Türk Kökenli Yöneticilerin Bulunduğu Feijenoord İlçesinde Fakirlik Arttı

Zengin ülkede fakirlik artışta.

Zengin ülkede fakirlik artışta. Hollanda’nın liman kenti Rotterdam’ın Feijenoord ilçesinde yaşanan fakirliğin tahmin edilemeyecek boyutlarda olduğunu söyleyen Türk kökenli Belediye Başkan Yardımcısı Turan Yazır, yaptıkları iki araştırmayla ilgili olarak basına açıklamada bulundu. Turan Yazır, bölgede 10 bin ailenin fakirlik sınırı altında yaşadığını anlattı.

İlçelerinin 72 bin nüfuslu olduğunu ve bunların 15 bin kadarının da Türklerden oluştuğunu dile getiren Yazır, şu değerlendirmede bulundu: “Bu fakirlik rakamları oldukça yüksek. Biz fakirliğin bu kadar yüksek olduğunu tahmin edemiyorduk. O yüzden şaşırdık açıkçası. Fakir ailelerin yüzde 90’ı yabancılardan oluşuyor. Bu da bir gerçek. Yabancılar arasında da Türkler ilk sırada.”

Fakir ailelerle yakından ilgilendiklerini, sorunlarını çözmek için çok çaba sarf ettiklerini belirten Turan Yazır, fakirliğin çocuklar ve boşanmış bayanları daha çok etkilediği sözlerine ekledi. Fakir çocukların durumunun içler acısı olduğunu söyleyen Yazır, “Tanıdığım çok acı örnekler var. Mesela doğum günlerine yakın okula gitmeyen çocuklar var. Utanıyorlar, kutlama yapamadıkları için yaş günleri döneminde iki hafta kadar okula gitmeyenler var. Bunu biliyoruz. Ayrıca tanıdığım bir kız var 13 yaşında, durumu kötü olduğu için Feijenoord ilçesinin dışına dahi çıkamamış. Bunu sorduğunuzda sebep olarak fakirliği gösteriyor. Bunları biliyoruz. Bunlar çok acı örnekler.” Diye konuştu.

Fakirliği çözmek için çok çalıştıklarını, bu konuda hükümetle görüştüklerini söyleyen Turan Yazır, sorunu çözmek için bir konferans düzenlediklerini ve konferansta sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiklerini söyledi. Yazır, bu konuda sivil toplum kuruluşlarında da yardım beklediklerini belirterek, “Fakirliği tek başına çözmemiz zor. Çünkü, bütçemiz yeterli değil. Devletin de tek başına çözmesi zor o konuda sivil toplum kuruluşları ellerini taşın altına koymalı. Konferansta da bu konuyu gündeme getirdik. Onları yardıma çağırdık. Bundan sonrada onlarla görüşeceğiz. Fakirliğin en büyük sebebi bir kere bu insanlar eğitim alamıyorlar. O yüzden diplomaları yok, iş bulamıyorlar. İşsizlik de çok yüksek. Bunun yanında ilçemiz ekonomik krizden de etkilendi. Bunu da söylemek lazım. Biz Feıjenoord belediyesi olarak bu durumları çözmek için yeni projeler üretiyoruz. Zira Catenrecht diye bir mahalle vardı. Burası hakikaten 10 yıl önce çok kötü bir mahalle idi. Yani kimsenin gelmek istemediği çok atıl kalmış bölge idi. Ama beraber çalışılarak farklı kurum ve kuruluşların program dâhilinde o bölge 10 yıl içerisinde yeniden yapılandırıldı. Binalar yıkıldı. Yeniden yapıldı. Dışarıdan insanlarda buraya geldi. Bizim için bu bölge bir örnek teşkil ediyor. ”