Kırgızistan İle Vizeler Kalkacak Bişkek (A.A)

Adem Kadam - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi‘ni oluşturma kararı alındığını belirterek, ‘‘Yıl sonuna kadar Türkiye ile Kırgızistan arasındaki vizeler tamamıyla

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, konuşmasının başında, Başbakan Atambayav‘e ‘‘kardeşim‘‘ diye hitap ederek, kurduğu hükümetten dolayı tebrik etti.

Bu yeni dönemde Kırgızistan‘ı ziyaret eden ilk başbakan olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Erdoğan, ‘‘Aramızdaki tarihi bağları anlatmaya gerek yok, çok çok güçlü, zengin. Bu süreci ikili görüşmemizde heyetlerarası görüşmede değerlendirme fırsatımız oldu. Bu görüşmeler neticesinde tabii ki geleceğe yönelik şu sıkıntılı süreci Kırgızistan‘ın başarıyla atlatabilmesini, dostluğun ötesinde, kardeşliğin gereği olarak görüyoruz. Bu vesileyle de Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi‘ni oluşturma kararını da aramızda vermiş bulunuyoruz‘‘ dedi.

Erdoğan, Mart ayında dışişleri teşkilatlarının karşılıklı tarih belirlemesiyle Türkiye‘de ilk toplantının yapılacağını, bu toplantının devamında da süreci başlatacaklarını ifade etti. İcracı bakanlıkların birbirleriyle yapacakları toplantılar yanında özellikle İş Konseyi toplantılarının büyük önem arz ettiğini belirten Erdoğan, TOBB, TÜSİAD, TUSKON, MÜSİAD, ASKON gibi bütün kuruluşların Kırgızistan‘daki muhataplarıyla karşılıklı işbirliği içerisinde iş adamlarının ikili adımlar atmasını çok önemsediklerini anlattı. 

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: 

‘‘Bir adım daha attık. Şu anda ekonomi alanında gerek Merkez Bankamız gerek Hazine gerek Maliye gerek Gümrük gerekse bu noktada DPT bir grup, bunun yanında bir diğer adım olarak da BDDK, SPK, TOKİ ve TİKA olmak üzere bir diğer adımı, buraya temsilciler gelmek suretiyle muhataplarıyla burada görüşmeler yapsın ve burada Yatırım Ajansı olmaması hasebiyle bir Yatırım Ajansı‘nın da burada kurulmasında fayda görüyoruz. Çünkü Yatırım Ajansı‘nın da kurulması hasebiyle ikili adımlar karşılıklı olarak atılabilir veya üçüncü ülkelerde müşterek adımlar atılabilir. Sistemin içerisinin de doldurulması noktasında bizler deneyimlerimizi, tecrübelerimizi Kırgızistan‘a aktarma noktasında bu adımları atarız.

Bir diğer önemli adım, bizim şu ana kadar Kırgızistan‘a, yıllar öncesinden itibaren söylüyorum, Türkiye olarak yaptığımız yatırımlar ve gönderdiğimiz destekler 450 milyon dolara ulaşmış durumda. Bunun yanında sadece Manas Üniversitesi ile ilgili 150 milyon doları buldu, kuruluşundan bu yana. Fakat Manas Üniversitesi‘nin daha verimli bir şekle dönüştürülmesi, sıkıntıların giderilmesi noktasındaki düşüncelerimi kendisiyle paylaştım, çok olumlu baktılar. İnanıyorum ki bu adımı atarsak Manas Üniversitesi‘nde şu anda 700 akademisyen içinde 170 akademisyenimiz, 3500 öğrenci içerisinde de 500 kadar Türk öğrenci var. Bu, eğer bir değişim, dönüşüm yaşarsa çok daha verimli hale gelebilir. Hatta bir teknopark kurulması suretiyle de yine orada da bir teori pratik buluşmasını sağlayabiliriz. Bunun da adımını atabiliriz dedik.‘‘

-VİZE KALKACAK-

Bu arada Türkiye, Kırgızistan ve Rusya arasında da Kırgızistan‘a yatırıma yönelik üçlü işbirliği de oluşturabileceğini dile getiren Erdoğan, ‘‘Bir diğer adım; o da vizeyle ilgili bugün yapmış olduğumuz anlaşmadır. İlk etapta 90 günlük vizelerin kaldırılması anlaşmasını imzaladık ama yıl sonunda tamamıyla vizenin kaldırılmasını da bu anlaşma içeresine yerleştirdik. Yıl sonuna kadar Türkiye ile Kırgızistan arasındaki vizeler tamamıyla kaldırılacaktır. Bu konuda mutabık kaldık‘‘ dedi. 

Bugünkü görüşmelerin iki ülke arasında çok farklı bir sürecin başlatılmasına vesile olacağına inandığını dile getiren Erdoğan, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin daha da artacağına inandığını ifade etti. 

Açıklamasının ardından soruları yanıtlayan Erdoğan, Kırgızistan‘a yapılan yatırımlarla ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi:

‘‘Bizim Türkiye‘de 8 yıllık hükümet etme sürecindeki ekonomik sır dediğimiz kelimelerimiz, bir tanesi güvendir, bir tanesi istikrardır. Güven ve istikrar olmayan bir yere uluslararası sermaye, küresel sermaye girmez. Kırgızistan‘da da öncelikle güven ortamını temin etme noktasında Kırgızistan yönetiminin çok daha hassas, titiz davranması gerekiyor. Onu da yine ikili görüşmede ifade ettim. Mafya, çeteler, yolsuzluk, rüşvet. Bunlar bizim ülkemizin de sıkıntısıydı. Büyük ölçüde bunu minimize ettik. Kırgızistan‘da da buna benzer sıkıntıların olduğunu biliyorum. Kendileri de zaten bunu ifade ediyorlar. Bunun da tabii minimize edilmesi için çok kararlı bir mücadele verilmesi gerekir. Nitekim Türk iş adamlarının burada çekmiş oldukları sıkıntılar var. Bazı olaylarda malum yağmalamalar oldu. Bu yağmalar sebebiyle 7 milyon dolara yakın Türk iş adamlarının buradaki yatırımlarının zarara uğradığı ifade ediliyor. Sayın Başbakan da bunun farkında olduğunu söylüyor ama bundan sürece yönelik de en azından rüşvet, vs. bu tür şeyler noktasında özel timler kurulması suretiyle bu işlerin üzerine gidilmesinde çok büyük bir fayda olduğuna inanıyoruz. Biz bazı destekler veriyoruz, vereceğiz. Ama asıl buradaki desteği sizin vermeniz gerekiyor. Çünkü güven ortamı burada sağlanırsa yatırımcı da buraya çok daha rahat girebilecektir.‘‘

Kaynak: AA