Ramazanoğlu Konağı’Nda Cumartesi Sohbetleri

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, 2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vatandaşlarımızın hastane ve doktorunu seçme hakkına kavuştuğunu belirterek, bu programla hedefin vatandaşa en iyi ve en kaliteli sağlık hizmetini sunmak olduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi’nin bu haftaki konuğu Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik oldu. Konferansa Emniyet Müdürü M.Salih Kesmez, Defterdar Tamer Utkusu, Milli Eğitim Müdür Vekili Muharrem Gelen, çok sayıda davetli katıldı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik konuşmasında, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile tüm sağlık kuruluşlarının tek çatı altında toplandığını, bu sayede vatandaşların istediği hastane ve istediği doktoru tercih etme şansına sahip olduğunu bildirdi. 2002 yılından bu yana Sağlıkta büyük reformlar yapıldığını da ifade eden Dr. Kemik, “Her ilde ve her hastanemizde vatandaşlarımıza en iyi sistemi kurabilmek için hasta hakları birimleri oluşturuldu. Bakanlığımız bünyesinde ayrıca Alo 174 şikayet başvuru hattı kuruldu. Buraya ve hasta hakları birimlerimize yapılan tüm başvurular mutlaka değerlendiriliyor ve aksamaların en kısa sürede giderilmesine çalışılıyor”dedi.

Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine ulaşmaya çalıştığını, OECD tarafından Türkiye’nin 2009 yılında sağlıkta örnek ülke gösterildiğini bildirdi. Dr. Kemik, “Şu anki sağlık sistemimiz Japonya’dan sonra örnek alınan ikinci ülkü. ABD’de bir hastaya yılda 7 bin 250 dolar harcama yapılırken, aynı kalitedeki sağlık hizmeti 600 dolara veriliyor.” Şeklinde konuştu.

Adana’da 3 yıl önce uygulamaya konulan Aile Hekimliği Uygulamasının başarılı bir şekilde yürütüldüğünü 151 merkezde 592 hekimin görev aldığını ifade eden Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, şöyle konuştu:

“Aile Hekimliği uygulaması ile anne ve bebek ölümlerimizde büyük azalmalar oldu. Artık daha az anne ve çocuğumuzu kaybediyoruz. Aile Sağlığı merkezlerimizde 11 çeşit hastalığa karşı çocuklarımız aşılanıyor ve aşılama oranımız da Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşiyor. Aile Hekimliğinde, her hekimimizin hasta sayısı belli olduğundan mükerrer muayene, laboratuar, görüntülemenin de önüne geçildi. En önemlisi de hastalarımızın tamamı kayıt altına alındı. Önümüzdeki süreçte, hastanelerimiz ve sağlık kuruluşlarımızdaki fiziki şartları Avrupa standartlarına ulaştırmak. Bu amaçla da Bakanlığımız tarafından başta Adana olmak üzere birçok bölgede Sağlık Kampüsleri yapılıyor. Adana’da da 190 dekarlık bir alana Sağlık Kampüsü yapıyoruz. Kamu Özel Ortaklığı ile kurulacak Sağlık Kampüsümüz 2014 yılında tamamlanmış olacak.”

Kaynak: İHA