Vali Şahin: Yolsuzluğun Önlenmesinde Otomasyona Geçilmesinin Payı Büyük

Düzce Valisi Vasip Şahin, yıllardır Türkiye`nin ayak bağı haline gelen yolsuzluğun önlenmesinde, psikolojik ortamın düzenlenmesinin ve bazı kurumlarda otomasyona gidilmesinin etkili olduğunu söyledi.

Şahin, "Tapu Müdürlüğü gibi dairelerde yolsuzluktan bahsedemediğimizi görünce, otomasyon sisteminin etkisini ve personelin etik değerlere sahip çıkmasını öğrendiğini görüyoruz." dedi.

Yerel yönetimlerde yolsuzluğun önlenmesi için başlatılan çalışmalar nedeniyle hazırlanan projelerin tanıtımı Düzce Pelemir Otel`de yapıldı. Ülke genelinde başlatılan çalıştaylarla yasadaki boşluklar tespit edilerek yeni düzenlemeler yapılması planlanıyor.
İşçileri Bakanlığı tarafından illerde ’Yerel Yönetimlerde Yolsuzlukla Mücadele Çalıştayları` başlatıldı. Yapılan toplantılara katılması sağlanan valiler, kaymakamlar, belediye başkanları ve bazı daire amirlerine yasada olan boşluklar sorularak bunların giderilmesi için yapılması gereken yasal düzenlemeler ele alınıyor.
Düzce’de yapılan çalıştaya katılan Mülkiye Başmüfettişi Dr. Kasım Turgut, çalıştay hakkında bilgiler verdi. Turgut, "İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu`nun uyguladığı, yerel yönetimler ve yolsuzlukla mücadelede neler yapılması gerektiği ile ilgili projemiz var. Suç olan ceza kanunundaki hususlardan daha ziyade yerel yönetimlerde yolsuzluğa neden olan yasadaki açıkları tespit edip önlem alınması ve yolsuzlukla ilgili İçişleri Bakanlığı’na gerekli bilgiyi vermek için çalışmalar yapıyoruz." dedi.
Düzce Valisi Vasip Şahin ise yolsuzluğun yıllardır Türkiye’de ayak bağı haline geldiğini vurguladı. Projenin önemli olduğunu son yıllarda yapılan özel çalışmalarda Türkiye’de önemli mesafeler kaydedildiğini dile getiren Şahin, "Türkiye 2 binli yıllardan itibaren yasaya yeni ilaveler koydu. Çünkü bu ülkede 1990`lar yaşandı. Bankalar battı. Türkiye’de bir kokuşmuşluğu öğrendik. Bugüne kadar hem merkezi idarede hem yerel idarede hem de özel teşebbüste yolsuzluğun önüne geçilmesi için çalışmalar yapıldı. Bunu hayatımızda yaşayarak öğreniyoruz. Dünden daha kolay bir şekilde işinizi takip edebiliyorsunuz. Yerelde hizmet veren herhangi bir kamu kurumuna gittiğinizde siz karşınızdaki insandan emin şekilde işinizi yapabiliyorsunuz. Bu her şeyin halledildiği anlamında değildir. Azalmış da olsa zaman, zaman münferit bazı olaylara rastlanabiliyor." diye konuştu.

Yolsuzluğun önlenmesinde psikolojik ortamın düzenlenmesi ve bir takım işlerde otomasyona gidilmesinin etkisinin olduğuna dikkat çeken Şahin, "Tapu Müdürlüğü gibi dairelerde yolsuzluktan bahsedemediğimizi görünce otomasyon sisteminin etkisini ve personelin etik değerlere sahip çıkmasını öğrendiğini görüyoruz. Devlet, hem yasal, hem teknolojik, hem de psikolojik altyapıyı birlikte götürüyor. Bu çalıştaylarda yerelde yaşanan olumsuz örneklerin önüne geçecektir.’’ ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından toplantının geri kalan kısmı basına kapalı olarak devam ederken, çalıştaya Düzce Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkanı İsmail Bayram, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve daire amirleri katıldı.