Rusya çipli kimliğe geçiş için işlemleri başlattı

Türkiye için de düşünülen çipli kimlik sistemi Rusya'da start aldı.

Rusya çipli kimliğe geçiş için işlemleri başlattı
Geçtiğimiz aylarda ulusal işletim sistemi projesi için düğmeye basması ile haberlerimize konu olan Rusya, şimdi ise vatandaşlarının hayatını ciddi anlamda kolaylaştıracak bir 'teknolojik kart' tasarımı ile gündeme geldi.

Rus vatandaşlarına yönelik tasarlanan bu kart, hem kimlik yerine gerine geçecek hem kredi kartı olarak kullanılacak hem de bizdeki Akbil gibi toplu taşıma araçlarında geçerli olacak. Bütün vatandaşlara verilecek olan bu kartın üzerinde elektronik çip ve sahibinin parmak izi bulunacak. Keza vatandaşlar kartları üzerinden konut ödemelerinden, kredilere kadar tüm banka işlemlerini de yerine getirebilecekler. İlerleyen dönemde ise bu kartlar aynı zamanda evlilik cüzdanı ve sağlık karnesi işlevlerine de sahip olacak.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kremlin ekonomi danışmanı Arkadi Dvorkoviç, projenin kendilerine yaklaşık 150-200 milyar rubleye (8 ila 11 milyar TL) mal olacağını söylerken yasal prosedürün bu yılın ilk yarısı içerisinde tamamlanacağını belirtiyor. Yeni kimlik kartının en önemli avantajının 'asgari bürokrasi' sağlanması olduğunu vurgulayan Dvorkoviç, bu yenilikle birlikte, kuyruklarda bekleme döneminin, onlarca belgeyi ayrı ayrı hazırlayabilmek için yitirilen vakitlerin sona ereceğini ifade ederken, vatandaşların yeni kimlik kartları ile tüm işlemlerini otomatik olarak yapabileceklerini dile getiriyor.

Konu hakkında bir vatandaşın yorumu ise acaba dedirtiyor:

Tribalic: Acaba bu "çipli" kimliklerin sadece bir basamak olduğunu düşünen ve şimdi birçoğunuza komik gelecek ama o gün geldiğinde zamanında bir delinin (benim) söylediği olay buydu dedirtecek bir tablonun bir parçası olduğu gerçeği kimsenin aklına gelmiyor mu?

Çipli kimlikler denemenin bir parçası..Bir sonraki aşama "Kimliğinizi cüzdanınızda değil vücudunuzda taşıyın" kampanyası olmayacağını kim garanti edecek?
Gün gelecek saniye saniye nerede olduğumu ne yaptığımı kimlerle görüştüğümü bilen bir sistemin banka hesaplarımdan diploma notuma kadar birçok bilginin bağlı olduğu bir veritabanına bağlanmayacağını kim garanti edecek?

Gün gelecek güç odaklarının sakıncalı gördüğü (iktidar/muhalefet) insanlarla, örgütlerle ve eylemlerde bulunduğumu saniye saniye çeteresini tutan bir veritabanının aleyhime kullanılmayacağını kim garanti edecek?

Tek bir hamle ile beni ben yapan eğitim bilgilerimin,çalışma bilgilerimin, banka hesaplarımın, adli kayıtlarımın, sicilimin ve vatandaşlık bilgilerimin değiştirilmeyeceğini kim garanti edecek?

Muhtemelen bir sürü insan sen nasıl bir paranoyaksın diyecektir..
Muhtemelen bir sürü insan da sen manyakmısın diyecektir..

Gün gelecek vatan,din,ırk ve siyasi görüşler, terrör, ekonomik krizler gibi nedenlerle insanlar yetkililerden bu uygulamayı talep edecekler..hemde kendi rızaları ile..

11 eylül saldırısını bilmeyen yoktur..11 eylül sonrası harekete geçen bu sistem sonucu şuan deri altı çip uygulamalı 11 eylül sonrası yakınları adına endişe ettiğini iddia eden bir grup insa tarafından beyan edilip kamoyu oluşturulmaya başlamıştır..

Tekrar etmekte fayda var..bana karşı soru olarak "şuan kredi kartı bilgilerin zaten yokmu veritabanında?" gibi basit bir soru sormayın..
Ben 7/24 hangi sokakta hangi koordinatta olduğumun ve kimlerle görüştüğümünün bilgileriyle bu bilgilerin aynı veritabanına eklenip belirli kişilerin erişimine açılmasından bahsediyorum. Tabloya biraz geniş çerçeveden bakın..