Tecavüz suçluları hadım edilecek mi?

AK Partililer cinsel saldırganların ilaçla hadım edilmesini içeren yasa teklifinin insan haklarına ve dini inançlara aykırı olmadığını savunurken bilim adamları, bunun teorik olarak mümkün olduğunu, ancak kabul görmüş bir tedavi olmadığını söyledi.

Uzmanlar şaşkın Vekiller ısrarcı

AK Partili kadın milletvekilleri Alev Dedegil ve Aşkın Asan’ın hazırladığı cinsal saldırganları ilaçla hadım edilmesini içeren yasa teklifine imza atan AK Partili erkek millekvekilleri şöyle konuştu:

Doç. Dr. Kemalettin Aydın: Düzenlemeler uluslararası literatür taranarak hazırlandı. Olmazsa olmaz bir düzenlemedir. Caydırıcılığı sağlamak için cinsel saldırı suçlarında cezalar neredeyse iki kat daha ağırlaştırıldı. Cinsel problemi olan kişiye hem tıbbi hem de psikososyal tedavi uygulanması ilk kez yasaya giriyor. Tedavi hadım etmek değil, tıbbi ilaçlarla tedavi etmektir. Bu kanunla kişilerin kendilerinin de kabul ettikleri sapkınlıktan kurtulması amaçtır. Testosteron tedavisi ne insan haklarına ne de inançlara aykırıdır. Nasıl tansiyonu düşürmek için ilaç alınıyorsa burada da testosteron hormonunu düşürmek için tedavi yapılıyor. Dünyada örnekleri vardır.

Mehmet Emin Ekmen: Bu düzenlemeyle, mağdurlar tekrar tekrar ruhen bu tecavüzü yaşaması saçmalığından kurtulacak. Modern tıp cinsel saldırganlık hissini sapkınlık değil, hastalık kabul eder. Bu hastalığın tedavisi bu yasayla zorunlu hale getiriliyor. Bir kişinin özgürlüğü bir diğer kişinin özgürlüğünün başladığı yere kadardır. Sapıkça saldırılarla insan hayatını karartma konusunda özgürlük ve kişi haklarından bahsetmek olmaz. Hadım etme konusunun dine aykırılığını din adamlarına sormak gerekir. Ancak sapıklık halinin kendisi bizahini insan haklarına ve inançlara kökten karşıdır.
Zorunlu tedavi

AK Parti’nin teklifine göre; cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ve reşit olmayanlarla cinsel ilişki suçundan hapis cezasına muhkam olanlar, koşullı salıverildikleri taktirde denetim süresi içinde testosteron etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedaviye tabi tutulabilecek. Cinsel saldırı ve tacizi birden fazla işleyenler veya itiyadi suçlulara testosteron tedavisi zorunlu olacak.
‘Etik değil’

Türkiye Endokrinoloji ve Metobolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sadi Gündoğdu: Testosteron seviyesini düşürmek teorik olarak mümkün. Bu işe yarayan ilaçlar var. Bunun uygulanması halinde cinsel aktivasyon sona erer. Testosteron seviyesini düşürmekle ilgili dünya üzerinde yaygın bir tedavi yöntemi duymadım. Bu açıdan kabul görmüş bir tedavi değil, etik değil. Erkeklik hormonunu azaltmak daha çok kadınlar tarafından tercih edilir.

İstanbul Memorial Hastanesi’nden endokrinoloji uzmanı Uzm. Dr. Kağan Güngör: Testosteron azaltmak yaygın bir yöntemi değildir. Rutin bir şey değil. Bu yönde bir müdahale ancak cerrahi yöntemlerle yapılabilir.

Çetin Soysal (CHP Milletvekili): İnsanları hadım etme anlayışı ortaçağın karanlıktaki anlayışıdır, bunu şapşalca bir öneri olarak görüyorum.

Canan Arıtman (CHP Milletvekili, jinekolog): Çocuklara yönelik tecavüz suçları cezalarının artırılmasından yanayım, destek veririm. Ama hadım etme tarzındaki uygulamanın doğru olmadığını ve pratikte uygulanabilr olmadığını söylemek isterim. Tıp, cezalandırma amacı olarak kullanılmamalıdır. Sağlıklarını korumak adına kullanılan bir meslektir tıp. Pedofili hastalık değildir, sapkın insanlardır. Dolayısıyla tedaviden de söz edilemez. Tasarıda bir tedavi sözü geçiyor. Burada hata var. Bu sapkınları eylemlerinden alıkoyacak tek şey caydırıcılığı olan ağır hapis cezalarıdır.

Eski Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem: Geri dönülmesi mümkün bir yöntemse uygulanabilir.

AKDAĞ: Tamamıyla arkasındayım

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Yasa teklifine tam destek veriyorum. Tamamıyla arkasındayım. Kim bir çocuğa elini uzatıp istismara yelteniyorsa ona gereken ceza en üst perdeden yapılmalı. (İlaçla hadım konusunun nerede ve hangi birim tarafından yapılacak?) Bu en az tartışılması gereken kısımdır. Ne yapılacaksa kanunun öngördüğü şekilde bilimsel çerçevede yapılacak. Uzmanları karar verecek. Diyelim ki 6-7 yaşında küçük çocuk olsun. Böyle bir istismara maruz kaldı tam da ne olduğunu anlamadı. Bakıldı, incelendi ruh sağlığı da bozulmamış çıktı. Dolayısıyla bu fiili işleyen kişiye ceza az verildi. Bu çocuk 12-13-15 yaşına gelince, toplum bunun farkında olursa onun ruh sağlığı o zaman bozulmaz mı? Faili bir daha mı mahkeme edip yargılayacağız? Bu yanlış bir şeydi. Şimdi düzeliyor doğru birşey yapıyoruz. Medenice bir şey yapıyoruz.

YASA TEKLİFİNİN SAHİPLERİ KONUŞTU:

Bize destek verin

Yasa teklifini veren Alev Dedegil ve Aşkın Asan dün basın toplantısı düzenledi.

Dedegil: Bunun insanlık suçu olduğuna inanıyorsanız, bizim burada yapmaya çalıştığımız şeyin masumiyeti korumak olduğuna inanın; bize destek verin...

Lütfen bundan sonra öyküleri yayınlamayın, sadece cezaları teşhir edin. Yani ’çocuğu aldı, arabasına çağırdı, götürdü... ’ Böyle şeyler yayınlamayın. Bu çok daha etkili olan bir şeydir. Vicdan dışı suçlarla mücadelede toplumun birlikte hareket etmesi çok önemli. Medya da bunun çok önemli bir ayağı.

Asan: Kanun teklifinin hiçbir yerinde ’hadım’ kelimesi geçmiyor. Hiç kimsenin organları alınmıyor, hadım yok. Hadım kelimesini siz kullandınız ve orada da hata yaptınız. Pedofili suçlularından; 2 yaşındaki çocuğa bile tecavüz eden, onları öldüren, organlarını parçalayan canilerden bahsediyoruz. Bunlar hasta ise bunların tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavide kullanılan ilaç, ayda bir vurulan, kadınların doğum kontrolünde kullandığı ’Depo Provera’ denilen bir ilaçtır

Kaynak: milliyet.com.tr