Orkide 2011 Yılında İhracatını Ton Bazında İkiye Katlayacak

Orkide Yağları‘nın İzmir‘in Bornova‘ ilçesindeki tesislerini ziyaret eden Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ve üst düzey yöneticiler, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay‘a, ekonomiye yaptığı büyük katkılardan dolayı plaket verdi.

Orkide Yağları‘nın İzmir‘in Bornova‘ ilçesindeki tesislerini ziyaret eden Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ve üst düzey yöneticiler, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay‘a, ekonomiye yaptığı büyük katkılardan dolayı plaket verdi.

Orkide‘ninistikrarlı büyümesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Genel Müdür Kalkan, Türkiye‘nin yüz akı sanayi kuruluşlarından biri olduğunu ifade etti. Şirketin 2011 yılı hedeflerini anlatan Küçükbay ise sıvı ve endüstriyel yağ sektörlerindeki geniş ürün yelpazesiyle her yıl istikrarlı bir büyüme grafiği çizdiklerini, bu yıl ihracatlarını ton bazında ikiye katlayacaklarını söyledi. 2010‘da yüzde 30‘luk ciro artışı yakaladıklarına dikkat çeken Küçükbay, 2011‘in ilk çeyreğinde özellikle Libya ve Irak pazarında önemli ihracat bağlantılarına imza attıklarını kaydetti. Birleşmiş Milletler‘in, açlıkla mücadele kapsamında özellikle Afrika ülkelerine yaptığı gıda yardımlarında resmî tedarikçi olduklarını vurgulayan Ahmet Küçükbay, bu gelişmeler ışığında Orkide‘nin 2011 ihracatının, ilk çeyrekte hızlı bir seyir izlediğini belirtti. İhracatta yeni ülkeler konusunda hızlı hareket ettiklerine ve dünyadaki birtakım gelişmelerin de bazı pazarları öne çıkardığına dikkat çeken Orkide Yönetim Kurulu Başkanı, "2010 yılında yağlı tohum fiyatlarındaki yüzde 50 artış da piyasayı büyük oranda etkiledi." dedi. Yağlı tohumların enerji alanında kullanılmaya başlamasıyla doğal felaket ve iklim değişikliklerinin yağ fiyatlarındaki artışı tetiklediğine işaret eden Küçükbay, "Bilimadamları, henüz biyoyakıtların çevreye ilişkin etkileri üzerinde görüş birliğine varamadı. Bu sebeple yağ fiyatları konusunda çok iyi bir planlama yapılmalı. Nüfus artışı, gıda ihtiyacını da arttırıyor; küresel ısınma da cabası. 2010 yılının son birkaç ayında dünya piyasalarına paralel olarak ülkemizde de yağlı tohum ve ham yağ fiyatlarında hızlı bir artış görüldü." şeklinde konuştu. Enerji sektöründe tercih edilen ayçiçek, kanola, mısır, soya ve palm yerine başka tohumlar kullanılması ve ekimlerinin özendirilmesi gerektiğini belirten Küçükbay, "Biyoyakıtın karbon salınımı, petrol türevlerine görev yüzde 60-70 düşük. Biyoenerji için farklı tohum türlerinin tercih edilmesi ve tarım alanlarının genişletilmesi, yağ fiyatlarındaki yükselişi önleyecek bir çözüm olacaktır." ifadesini kullandı.

2010 yılında da yağlık ayçiçeği tohumu ve ayçiçeği ham yağı ithalatında tarife kontenjanı sisteminin uygulanmaya başlandığını vurgulayan Küçükbay, sözlerine şöyle devam etti: "Böylece artan dış piyasa fiyatlarına karşılık ülkemizdeki yağlı tohum üreticisi, ürününü iyi bir fiyattan satış olanağına kavuştu. Bu fiyatlar dikkate alındığında, 2011‘de yağlı tohum ekiminin en az geçen yılki seviyelerde veya daha geniş bir alanda olacağı, dolayısıyla gelecek sezon yağlı tohum üretiminin artacağı tahmin edilmektedir."

‘NÜKLEER SANTRAL, TÜRKİYE İÇİN GEREKLİ‘

Japonya‘daki depremin ardından geleceği tartışılan nükleer enerji santrallerinin, Türkiye gibi enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmaya çalışan ülkeler için şart olduğunu belirten Ahmet Küçükbay, "Gelişen teknoloji ve üst düzey güvenlik önlemlerini de devreye alarak, Türkiye‘nin yeni kuşak nükleer enerji santrallerini kurması gerekiyor. Enerji maliyetlerimizi düşürmemiz için bu girişimde bulunmak durumundayız. Ayrıca tarım alanları için rüzgâr enerjisinden de etkili şekilde yararlanmalıyız. Devletin bu konudaki destek ve teşviği de yatırımların hızlanmasını sağlayacaktır." dedi.