4 kişi polis kurşunuyla öldü

Halk isyanı sonrası devlet başkanının ülkeyi terkettiği Tunus'ta, tansiyon yine yükseldi. Ülkenin kuzeyindeki Kef kentinde protestocular bir karakola saldırdı. Polislerin ateş açması sonrası 4 kişi öldü, 17 kişi yaralandı. Eski iktidar partisi RCD'nin tüm faaliyetleri ise askıya alındı.

Kuzey Afrika'da devrim ateşinin yandığı ilk ülke, Tunus.

"Yasemin Devrimi"ni başlatan sokaklarda eylemler sürüyor. Halk hala sokaklarda.

Yapılan değişimlerden tam anlamıyla memnun olmasalar da Tunus İçişleri Bakanlığı yeni bir yasak duyurdu.

Ama o yasak, ülkeyi tam 23 yıldır yöneten ve protestolar sonucunda ülkeden kaçmak zorunda kalan eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Zli'nin partisine.

Demokratik Anayasal Hareket RCD, kısa süre öncesine dek ülkeyi yöneten partinin siyasi faaliyetlerinin durdurulduğunu ve ofislerinin kapatılacağını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, partinin feshi sürecinin devam ettiğine dikkat çekildi, son kararın ise durumun 'aciliyeti' dolayısıyla alındığı belirtildi.

Üç hafta önce aleyhindeki protestolar sonucu ülkeden kaçan Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali; lideri olduğu Demokratik Anayasal Hareket RCD ile 23 yıl ülkeyi yönetti. Parti şimdi tepkilerin odağı durumunda.

Ülkede işsizlik, yolsuzluk ve siyasi kısıtlamalara tepkilerin sokaklara taşması ardından geçen ay, Başbakan ve bazı bakanlar da dahil yönetimdeki üst düzey siyasetçiler birbiri ardına partiden ayrılmıştı.

Başbakan Gannuşi ile bazı eski partililer, şimdi muhalefetin de yer aldığı geçiş hükümetinde görev yapmayı sürdürüyor.

Gerilim sürüyor

Ülkede gerilim ise hala dinmiş değil. Bazı muhalifler, eski rejimin tüm unsurlarının yönetimden ayrılması gerektiğini savunuyor.

Ülkenin kuzeybatısındaki Kef kentinde, dün akşam göstericilerle polis arasında meydana gelen çatışmalarda ölü sayısının 4'e yükseldiği bildirildi.

"Görevini kötüye kullandığı" için göstericilerin alınmasını istediği Kef Emniyet Müdürünün bir göstericiye tokat atmasının ardından patlak veren olaylarda, öfkeli kalabalık emniyet binasına girmeye çalıştı ve ardından ateşe verdi.

Sendika kaynakları, gece olayların yatıştığını, Emniyet Müdürü Halid Gazuni'nin gözaltına alındığını bildirdiler.

Önceki gün de Tunus'taki halk ayaklanmasının merkezi Sidi Buzid'de gözaltındaki iki kişinin ölmesi üzerine, yüzlerce kişi bir karakol binası önünde gösteri yapmış, polis araçlarını ateşe vermişti.

Güneyde, eylemlerin geçen yıl 17 Aralık'ta başladığı Sidi Buzid kentinde de hafta sonu yüzlerce kişi protesto gösterisi düzenledi.

Ülkenin geri kalmış bölgelerinden biri olarak görülen kente, pazar günü 4 kilometre uzunluğunda bir konvoyla yardım götürüldü.

Kentin "eylemlerdeki cesur rolüne teşekkür" niteliğinde olduğu belirtilen konvoyu yüzlerce kişi karşıladı.

BM yetkililerine göre Tunus'ta Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin devrilmesiyle sonuçlanan eylemler sırasında en az 219 kişi öldü.