Atina'ya Cami, Aşırı Sağcı Bakanın İnsafına Kaldı

Yunanistan’ın başkenti Atina’ya yapılması planlanan “geçici cami”nin yılan hikâyesine dönmesinin ardından inşa çalışmaları bu defa da koalisyon hükümetine takıldı.

Atina'ya Cami, Aşırı Sağcı Bakanın İnsafına Kaldı
İlkbaharda tamamlanması planlanan cami için ihaleye aşırı sağcı Halkçı Ortodoks Cephe partisinin (LAOS) Altyapı Bakan’ı Makis Voridis’in imza vermediği bildirildi.

Yarım yüzyıldan bu yana 3 yasa çıkarılmasına rağmen inşa edilmemesi için her türlü engelin çıkarıldığı Atina camisi konusunda yeni problem çıktı. Eğitim Bakanlığı, Atina’ya inşa edilmesi planlanan Votanikos semtindeki geçici camiye ilişkin sürecin son imzaya kaldığını açıklarken, camiye karşı sert muhalefetiyle bilinen LAOS’un Altyapı Bakanı Makis Voris’in projenin hayata geçirilmesini geciktirdiği iddia edildi.

2006 yılında dönemin Yeni Demokrasi hükümeti tarafından parlamentoda kabul edilen yasaya göre inşa edilmesi için son düzenlemeler, bir kaç ay önce PASOK hükümeti tarafından tamamlanmıştı. Hükümetin hazırladığı son düzenlemede, eski bir yapıdan dönüştürülecek cami için “Geçici İslam Camisi” şeklinde ifade vurgulanıyor. Asıl cami inşa edilene kadar Müslümanlara hizmet vermesi için önce “geçici cami”nin inşa edileceği ifade edilirken, ekonomik krizle boğuşan ülkenin Atina’ya yeni cami inşa edilme ihtimalinin ise yakın gelecekte mümkün olması beklenmiyor.

Kathimerini gazetesinin bugün yayımlanan geniş haberine göre, caminin geleceği kısa bir süre önce kurulan koalisyon hükümetinin küçük ortağı LAOS’un insafına kalmış durumda.

Başkent Atina’ya yapılacak ilk yasal cami inşası için her şey hazır ancak ihaleye çıkılabilmesi için tek bir imza gerekiyor. Bu imza da, Atina’ya cami yapılmaması için hararetli kampanya yürüten aşırı sağcı LAOS partisinin Altyapı Bakanı Makis Voridis’e ait. Altyapı Bakanı Makis Voridis’in onayı olmadan projenin hayata geçmesi mümkün değil. Atinalı Müslümanlar, LAOS’lu bakanın camiye olur vermesinin sürpriz olacağını belirtiyor. LAOS, 2010 yılında yapılan yerel seçimlerde, Atina belediyesini kazanması durumunda cami yapılmasına izin vermeyeceğini reklam kampanyaları ile vaat etmişti.

BAKANLIKLAR BİRBİRİNİ SUÇLUYOR
Deniz Kuvvetleri’ne ait kamyonet tamirhanesinin camiye dönüştürülmesinden sorumlu olan bakanlıklar birbirini suçluyor. Camiden sorumlu olan Eğitim Bakanlığı, işlemlerin geciktiğinden söz ediyor. Altyapı Bakanlığı yetkilileri ise Bakanlığa konuya ilişkin bir dilekçenin sunulmadığını savunuyor.

Eğitim Bakanlığı’nın Din İşlerinden Sorumlu Genel Sekreteri Yorgos Kalantzis, çalışmaların şimdi başlaması durumunda caminin bahar ayına yetişebileceğini ifade ediyor. Atina’da 120 civarında ibadethane olarak kullanılan yasadışı mescit bulunduğunu söyleyen Kalantzis, “Eğer cami yapılmazsa, yasadışı mescitler çoğalacak. Bu da ilk nesil Müslümanların radikalleşmesine yol açabilir.” iddiasında bulundu. Genel Sekreter, “Cami, insan haklarına nasıl saygı duyulması gerektiğini bilen bir ülke için en temel parametredir.” ifadelerini kullandı.

MALİYET 1 MİLYON EURO OLACAK
Atina’ya yapılması planlanan geçici cami (mescit demek daha doğru), Deniz Kuvvetleri’nden alınmadan önce “Ford-Nissan-Mercedes” kamyonlarının tamirhanesi olarak kullanılıyordu. Toplam bin metrekarelik geniş bir bina. Üç mimarlık bürosuna havale edilen projeye göre binaya demir iskelet giydirilerek yalıtımı yapılacak. Yaklaşık 500 kişinin ibadet yapabileceği bir mekana dönüştürülecek. Kriz öncesi sıfırdan yapılması planlanan cami için 15 milyon Euro bütçe ayrılmıştı. Eski binadan dönüştürülecek cami maliyeti ise vergiler dahil bir milyon Euro olacak.


Etrafındaki diğer binalar ise imam odası ile yönetim yeri, abdesthane, tuvalet ve depo olarak düzenlenecek. Çevre düzenlemesi camiye sığmayan cematin dışarıda namaz kılabilmesine olanak verecek. Etraf yeşillendirilecek. Ayrıca araba parkı da yapılacak. Cami-mescite ise minare yapılmayacak. Cami sınırında daha önce askerlere hizmet vermek için inşa edilen küçük Aziz Hristoforos kilisesi yer alıyor. Kilise, cami inşa edildiğinde dinlerarası hoşgörüyü yansıtması için yıkılmayacak. Bu arada bölgenin cami arazisi olarak tahsis edilmesinden sonra geri kalan binalar, tam bir harabeyi andırıyor. Binaların sıvaları dökülmüş, cam ve çerçeveler indirilmiş. Kalan çöpler etrafa dağılmış ve yığınlar oluşmuş.

GEÇİCİ CAMİYE ULAŞIM OLDUKÇA KOLAY
Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğunda olacak cami, 2’si Müslüman toplam 7 kişi tarafından yönetilecek. Caminin yapılacağı 17 dönümlük arazi, Atina’nın ünlü Sintagma Meydanı ile parlamentoya yaklaşık 4 kilometre mesafede. Votanikos bölgesinde yer alan camiye ulaşım hem metro hem de toplu taşıma araçları ile çok kolay. Eleonas metro durağına yaklaşık 500 metre uzaklıkta yer alıyor. Atina, Avrupa’da ibadete açık camisi olmayan tek başkent olarak biliniyor.