Pearl Harbour'un 70.yılı

Amerika'nın 2. Dünya Savaşı'na girmesine neden olan Japonya'nın 'Tora-Tora-Tora'(hücum) emriyle ABD'nin göbeğinde bulunan Hawaii Adaları'na saldırmasıyla başlayan savaşın bugün yetmişinci yıl dönümü

Pearl Harbour'un 70.yılı
Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii’nin Oahu Adası'nda bulunan Amerikan Pasifik Filosu ve Pearl Harbour askerî üslerine karşı düzenlediği beklenmedik saldırı ABD'nin II. Dünya Savaşı'na girmesine neden olmuştu. Saldırıdan sonra savaş gemilerinde ölen 2 bin 390 askerin ve saldırıdan kurtularak sonraki yılarda ölen askerler için törenler düzenleniyor.

JAPON HAREKÂTININ AMACI

Japonya’nın Pearl Harbour’a saldırmasının amacı 2.Dünya Savaşı’nda Büyük Okyanus’taki Amerikan askerlerinin müdahalesini önlemekti. Saldırıda 12 Amerikan savaş gemisi ağır yara alarak batmış, 188 savaş uçağı imha edilmiş ve 2 bin 390 asker ile 68 sivil ölmüştü.

Pasifik filosunda bulunan 3 uçak gemisi, üssün önemli tankerleri, denizaltılar ve fabrika gemileri limanda olmadığı için saldırıdan zarar görmemişti.

Batan bazı gemilerdeki cenazeler 7 Aralık 1941'den beri hiç çıkarılmadı ve tabiatın olağan haline bırakıldı. ‘Utah’ ile USS Arizona gemilerinin kalıntıları da hala Hawaii askeri üssü limanının derin sularında yatıyor.

ATOM BOMBASI


Mihver Devletleri’ne (İtalya-Almanya-Japonya) karşı Amerika Birleşik Devletleri, savaşta 20 milyon ölüyle en büyük kaybı yaşamıştı. SSCB’nin, Hitler Almanya’sını yok etmesinden sonra 16 Temmuz 1945’te New Mexico eyaletinde Los Alamos yakınlarında tarihin ilk atom bombası deneyi gerçekleştirdi. Bundan tam 20 gün sonra Japonya’da Hiroşima ve Nagazaki’yle üç gün arayla iki atom bombası atıldı. 15 Ağustos’ta Japon İmparatoru Hirohito’nun teslim olmasıyla İkinci Dünya Savaşı sona erdi.