(Özel Haber) İnci Kefali Fiyatı Balıkçıları Güldürmüyor

Bitlis‘in Ahlat ilçesindeki balıkçılar, sadece Van Gölü‘nün sodalı sularda yaşayabilen inci kefali balığını çoğu zaman masraflarını bile çıkaramadan zorlu ve masraflı bir şekilde avladıklarını belirterek satış fiyatlarının düşük olmasından şikayet etti.

Sabahın erken saatlerinde teknelerle Van Gölü‘ne açılan balıkçılar yörede bilinen kış balıkçılığı için her gün ağlarını Van Gölü sularına bırakıyor. Bazen dolu bazen boş çıkan ağlar yüzlerce balıkçı ailesinin tek geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Van Gölü‘nün soğuk mavi sularına ağlarını atan balıkçılar akşama kadar zorlu bir av ile evlerine ekmek götürmenin mücadelesini vermeye devam ediyor.

Van Gölü balıkçılığın farklı olduğunu anlatan Fehmi Akın isimli balıkçı, Van Gölü‘nde balıkçılığın kolay olmadığını belirterek zorlu şartlarda ekmeklerini kazanma mücadelesi verdiklerini anlattı. Van Gölü‘nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen endemik bir balık türü olan inci kefali‘nin birçok balıkçı ailenin tek geçim kaynağı olduğunu belirten Akın, "Van Gölü‘nden çıkan inci kefali, Karadeniz balığı hamsisi gibi para etmiyor. İstediğimiz pazar koşullarını oluşturamadık. Balığın

kilosunu 2 liradan satıyoruz. Bu para masraflarımıza dahi yetmiyor. Balık çok çıkınca para etmiyor, az çıkınca da masraflarımızı karşılamıyor. Van Gölü balıkçılarının da hayvan besicileri gibi desteklenmesini istiyoruz. Karadeniz balıkçılarına verilen önemin bizlere de verilmesini istiyoruz. Karadeniz‘e gösterilen ilgi bu bölgeye de gösterilmiş olsa çok daha iyi olur. Devletimizin çiftçiye nasıl desteği sürüyorsa balıkçılık sektörüne de bu destek verilirse biz memnun oluruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA