Türkiye'deki Hristiyanlar, Noel'i Kutladıankara

Türkiye`de yaşayan Hristiyanlar, düzenledikleri ayinlerle Noel Bayramı`nı kutladılar.

Diyarbakır'da yaşayan Süryaniler, Noel Bayramı'nı Meryemana Kilisesi'nde yapılan ayinle karşıladı. Ayinde kız ve erkek koroları ilahiler okudu. Papaz Akbulut, erkek ilahi grubu ile Süryanice ve Türkçe dualar okuyarak ayine katılanları kutsadı. Ayinde Hz. İsa'nın doğduğu mağarada bulunuşu ve ısıtılması ateş yakılarak canlandırıldı. Erkek korosu ve Papaz Akbulut, mangalda yakılan ateşin etrafında dönerken, kızlar korosu da ilahiler okudu.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile aralarında Diyarbakır Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİYA-DER) Başkanı Zahit Çiftkıran, Türkmen Alevi Dedesi Hasan Baykurt, Yezidi İnanç temsilcisi Yılmaz Demiray, Domaniler Derneği Başkanı Mehmet Demir ile Müslüman vatandaşlar da ayini izledi. Ayinden sonra Demirbaş ile vatandaşlar Süryanilerin bayramını kutladı.

Papaz Akbulut, belediye başkanı Abdullah Demirbaş ile kanaat önderlerine, katılımlarından dolayı teşekkür etti.

İsa Mesih'in doğuş bayramının yaklaşık 2 bin yıl önce kutlandığını ifade eden Akbulut, ''Bizlerde aynı bayramı bugün tekrar kutluyoruz. Rabbın inayeti hepimizin üzerine olsun. Biz hepimiz kardeşiz. Allah'ın inayeti ve bereketi hepimizin üzerine olsun'' dedi.

Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da, bütün Hristiyan aleminin Noel Bayramı'nı kutlayarak, bu bayramın diğer tüm dinlerdeki bayramlar gibi bütün insanlığa, Türkiye'ye ve bölgemize barış, kardeşlik ve bir arada yaşamayı getirmesi dileğinde bulundu.

Demirbaş, içinden geçilen sürecin böylesi birlikteliklere ihtiyaç duyulduğu bir süreç olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:''Burada bütün inanç temsilcileri ile birlikte bu farklılıkların, bir başka farklılığın güzel bir gününde bir araya geldik. Amacımız, bugüne kadar bizi birbirimize düşman eden zihniyetlere karşı inatla ve ısrarla bir arada yaşama fikrini geliştirmek. Aslında en çok ihtiyaç duyduğumuz şey bu. Zihniyetleri restore etmek. Bu güne kadar farklılıklarımız nedeniyle bizi birbirimize düşman eden anlayışlara karşı, biz halklar, inançlar, farklılıklarımızla birada yaşamayı inatla ve ısrarla sürdüreceğimizi ifade ediyoruz.''DİYA-DER Başkanı Çifkıran ise dinleri, milletleri ve kavimlerin kendilerine has günleri ve bayramları olduğunu belirterek, ''Bugün biz de Sünni Müslüman din adamları olarak Hıristiyan aleminin kutladığı bayramı beraber kutlamak için mabetlerine gelmiş buluyoruz. İslam dini bütün dinlere, herkes kendi dinini özgürce yaşama hakkı verir. Hristiyan kardeşlerimizin bayramını kutlamak için buradayız. Bütün insanlık alemine barış getirmesini istiyoruz'' dedi.

Daha sonra ayine katılanlara çörek ve peynir ikram edildi.

-Mardin-Mardin'de yaşayan Süryaniler, Noel bayramını Kırklar Kilisesi'nde ayin ile karşıladı.

Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen ayini Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen ile Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, yönetti. Ayinde kız ve erkek koroları ilahiler okudu. Metropolit Özmen ile Akyüz erkek ilahi grubu ile Süryanice ve Türkçe ilahi ve dualar okuyarak, ayine katılanları kutsadı.

Ayinde Hz. İsa'nin doğduğu mağarada bulunuşu ve ısıtılması ateş yakılarak canlandırıldı. Erkekler korosu ve ruhani liderler mangalda yakılan ateşin etrafında dönerken, kızlar korosu ilahiler okudu.

Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen, ayinden sonra yaptığı açıklamada, günümüz koşullarında sevgisizlikten kaynaklanan acımasızlıklar artmış olsa da, olanaksızları mümkün kılan doğuşun ışığının insanın içinde olduğunu kaydetti.

Bütün Hıristiyan aleminde doğuşun yıl dönümünün kutlandığını belirten Özmen, ''Biz de Mardin ve çevresinde kutluyoruz. Bugün bizler için önemli bir gündür. Aslında bizim ruhani anlamda doğuşumuzdur. Barışa, sevgiye, dayanışmaya, birbirimize olan saygıya doğuşumuzdur. Mardin, değişik dillerin dinlerin kültürlerin kavşak noktasıdır. Değişik insanların değişik toplumların değişik dinlerin bir araya gelmesi bu ruhani mevsimleri beraber yaşaması çok güzel bir şeydir. Barışın huzurun sürmesine vesile oluyor. Zira hepimiz Allah'ın suretinde yaratılmış insanlarız'' dedi.

Bu arada, Mardin'de vefat eden 80 yaşındaki Kore gazisi Nezir Baytur'un cenaze törenine katıldığı için Noel ayinine katılamayan Mardin Valisi Turhan Ayvaz, yayınladığı mesajda, zengin sosyal ve kültürel dokusu ile hoşgörü ve medeniyetler diyarı Mardin'de tek yürek olarak bir arada olmanın ayrıcalığının yaşandığını kaydetti.

-Edirne-Edirne'deki Ortodoks kilisesinde Noel ayini düzenlendi.

Bulgar Ortodoks Sveti Konstantin ve Elana Kilisesi'ndeki ayini Rahip Aleksandır Çıkırık yönetti. İncil'den ilahi ve duaların okunduğu ayine katılan Hristiyanlar, mum yakarak dua etti. Ayin, Çıkırık'ın duasının ardından Noel çöreği dağıtılmasıyla sona erdi.

Ayine katılan Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Lubomir Popov'da ibadet için kiliseye gelenlerin Noel'lerini kutlayarak, huzur dolu bir yıl geçirmelerini dileyen bir konuşma yaptı. Rahip Çıkırık da, barış dolu bir yıl diledi.

Ayine katılan yaklaşık 20 kişi daha sonra kilisenin üst katında Noel'i kutladı.

-Antalya'da Rus Okulu öğrencileri Noel'i kutladı-Antalya'daki Uluslararası Rus Okulu'nun öğrencileri, çam ağacının etrafında Noel'i kutladı.

Dedeman Otel'de düzenlenen kutlamada, okulun anasınıfı ve ilköğretim birinci kademe öğrencileri, şarkılar söyleyip, dans gösterileri sundu. Salondaki yaklaşık 3 metrelik çam ağacının etrafında gerçekleştirilen kutlamada, ''Noel Baba'' kostümlü bir kişi de, miniklerle dans etti ve hediyeler dağıttı.

Uluslararası Rus Okulu Müdürü Viktor Bikkenev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'dan uzakta olmalarına rağmen geleneklerini yaşatmaya devam ettiklerini söyledi. Bu kutlama sırasında öğrencilerin çam ağacının etrafında dönerken dilek tuttuklarını anlatan Bikkenev, 2012'nin mutlu ve huzurlu bir yıl olmasını dilediklerini belirtti.
Kaynak: AA