Silifke’de Çilek İhracatı 300 Milyon Tl’ye Ulaştı

Mersin’in Silifke ilçesinde bu yıl çilek üretiminde 80 bin ton rekolte beklenirken, 300 milyon TL’lik ihracata ulaşıldığı bildirildi.



İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, Silifke genelinde bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının yapılmasının beklendiğini söyledi. Bölgede önemli bir istihdam alanının da oluştuğunu anlatan Gün, yaklaşık bin 500 ailenin çilek üretimiyle uğraştığını, binlerce kişiye iş imkanı sağlandığını vurguladı. İlçede çilek paketleme ve ön soğutmasını yapan 5 tesis bulunduğunu ifade eden Gün, "İlaç kalıntısı probleminin olmaması, yetiştirilen çilek çeşidinin kaliteli ve pazara dayanıklı olması ihracat için

büyük avantaj oluşturuyor. Bunun yanı sıra bölgede soğutma ünitesinin bulunması da ihracat rakamlarımızın her yıl artmasını sağlıyor. İlk olarak 2005 yılında Rusya ve Romanya’ya 4 bin ton çilek göndererek başladığımız ihracat, yıllara göre günümüze kadar 9 bin, 10 bin, 12 bin, 15 bin ve geçen yıl 19 bin 250 tona ulaştı. Başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Romanya, Litvanya, Polonya, Macaristan, Çin, İran ve Suudi Arabistan ülkelerine ilçemizden çilek ihracatı yapılmakta" dedi.

İhracatın bu yıl 20 bin tonun üzerine çıkmasının beklendiğini vurgulayan Gün, kilogram fiyatının 1,5 lira olacağı tahmin edilen çilekle bu yıl Türkiye ekonomisine 300 milyon liralık katkı sağlayacaklarını belirtti. Gün, hasadı devam eden çilek tarlalarında çalışmaları için önceki yıllarda olduğu gibi önümüzdeki günlerde de ilçeye Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş’tan tarım işçisi getirileceğini kaydetti.

İlaç kullanımı konusunda üreticilere uyarılarda bulunan Gün, "Çiftçilerimiz ilaç kalıntısı konusunda çok dikkatli olmalı. Çünkü ilaç kalıntısı olan ürün ihracattan geri dönebilir. Şimdiye kadar böyle bir sıkıntı yaşamadık ancak tedbirli de olmak gerekir. Üreticilerimizin hangi ilaçları kullanması gerektiği konusunda bizler kendilerine her zaman yardımcı olmaya hazırız" diye konuştu.

Kaynak: İHA