Moskova’da Muhalefet Meydanlara İndi, Polis En Az 300 Kişiyi Gözaltına Aldı

Pazar günü gerçekleşen Duma seçimlerinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya’nın parlamentoda anayasal çoğunluğu kaybetmesi ve 14 puan gerileyerek yüzde 49,6 oranında oy alması üzerine muhalefet parti taraftarları başkent Moskova’da meydanlara indi.

Medyaya göre yaklaşık 5 bin kişi protesto gösterisine katıldı. Polis, gösteriye katılan 300’den fazla kişiyi gözaltına aldı.


Kremlin karşıtı “Öteki Rusya” hareketi Çistiye Prudi Park civarında toplanarak seçimleri protesto etti. “Putin’siz Rusya!” ve “Rezalet!” sloganları atan protestocular seçmenin oylarının çalındığını iddia etti. Polisin alanı kordon altına aldığı ve yaklaşık 700 kişinin meydanda bulunduğu belirtildi. Göstericilerin caddeyi trafiğe kapatma girişimi üzerine polisin müdahalede bulunduğu ifade ediliyor.


Görgü tanıkları Moskova’nın farklı meydanlarında gerçekleşen gösterilerin son yıllarda yönetime karşı en büyük hareket olarak değerlendirirken, göstericiler polisi halkın yanında yer almaya davet etti. Birleşik Rusya’yı “dolandırıcı ve hırsızların partisi” olarak niteleyen pankartlar taşıyan bir başka grup da Kremlin yakınlarında polisin müdahalesi ile karşılaştı.

Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) merkez binasının hemen yanı başında Lubyanka’da toplanan kalabalık ise iktidar partisini halkın taleplerine cevap vermemekle suçladı.


Komünist Parti taraftarları ise Puşkin Meydanı’nda toplanarak oylarının çalındığını iddia etti. Parti Başkanı Gennadi Zyuganov parti gözlemcilerinin bir sandıkta oy kullanılmaya başlanmadan 300 oyun önceden atılmış olduğunu iddia etti. Bunun gibi yüzlerce ihlalin olduğunu savunan Zyuganov, şikayetlerinin dikkate alınmasını istedi.


Mart 2012’de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine kadar protesto gösterilerini yoğunlaştıracağını iddia eden göstericilerin, sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile haberleştikleri belirtiliyor.

St. Petersburg kentinde de binlerce kişinin sokakları dolduran binlerce kişiyi polis gaz bombası kullanarak dağıttı ve bir kısım göstericileri de gözaltına aldı.


Polis dün akşamüzeri de Moskova ve St. Petersburg’da gösteri yapan Öteki Rusya hareketinde 200’e yakın kişiyi gözaltına almıştı.