Bin kişilik Roman orkestrası için bin keman dağıtıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ‘Bir Enstrüman, Bin Roman’ projesiyle şehirde yaşayan bin Roman vatandaşa keman dağıttı. Kocaeli’de Romanlardan kurulacak bin kişilik dev orkestra Mayıs ayında Seka Park’ta ilk konserini verecek. Bin kişilik orkestranın Guin



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Roman federasyonları işbirliğiyle ‘Roman açılımı’ kapsamında dev bir projeye daha imza atıyor. Roman gençlerinin kültürel yönlerinin geliştirilmesi ve hayata bakış açılarının değiştirilmesi amacıyla hazırlanan proje kapsamında bin gence müzik eğitimi ve keman verilecek. Verilecek olan kursun ardından Büyükşehir tarafından mayıs ayında düzenlenecek 1. Uluslararası Roman Festivali’nde bin kişilik keman orkestrası konser verecek.

Proje kapsamında keman dağıtılan kursiyerler 3 ay boyunca keman eğitimi alacak. Türkiye’nin en büyük keman orkestrası bin kişiyle Mayıs ayında Sekapark’ta konser verecek. Bu topluluk şimdiye kadar Türkiye’nin en büyük Roman orkestrası olma özelliğini taşıyacak.

Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, Avrupa’da ve dünyada bir ilki gerçekleştireceklerini söyledi. ‘Bir Enstrüman, Bin Roman’ projesiyle Romanlarla birlikte ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirten Çokyaşar, “Kemanları kendilerine emanet edilen arkadaşlarımızın kurslara devam etmesi zorunludur. Çünkü amacımız üzüm yemek değil, kimseye keman dağıtmak değil. Amacımız insanların sanata, Romanların müzikal anlamda konservatuara hazırlanması ve konservatuarlarda Roman müzisyenlerin olması içindir.” şeklinde konuştu.

İzmit Belediyesi Başkanı Nevzat Doğan, Romanların müzik konusunda çok yetenekli olduğunu söyledi. ‘Allah bu yeteneği vermiş sizlere.’ diyen Doğan, “En güzel şarkıları, en güzel sözleri, melodileri sizler çalıyorsunuz.” dedi. Bu sözler karşısında ise Roman vatandaşlar, ‘En büyük Başkan bizim Başkan’ sloganları attı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, tam bin adet kemanı Romanların hünerli ellerine teslim ettiklerini söyledi. 3 aylık kurs sonucunda dünyanın en büyük Keman orkestrasını kuracaklarını kaydeden Yazıcı, “Adımızı, Guinness Rekorlar Kitabı’na, Kocaeli olarak yazdıracağız.” dedi. ‘Bir Enstrüman, Bin Roman Projesi’nin dünyada eşi benzeri olmayan bir proje olduğunu belirten Yazıcı, dev orkestranın Hıdrellez kutlamalarında sahne alacağını, aynı anda bin kişinin keman çalacağını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından 10 bölgeden seçilen Roman vatandaşlara temsili olarak kemanları verildi. Kemanlarını alan Romanlar, çalmayı bilmediklerini, kursta çalmayı öğreneceklerini belirtti. Kemanların temsili olarak dağıtılmasından sonra Atatürk Kapalı Spor Salonu‘nda renkli görüntüler meydana geldi.