Mısır, Tarihindeki İlk Demokratik Seçim İçin Bugün Sandık Başında

Mısır’ın tarihinde ilk kez halk iradesinin sandığa yansıyacağı seçimde oy verme işlemi başladı. Demokratik seçimlerin önünü açmak amacıyla hazırlanan geçici anayasanın oylanması için 45 milyon Mısırlı bugün oy kullanacak.

Mısır’ın tarihinde ilk kez halk iradesinin sandığa yansıyacağı seçimde oy verme işlemi başladı. Demokratik seçimlerin önünü açmak amacıyla hazırlanan geçici anayasanın oylanması için 45 milyon Mısırlı bugün oy kullanacak.

    Mısır’da oy verme işlemi yerel saatle 08:00’da başlarken, 19:00’a kadar devam edecek. Seçimin sonuçlarının en erken Pazar günü akşam veya pazartesi sabah açıklanması bekleniyor.

    Referandumdan ‘evet‘ oylarının çıkması durumunda haziranda parlamento ve en geç eylül ayında da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Sandıktan ‘hayır‘ çıkarsa yeni bir kurul oluşturulacak ve değiştirilmesi istenen maddeler yeniden masaya yatırılacak. Bu durumda ülkenin demokrasiye geçiş süreci daha da uzayacak, seçim tarihleri de değişecek. Son kamuoyu yoklamalarına göre yeterince demokratik olmadığı ve uzmanlarca tartışılmadığı için geçici anayasaya hayır oyu çıkma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

    Referanduma Mübarek rejiminin son büyük kalıntısı olarak adlandırılan Ulusal Demokratik Parti ile Müslüman Kardeşler destek veriyor. Resmi olarak açıklamasa da devlet başkanlığı için adaylığını koyması beklenen Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed el Baradey ise referandumda ‘hayır‘ cephesinde yer alıyor. Mısır‘ın en köklü partisi Vafd, Eymen Nur liderliğindeki El Gad, Komünist Tagammo ve Arap milliyetçisi Nasıristler de hayır oyu vereceklerini belirtiyor. Pek çok gençlik ve öğrenci hareketi de referandumda ‘hayır‘ için kampanya düzenliyor. Ülkede güvenliğin yetersiz olmasının yanı sıra seçmen listesinin belirlenmemesi gibi sebepler de, referanduma karşı çıkan parti ve örgütlerin en önemli eleştirileri arasında yer alıyor.

    Ulusal Demokratik Parti ve Müslüman Kardeşler, yapılacak olan seçimlere en hazırlıklı partiler olarak değerlendiriliyor. Diğer partiler ise hem yeterli finansal kaynaklara sahip olamadıkları hem de ülke genelinde kurumsallaşamadıkları için seçimlerde bir varlık gösteremeyeceklerini ifade ediyor. Müslüman Kardeşler, meclis seçimlerinde yüzde 30‘un üzerinde oy istemediklerini açıklarken, ülkeyi yıllarca yöneten Ulusal Demokratik Parti‘nin, diğer partilerin zayıflığından yararlanarak büyük bir başarı elde etmesi durumunda ise ülkenin yeni bir kaosla baş başa kalabileceği vurgulanıyor. Oylanacak olan maddeler arasında cumhurbaşkanının görev süresinin dört yılla sınırlandırılması ve en fazla iki dönem bu göreve seçilmesi, cumhurbaşkanının en az bir yardımcı ataması, sivillerin bundan sonra askeri mahkemelerde yargılanmaması bulunuyor.