İstanbul Barosu Eski Başkanı Sayman: Yeni Anayasayı Biz Yapalım

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, Haberci Gazetesi ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa organize ettiği ‘Yeni Anayasa Paneli’ yapıldı.


Panelde bir konuşma yapan İstanbul Barosu eski Başkanı Prof. Dr. Yücel Sayman, Yeni Anayasa’nın tarifi yaparak ‘’Anayasa dediğiniz, içinde bizim bulunduğumuz, toplumu örgütleyen, nasıl yaşayacağımızı gösteren ve bunun siyasi yapısını, siyasi işleyişini düzenleyen kuralları getiren temel bir metin. Ama o metin içerisinde biz varız. Benim nasıl yaşayacağımı, özgürlüklerimin nasıl olacağını, nasıl davranacağımı düzenliyor. Başkaları ile ilişkileri nasıl kuracağım onu düzenliyor. Benimle ilgili kararlar alınırken ben katılabilecek miyim, ben bir şey söylersem, katılmak istersem ne olacak onu düzenliyor. Haksızlık varsa ben ne yapacağım onu düzenliyor. Ama şimdiye kakar bana sorulmadan düzenlenmiş. Size sorulmadan düzenlenmiş.’’ dedi.

Yeni Anayasa’yı halkın yapması gerektiğini belirten Sayman, ‘’Şimdi yeni Anayasa derken yeni bir toplumdan bahsediyoruz. Siyasi iktidar, hükümet, halk, diyorlar ki yeni anayasa yapacağız. Yeni bir toplum kuruyoruz, yani sizi düzenleyeceğiz, siz de görüşünüzü bildirin. Şimdi ben buna diyorum ki siz, yeni anayasa yapmıyorsunuz, yazmıyorsunuz. İşi laf salatasına getirmeyin yazmayın, yapmayın, bekleyin biz yapalım. Ben yapayım, benim gibi düşünen milyonlarca kişi yapsın. Çünkü biz yaşayacağız birlikte. Şimdi siz bizim nasıl yaşayacağımızı belirlemeyin. Kuralları koymayın, bırakın biz koyalım. Bizim bin türlü sorunumuz var. Hepimiz bağrımıza bir taş basmışız, yüreğimiz yanık, umutlarımız var, hayallerimiz var. Şu yaşadığımız ağır sorunu bu toplum çözse diyoruz, öyle bir toplum yapısı kurulsa, şuna bir çözüm getirilse diyoruz. Bağıran çağıran biziz, bağrımıza içimize atmışız. Şimdi bunların neler olduğunu biz söyleyeceğiz. Yani biz talep edeceğiz, şöyle sorunlarımız var bunu çözecek bir şey olsun, şöyle bir hayallerim var bunu çözecek bir şey olsun.’’ açıklamasını yaptı.

Çorlu Belediyesi Memduh Şevket Esendal Sahnesi`nde yapılan panele çok sayıda dinleyici katıldı. Panelde Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu (İktisatçı), Doç. Dr. Osman Can (Hukukçu Anayasa Raportörü) ve Meryem Gayberi (Gazeteci) de bire konuşma yaptılar.