Euro Bölgesi, 700 Milyar Euro’Luk Acil Fon Oluşturacak

Brüksel’de bir araya gelen AB üye ülkelerin maliye bakanları zor durumdaki ülkelerin kullanımı için yeni bir fon oluşturmanın detaylarını görüştü.

Brüksel’de bir araya gelen AB üye ülkelerin maliye bakanları zor durumdaki ülkelerin kullanımı için yeni bir fon oluşturmanın detaylarını görüştü. On gün önce AB liderleri bir araya gelmiş ve Euro Bölgesinde yeni Acil Fon oluşturma kararı almışlardı. Dört yıl içinde 500 milyar Euro’luk fon oluşturması öngörülürken Brüksel’deki maliye bakanları üye ülkelerin katkılarını netleştirdi. Buna göre AB’ye ev sahipliği yapan Belçika, dört yıl içinde 2,8 milyar Euro destek vermekle yükümlü.

2013 yılından itibaren operasyonel hale gelmesi gereken Avrupa Stabilite Mekanizması (ESM) 500 milyar Euro’luk bütçesiyle ekonomik alanda zor duruma düşen üye ülkelere uygun koşullarda mali yardımda bulunabilecek. Üye ülkelerin garantörlükleriyle birlikte 700 milyar Euro’ya çıkartılacak olan Fon’un kapasitesi Avrupa Merkez Bankası üzerinden gerektiğinde yardım paketi dağıtacak. Brüksel’deki toplantıda ayrıca ilk etapta 80 milyar Euro nakit girişinin hedeflendiği Acil AB Fonu’nun iflasın eşiğine gelen Yunanistan ve İrlanda’ya tanınan yardım fonundaki faiz oranlarından çok daha düşük faiz puanı ile çalışılmasına karar verildi. Faiz hesaplamasında IMF’nin yöntemi benimsendi.

Avrupa Stabilite Mekanizması (ESM), 2013 yılından itibaren geçici olarak kurulan ve kriz ekonomisine maruz kalan üye ülkelere destek maksatlı oluşturulan Avrupa Finansal Stabilite Merkezi’nin yerini alacak. Luksemburg merkezli bu merkezin bütçesi garantilerle birlikte 440 milyar Euro’ya ulaşırken 250 Milyar Euro’ya kadar mali darboğaza giren üye ülkelere yardımda bulunuldu.