİ İÇİN RİSKLİ"

2011 yılının ekonomi için risklerin olduğu bir dönem olduğuna dikkat çeken Bakan Babacan, şöyle dedi: " Avrupa‘daki borç krizi , merkez bankalarının karşılıksız bastığı para ve bu paraların bir şekilde geri talep edilmesi. Bir yandan artan emtia ( enerji ) fiyatları. Son dönemlerde son derece ihtiyatlı hareket etmek geriyor.2011 başlarında politikalarımızda yeniden düzenlemeler yapma ihtiyacı duyduk.Bu hızı düşürmede fayda gördük. Yüksek hızla dar ve virajlı yollara girerseniz malum. Bunun için emniyetli girelim dedik.Bu alınan tedbirlerle 2001‘lerde yüzde 4-5‘lerde büyüyelim dedik. Bölgemizin daha iyi büyüyen ülkesi olacak. Ayağımızı yere basarak büyüyeceğiz.Riskler önümüzdeki dönemde azalır, sukunete girer. O zaman kuşkusuz kötü bir tablo görmeyiz."

"KARŞIMIZDA GÜÇLÜ MUHALEFET YOK"

Konuşmasında muhalefeti de eleştiren Babacan, Ben çok ümitlenmiştim. Kim ne veriyorsa, ben beş fazlasını verenler vardı ya. Artık o dönem kapandı. Fakat yanılmışım. Bir siyasi partinin genel başkanı bizim 2023 hedeflerimizi yazmış ve kimine yüzde 5- kimine yüzde 10 eklemiş. Diyor ki; (Onlar 550 ihracat diyor. Ben ise 650 diyorum.) Yarın bir başkası çıkar 700-750 der. bunun arkasındaki analiz, hesap ne? Bu hesap kitap işi.650 TL le verilecek maaşın hesabını ortaya koyabilmiş değiller. Bende koyamadım. İlkokul üç‘e giden çocuğu da çarptırıyorum. O da bulamıyor. yaşındaki çocuğu da CHP hala daha hesap koyabilmiş değil.Türkiye de bir muhalefet yok. Biz kendimizi çok yalnız hissediyoruz. Önümüze proje ve öneri koyan yok." ifadesini kullandı.

Törende, EGSİAD yönetiminde görev sürelerini doldurmuş olan üyelere birer onur plaketi verildi. Bakan Babacan‘a da EGSİAD yönetimince bir vazo hediye edildi.