Kangal köpekleri, karakteristik özelliklerini yaşadığı ortamdan alıyor

Çoban sürü köpeği Kangallar, başka köpeklerde bulunmayan karakteristik özelliklerini yaşadığı doğal ortamında kazanıyor.



Dünyaca ünlü Kangal çoban köpeği, sahiplik duygusu ve çetin doğa şartlarında bile koruma iç güdüsünü kaybetmeyen özellikleriyle bilinir. Sahiplik duyguları gelişmiş hayvanlar olmasından dolayı Kangallar, sürülerin korunması ve sahibi olduğu kişilere bağlılıklarıyla da dikkat çekiyor. Koku alma duyuları diğer köpeklere göre daha gelişmiştir.

Sivas merkeze 20 kilometre uzaklıktaki Mereküm Tepesi’nde bulunan İçanadolu Seçkin Irk Kangal Yetiştirme Çiftliği’nde Kangallar, çetin kış şartlarıyla mücadele ederek yetişiyor. Eksi 30 – 40 derece soğuğa dayanabilme özellikleri bulunan Kangallar, kar ve tipiye rağmen yaşamını sürdürebilir. Sürünün başında bulunduklarında hiçbir yabani hayvan sürüye zarar veremez. Adeta çobanın eli ayağı ve gören gözüdür.
Kangallar, kurnazlığıyla bilinen kurtların da korkulu rüyası adeta. Kangal köpekleri, bütün bu karakteristik özelliklerini ise doğal yaşam alanı çetin doğa şartlarından kazanıyor. Sivas’ı tepeden gören bir konumda bulunan 2003 rakımlı çiftlikte her türlü doğa olayını yaşayan Kangallar, özellikle soğuk havaların hakim olduğu bölgeler başta olmak üzere dünyanın her yerinden tercih edilin köpek ırklarının başında geliyor.

Kangal köpeklerinin tamamen karasal iklim hayvanı olduğunu ifade eden İçanadolu Seçkin Irk Kangal Yetiştirme Çiftliği işletmecisi Hüseyin Yıldız, “Sivas Kangal köpeği, başka köpeklerde bulunmayan karakteristik özelliklerini doğal yaşam alanları olan çetin hava şartlarından alır.” dedi. Binin üzerinde hayvan olan bir sürüyü, yabani hayvanlara karşı 4- 5 Kangal köpeğinin rahatlıkla koruyabileceğini belirten Yıldız, bu köpeklerin çobanın eli, ayağı ve gören gözü olduğunu söyledi. Çetin kış koşullarında yetişmesine rağmen Kangalların dünya üzerindeki her türlü coğrafi şartlara da rahatlıkla uyum sağlayabildiğini kaydeden Yıldız, “Kangal köpekleri kadar yetenekli olmayan diğer bazı köpekler çok yönlü olarak kullanılabiliyor. Çünkü o köpeklerin yetiştirilmesiyle ilgili keşifleri yapılıyor. Ancak Kangal köpeklerinin de burada çalışmaları yapılması gerekiyor. Yani Kangal’ın yapmayacağı hiçbir şey yok. Nasıl ki Afrika’da aslan neyse, Anadolu’nun aslanları da bu Kangal köpekleridir. Bunları görmemiz lazım.” diye konuştu.

Kangal köpeği hayranı olan bir gurbetçi çiftliğe gelerek Kangal yavrusu satın aldı. Iğdırlı olan ancak Hollanda’da yaşayan Fatih Güneş de Kangal köpeklerini doğal ortamında görmek için Sivas’a geldiğini söyledi. Güneş, “İnternetten araştırıp buldum, dünyanın en iyi ve güzel Kangalı burada yetişiyormuş.” dedi.