Emekli Adayları Artık Sgk'ya Gitmeden İşlemlerini Takip Edebiliyor

Yıllardır çalıştıktan sonra emeklilik için müracaat edip, sürekli işleminin akıbetini öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binalarının yolunu tutan emekli adaylarına müjde Bursa’dan geldi.

Emekli Adayları Artık Sgk'ya Gitmeden İşlemlerini Takip Edebiliyor
SGK Bursa İl Müdürlüğü, resmi internet sitesinden başlattığı ‘emeklilik takip uygulaması’ çalışmasıyla emekli adaylarının SGK binasına gelmeden işlemlerini takip etmesini sağlıyor. Günde yaklaşık 10 bin kişinin geldiği SGK Bursa İl Müdürlüğü’ne uygulama sonrası günde 7 bin kişi geliyor. Sadece bu uygulama yoğunluğu yüzde 30 azalttı.
SGK Bursa İl Müdürlüğü, iş yoğunluğunu azaltmak için bir dizi uygulamayı hayata geçirdi. İlk olarak, ‘www.bursasgk.gov.tr’ adresinde emekliler için bir uygulama başlatıldı. Yıllardır çalıştıktan sonra rahata erme hayalleri kuran vatandaşlar neredeyse her gün işlemlerinin akıbetini sormak için SGK binalarının yolunu tutuyordu. Buna son vermek için SGK Bursa İl Müdürlüğü internet üzerinde bir çalışma gerçekleştirdi. SGK İl Müdürü İlhan Küçük, uygulama için özel bir yazılım hazırlattıklarını söyledi. Uygulamanın Türkiye’de ilk kez Bursa’da hayata geçirildiğini, şimdilerde projenin İstanbul’da uygulama aşamasına getirilme çalışmalarının sürdüğünü anlatan Küçük, ‘Emeklilik takip uygulaması’ ile vatandaşların bu mağduriyetinin önüne geçtiklerini söyledi.
Telefon numarası ile SGK’ya emeklilik müracaatını yapan vatandaşlar işlemlerinin akıbetini sormak için SGK binasına gitmeden kimlik numarası ve cep telefonu numarası ile sanal alemden işlemlerini takip edebildiğini anlatan SGK Bursa İl Müdürü Küçük şunları kaydetti: “Vatandaşa daha hızlı, doğru ve çok kolay şekilde müdürlüğe gelmeden internet üzerinden başvuru sonucunu ve aşamalarını takip edebilme imkanı sunuyoruz. Bilişim teknolojisi kullanılarak oluşturulan pratik, kullanıcı dostu ara yüzü ile memur, takip kontrol ve koordinasyon faaliyetlerinde getirdiği kolaylıkla yönetici, hizmet sonucunu hızlı ve kolay şekilde takip edebilmesiyle takip uygulaması ilk olarak emeklilik servislerinde uygulamaya konuldu. Uygulama hızı, verimli ve etkin bir iş süreci ile hizmet kalitesinin artırılması ve hizmet işlemlerinin takibinde zaman ve verimlilik hususlarında olumlu katkılar sağlamıştır. Uygulama hem vatandaşlara hem yöneticilere hem de memurlara büyük kolaylık getirdi. İşlem sonucunu vatandaşlara SMS olarak atma uygulaması tüm Türkiye’de yapılıyor; ancak biz, geliştirdiğimiz özel yazılımla vatandaşların tüm işlem takibini sanal alemde görme imkanı sunuyoruz.”

SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANMAK İÇİN MÜDÜRLÜĞE GİTMEYE GEREK KALMADI
SGK binasındaki yoğunluğu azaltmak için özel yazılımla hayata geçirilen ikinci bir uygulama da işe yeni başlayan sigortalı vatandaşlara yönelik oldu.
Sigortalı, bir işe başladıktan sonra sağlık hizmetlerinden faydalanmak için SGK binasına gelip işlem yaptırmak zorunda kalıyordu. Bu işlemin internet üzerinden yapılabilmesi için bir link oluşturuldu. Müdürlüğün resmi internet sitesinden giriş yapan vatandaşlar ‘sağlık aktivasyon’ bölümünden giriş yaparak işlemini gerçekleştiriyor. İlgili bölüme kayıt yaptıran vatandaşa işlemin sonucu da SMS olarak gönderiliyor.

BİNADAKİ YOĞUNLUK YÜZDE 30 AZALDI
İnternet sitesinde hayata geçirilen iki uygulamayla günde yaklaşık 10 bin kişinin geldiği SGK Bursa İl Müdürlüğü binasındaki yoğunluk da yüzde 30 oranında azaldı.
SGK Bursa İl Müdürü İlhan Küçük, vatandaşlara daha hızlı ve kolay hizmet verebilmek için uygulamalarının süreceğini açıkladı. Personele yönelik eğitim çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Küçük, sanatsal etkinliklerin de ihmal edilmediğini söyledi.