'Fransa'nın bir oportünizm yaptığı tartışmasız'

Gazeteci Yazar Cengiz Çandar, Libya'da koalisyon güçlerinin müdahalesine ilişkin, Fransa'nın bir oportünizm yaptığını ileri sürerek, "Yalnız mesele Faransa ile sınırlı değil. Obama da işin içinde, İngiltere, Mısır bayağı içinde" dedi. Gazeteci Yazar Ergun Babahan ise, "Obama ne kadar içinde bilmiyoruz" karşılığını verdi.

Libya‘ya Askeri Müdahale (Son Detaylar)

TRT Haber ekranlarında yayınlanan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın sunduğu Çıkış Yolu programının dün akşamki bölümünde, Gazeteci Yazar Cengiz Çandar ve Gazeteci Yazar Ergun Babahan Libya'da koalisyon güçlerinin müdahalesini tartıştı.

EKRANLARDA LİBYA İLE İLGİLİ YORUM KİRLİLİĞİ VAR

"Artık iç politika dış politka çok iç içe geçti, herkes her konuda konuşuyor" diyen Çandar, "Çokta televizyon kanalı var, bir baktım konuşmayan yok. Bir de emekli askerlere soruyorlar o çok dikkati mi çekti benim. O kadar taze ki Libya'daki gelişmelerin askeri boyutu çoktandır askerlik görevini bırakmış, muvazzafkende herhangi bir harekat yönetmemiş kişilerin hangi bilgiyle o kadar ayrıntılı analizler yaptığı ciddi bir soru işareti. Bu kişilere güvenim bizim son kara harekatı olmuştu kış mevsiminde bunların hepsi de isim isim hatırımda, en az 6 ay kalacağı Türkiye'nin tampon bölge kuracağı nereye hükmedeceğini anlatıyorlardı. Bu derin askeri tahlillerinden 48 saat sonra bütün Türk birlikleri çekilmiş girdikleri yerden. Eğer Genelkurmay ile irtibatlı olarak bilgi verdikleri algısını yaratıyorlarsa kamuoyunda onunda doğru olmadığı ortaya çıktı. Çünkü dönemin Genelkurmay Başkanı çekildik dedi" şeklinde konuştu.

Kaddafi'nin Zeynel Abidin Bin Ali ve Hüsnü Mübarek gibi davranmadığını, güç kullandığını ifade eden Çandar, "Ve bir tek başkent Trablus'a sıkışmışken, güç kullanarak elinden çıkan bütün şehirleri o büyük ateş gücüyle almaya başladı. Bu sefer bir türlü karar veremeyen uluslararası camia en sonunda uçuşa yasak bölge ilan edelim etmeyelim konuşuluyordu. En sonunda geçen cuma akşamı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'nden karar çıktı. Güvenlik Konseyi'nden karar çıkması demek beş daimi üyesinden birinin veto kullanmaması demek. Nitekim Rusya ve Çin çekimser kaldı ama kararın önünü açtı. Karar Libya'ya uçuşa yasak bölge uygulanmasını, rejime silah ambargo konulması aynı zamanda sivil halkın korunması öngörüyor. Bu ne demek nüfus kimden korunuyor yöneticisinden korunuyor. Çünkü Kaddafi yüksek ateş gücüyle elinden çıkan şehirleri bir bir ele geçirmeye başlamıştı" diye konuştu.

Bunun üzerine söze giren Babahan, "Şimdi Kaddafi açısından değil uluslararası hukuk açısından her devletin egemenlik hakkını sorgulanır hale getirebilecek yeni bir konsept bu" dedi.

Babahan, Kaddafi'nin 'Sarkozy'nin seçim kampanyasını ben finansa ettim, onları açıklayacağım' demesi üstüne birden alevlenmesi ve ateşkes ilanına rağmen bombardımanın başlamasının vidanını rahatsız ettiğini söyledi.

Dumanlı da, aynı Fransa'nın Tunus'ta hareketlenme olduğu zaman bu kadar hassas, bu kadar ciddi davranmadığına dikkat çekerek,
"Binaliye sahip çıkar gibi yaptı hatta sahip çıkmak için bazı adımlar attı, bazı eleştiriler aldı" dedi.

"FRANSA'NIN YATACAK YERİ YOK"

"Şöyle bir durum var, sokak tabiriyle ifade edeceksek Fransa'nın yatacak yeri yok" diyen Çandar şöyle devam etti:

"Tunus'ta Binali'nin rejimine destek olan oydu. Mübarek devrilirken gıgları çıkmadı. Sarkozy'nin içeride müslümanlara karşı tavrı biliniyor. Üstelik Türkiye'nin Arap dünyasında kazandığı profilden Akdeniz liderliği peşinde koşarak rahatsızlık duyan birisi. Ve Fransa'nın bir oportünizmin yaptığı  tartışmasız. Kesin bir oportünizm var ortada. Yalnız mesele Faransa ile sınırlı değil. Yani bu tür müdahalelere karşı olan ve Irak ve Afganistan'daki Amerikan kuvvetlerini çekilme takvimine bağlamış olan Obama da işin içinde, İngiltere, Mısır bayağı içinde."

Babahan ise buna karşılık, "Ama Obama ne kadar içinde bilmiyoruz. Asker indirmediği sürece orada Kaddafi'yi devirmesi mümkün değil" görüşünde bulundu.

BEYAZ GAZETE