Aksoy: Vergi Kayıp ve Kaçağını Engellemek İçin Denetimler Artırıldı

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, kuruma bağlı Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon ekiplerinin cari denetimlerini sürdürdüğünü söyledi.


Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi ve belge düzeninin yerleşmesi amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında 2011’in 11 ayında 271 bir 200 mükellefin denetlendiğini belirten Aksoy, düzenlenen 33 bin 300 tutanak ile 5 milyon 428 bin 709 TL. ceza kesildiğini açıkladı.
Aynı girişimlerde bin 250 kayıtsız mükellef ve 100 kayıtsız işçi belirlediklerini anlatan Aksoy, 3 bin 380 iş yerinde 19 milyon 334 bin 400 lira hâsılat tutarı tespit ettiklerini ifade etti. Mükelleflerin teslim, satış ve hizmet ifaları sırasında fiş, serbest meslek makbuzu, fatura ve diğer belge nizamına uyum uymadıklarına göre hâsılat tespitinin yapıldığını vurgulayan Aksoy, “Lokanta, kafeterya, pastane, gazino ve benzeri işletmelerde hâsılat ve yol denetimlerinde mal hareketlerini takip ediyoruz. Ayrıca vatandaşın vergi istihbarat merkezlerimize yaptıkları ihbarları değerlendiriyoruz. Naylon fatura diye tabir edilen sahte belge düzenleme ve kullanımını önlemek amacıyla gerçek ve tüzel kişiler üzerinde kontroller yapıyoruz. Kayıt dışı ekonomiyi engellemek için zirai ürün hasat sezonunda bölgede alım ve satışın gerçekleştiği yerlerde, konaklama mekânlarında vergi denetimlerinde bulunuyoruz.” dedi.

EKİPLER YILBAŞI GECESİ İŞBAŞINDA OLACAK
Kaçak ve bandrolsüz ürün, akaryakıt istasyonları, sebze–meyve hallerinde benzeri uygulamalara devam ettiklerini hatırlatan Serdar Aksoy, yılbaşı hazırlıkları doğrultusunda da kuyumcu, hediyelik eşya, kuruyemiş, et, tatlı, güzellik salonları başta olmak üzere alış–verişin yoğun olduğu merkezlerde yaygın vergi denetimlerini artırdıklarını aktardı.
31 Aralık 2011’de ise 100 personel ile öngörülen 200 işletmede hâsılat tespiti gerçekleştirileceğine işaret eden Aksoy, şöyle devam etti: “Yılbaşı gecesi mobil ekiplerle belge düzenine uyulup uyulmadığı takibe alınacak. Amacımız mükelleflere ceza kesmek değildir. Hedefimiz kayıt dışı ekonominin önüne geçmektir. Yeni kurulan işletmelerde personelimiz yazar kasa gibi eksiklikler gördüklerinde ilk başta ikaz ve bilgilendirmede bulunuyor. Merak edilen sorulara cevap veriyor. Ya da mükellefler elektronik ortamda kurumdan bilgi (özelge) talebinde bulunabilir. 2012’de veri kayıp ve kaçağının en aza inmesi için girişimlerimiz sürecektir.”
Vatandaşın önümüzdeki aylarda kişi veya kurumların 2011 yılına ilişkin beyannamelerini vereceğine değinen Aksoy, özellikle konut, iş yeri sahiplerinin –gayrimenkul sermaye iradı– kira gelirlerini doğru bir şekilde beyannamelerini zamanında vermeleri gerektiğini açıkladı.
Aksoy, önümüzdeki dönemde inşaatlara dönük de denetlemeleri sıklaştıracaklarını işaret etti. 2010 yılında 3 milyar 840 milyon 519 bin 218 lira tahakkuk, 1 milyar 949 milyon 700 bin 850 lira tahsilâtın gerçekleştiğini ifade eden Serdar Aksoy, 2011’in Kasım ayı itibariyle 4 milyar 786 milyon 424 bin 382 tahakkuk, 2 milyar 420 milyon 585 bin 108 lira tahsilâtın yapıldığını söyledi.
Aksoy, son yapılan yasal düzenleme ile yaklaşık 2 milyar TL.’lik borcun yapılandırdığını vurguladı.