Assange, Davasını Anayasa Mahkemesi'ne Taşıyor

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, tecavüz suçundan yargılandığı İsveç’e iade kararının Yüksek Mahkeme tarafından onaylanması üzerine, davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşımak için bugün başvuruda bulundu.



Yüksek Mahkeme, Assange’ın bu itirazını kabul ederek, İsveç`e iadesi kararına itiraz edebileceğine hükmetti. Böylelikle Assange’ın iade kararının bozulması için ülkedeki en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasının önünün açıldığı belirtiliyor.


İsveçli savcılar, Assange`ı `İsveçli iki kadına tecavüz ettiği` yönündeki iddialara ilişkin sorgulamak için hakkında Avrupa genelinde tutuklama kararı çıkartmıştı. Bunun üzerine Londra`da gözaltına alınan Assange dokuz gün gözaltında tutulduktan sonra kefaletle şartlı tahliye edilmişti. Şubat 2011`de tecavüz suçlamasından dolayı tekrar hakim karşısına çıkarılan Assange, İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi tarafından `İsveç`e iadesine` karar verilmişti. Wikileaks`in kurucusu, bu kararı temyiz mahkemesine götürmüş ve bu mahkeme de söz konusu kararı onamıştı.


40 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange, Frontline Kulubü`nün kurucusu yakın arkadaşı Vaughan Smith`in İngiltere`nin doğusunda yer alan Suffolk bölgesindeki malikanesinde kalıyordu. Her gün karakola giderek bildirimde bulunması gereken WikiLeaks`ın kurucusu, ayak bileğine takılı elektronik kelepçe ile yaşıyor.