Televizyonlarda Dijital Yayınları Almak İçinkullanılan Set Üstü Kutuların Satışı Düştüankara

Cüneyt Ateş - Özellikle televizyonlarda dijital yayınları almak için kullanılan set üstü kutuların (Set Top Box) satışının düştüğü bildirildi.

AA muhabirinin In-Stat araştırma şirketinin raporundan derlediği bilgilere göre, Kuzey Amerika'daki düşüş ve Asya'da kullanıcıların büyük talebi doğrultusunda Set Top Box satışı, geçen yıla göre yüzde 1 azalarak 55 milyon oldu.

In-Stat, önümüzdeki iki yıl pazarda düşüş beklerken, daha sonraki yıllarda karasal anolog yayınlardan sayısal yayınlara geçilmesiyle birlikte pazarın tekrar büyüyeceğini tahmin ediyor.

Yaklaşık 11 milyonu HD (yüksek çözünürlüklü) olan Set Top Box pazarının bu yıl sonu itibarıyla 6,5 milyar dolarlık ciroya ulaşması da bekleniyor.

-Set Top Box-Günümüzde kullanılan çatı ya da televizyon üstü antenleri analog yayınları almakta. Bu yayınlar, eğer verici yakın değilse sinyal yükseltici ile artırıldıktan sonra ekrana alınabiliyor.

Analog yayında görüntü kalitesi düşük ve sinyaller zayıf olduğu için Sayısal Karasal Yayıncılık (DVB-T/Digital Video Broadcasting-Terrestrial) sistemi geliştirildi.

DVB-T'de görüntü ve ses kalitesi analog yayına göre oldukça yüksek ve beraberinde interaktif hizmetleri kullanma imkanı da getirdi. Bu yayınları izlemek için de Set Üstü Kutu (Set-Top-box) geliştirildi.

Set Üstü Kutularla İsteğe Göre Video (Video on Demand/VoD), Öde İzle (Pay TV), IP TV (İnternet televizyonu) gibi çok çeşitli hizmetlerden yararlanılabiliyor.

(CÜN-EHK)
Kaynak: AA