Almanya’da Yasal Zorunluluğa Rağmen Her İki Şirketten Biri Engelli Çalıştırmıyor

Alman Sendikalar Birliği (DGB) Yönetim Kurulu Üyesi Annelie Buntenbach ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü‘ dolayısı ile yaptığı açıklamada, “Almanya’da yasal zorunluluk olmasına rağmen her iki şirketten biri bu mecburiyeti yerine getirmiyor.

” dedi. Bir taraftan kalifiye açığından şikayet edildiğini diğer taraftan da engelli oldukları için istihdam edilmediğine dikkat çeken Buntenbach, “Yasal olarak her Alman işveren yüzde 5 oranında engelli istihdam etmesi gerekirken, firmaların yüzde 40’ı yüzde birden daha az engelli çalıştırıyor. Ne yazık ki, çoğu işveren engelli olmanın yapılacak işe engel olmadığının farkında değil. Olumlu bir gelişme ise metal endüstrisi, araba üreticileri, enerji ve su işleri gibi postane ve müzeler. Buralarda en az yüzde beş veya daha fazla engelli istihdam ediliyor. Buna karşın en az engellilerin istihdam edildiği alanlar reklam ve film sektörü gibi pazar araştırması yapılan alanlar. Buralarda yüzde ikiden daha az engelli istihdam ediliyor.” dedi.

Engelli çalıştırmanın teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Buntenbach, “Maddi desteği artırarak daha engelli çalıştırma cazip hale getirilebilir. Bu da bizim normalden fazla olan engelli işsizliğini kontrol altına almamızı sağlar.” dedi.

Aşağı Saksonya Sosyal İşler Bakanı Aygül Özkan ise yaptığı açıklamada engellilerin iş hayatına kazandırmanın sosyal politika için önemli olduğunu belirtti. Özkan, “Ne yazık ki, engelli vatandaşlar arasındaki işsizlik engelli olmayanlara göre çok daha fazla. Bunun önüne geçmek ve bu alanda iyileştirme yapmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” İfadelerini kullandı. Özkan, kalifiye ihtiyacı olanların engelliler potansiyelini iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Bu arada yapılan araştırmalara göre, Almanya’da engelliler arasındaki işsizlik geçtiğimiz yıl yüzde 14,8’i bulurken, engelli olmayanlar arasındaki işsizlik sadece yüzde 7,7 oranındaydı. İstihdam edilen engellilerin oranı yasal zorunluluk bulunmasına rağmen özel müteşebbislerde yüzde 3,9, kamu dairlerinde ise yüzde 6,3 oranında.