Myanmar’ın Muhalif Lideri Suu Kyi, Seçime Hazırlanıyor

Myanmar’da muhalefetin simgesi kadın lider Aung San Suu Kyi’in ülkede yapılması planlanan parlamento seçimlerine gireceği bildirildi.



Myanmar’da muhalif lider Suu Kyi’in partisi Demokrasi için Milli Lig’in (NLD) sözcüsü Nyan Win, ülkede yakın dönemde yapılacak seçimlere Suu Kyi’in de katılacağını bildirdi Sözcü, “O (Aung San Suu Kyi) parlamentonun alt kanadı için, Yangon’un çevresindeki kırsal Kawhmu şehrinden aday olacak. Ancak resmi karar, partinin resmi olarak kaydedilmesinden sonra alınacak.” dedi.

1988’de Myanmar’a dönen 66 yaşındaki Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Kyi, uzun süre siyasetten uzak ve gözaltında tutulmuştu. Suu Kyi, Myanmar’da 20 yıl aradan sonra yapılan ilk seçimlerden sonra ülkenin askeri yönetimi tarafından serbest bırakılmıştı.

NLD seçimleri boykot ederken, resmi olarak feshedilmişti. Cunta rejimi, yönetimi Mart’ta sivillere devrederken, sivil hükümet reformlara başlamıştı. NLD’de resmen parti olarak kaydolmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Myanmar’da yapılacak parlamento seçimleri için henüz kesin bir tarih açıklanmadı. Seçimler için artık 48 bölge açıldı, 40’ı parlamentonun alt kanadı için, 6’sı üst kanat için ve 2 bölge de yerel meclisler için.