Güney Kore Türkiye Ataşesi Tuğgeneral Hakyank Park Van'da

Güney Kore`nin Türkiye Askeri Ataşesi Tuğgeneral Hakyank Park, Türkiye`nin Komünist K.

Güney Kore Türkiye Ataşesi Tuğgeneral Hakyank Park Van'da
Kore ve ittifaklarının saldırılarından dolayı tehlikeli duruma düştüğü sırada bin kilometre uzakta bulunan ülkelerine 20 bin civarında asker gönderdiğini belirterek, "Bu kahraman askerler Kore Cumhuriyeti`nin demokrasisi ve özgürlüğünü korumak için savaşmıştır" dedi.

Güney Kore`nin Türkiye Askeri Ataşesi Tuğgeneral Hakyank Park ve beraberindeki heyet, Van`da meydana gelen deprem felaketinde Kore gazilerine destek vermek amacıyla Van`a geldi. Gazi Orduevi`nde verilen öğle yemeğine; Van Valisi Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Kurmay Başkan Vekili Kurmay Albay Levent Kaya, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Erhan Vural, Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Şükrü Tandoğan, Van Gaziler Dernek Başkanı Cafer Oğur,Şehit Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Baki ile gaziler katıldı. Yemek sonrasında bir konuşma yapan Vali Karaloğlu, Türkiye`nin, özgürlüğünü ve bağımsızlığını muhafaza edebilmek amacıyla binlerce şehit ve gazi verdiğini hatırlatarak zaman zaman da ülke dışında, dost ülkelerin ve halkların yardımına koştuğunu kaydetti. Türk askerinin katıldığı sınır dışı operasyonlarında da şehit ve gazi olduğunu bildiren Karaloğlu, "Bunlardan bir tanesi 1950 yılında dost bir ülkenin, dost birhalkın yardımına koşan Kore`ye giden Türk askeridir. Kore`de de çok sayıda Türk askeri şehit ve gazi oldu. Türk askerleri yurt dışında sadece Kore`ye gitmedi. Türk askeri yakın zamanda Bosna Hersek`e, Somali`ye, Kosova`ya ve Afganistan`a gitti. Mustafa Kemal Atatürk`ten bize miras kalan `Yurtta barış, dünyada barış` düsturuyla hareket eden bir milletiz ve bu düsturla hareket eden bir orduyuz. Onun için hem yurt içinde barışı tesis etmek hem de uluslararası barışı tesis etmek için askerimiz görev almayadevam ediyor" dedi

Gazilerin hakkının ödenmeyeceğini ifade eden Vali Karaloğlu, "Size yaptığımız her şey, sadece bu büyük milletin, bu büyük devletin, bu büyük halkın size olan minnettarlığını ve teşekkürünü ancak ifade edebilir. Hiçbir zaman sizin fedakarlığınızın karşılığı olamaz. Bu bugün verdiğimiz madalyalarda olamaz, daha önce devletimizin ve milletimizin sizin için yaptıkları da sizin fedakarlığınızın karşılığı olamaz. Bunlar ancak bizim size olan minnetimizi, teşekkürümüzün ifadesi olarak kabul etmenizi istiyoruz.Devletimiz, hükümetimiz artık şehidin yakını ile gazisi ile daha yakından ilgilenmek üzere yeni teşkilatlar oluşturdu. Artık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında sadece şehit yakınları ve gazilerle ilgilenen ve uğraşan bir daire başkanlığı var. Bu geldiğimiz nokta, devletimizin atmış olduğu güzel bir adımdır. Van`daki deprem sonrası Kore`den de dost olarak bize yardımlar geldi. Bugün Kore`nin Türk Askeri Ataşesi`nin aramızda olması, sizi hatırlıyor olması, bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Kore devletine,Kore halkına çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Türkiye`de askeri okulu bitiren ve konuşmasını da Türkçe yapan Tuğgeneral Hakyank Park, Van`da 23 Ekim ve 9 Kasım`da meydana gelen deprem felaketinde ölenlere rahmet, yaralılara acil şifa, geride kalanlara da sabırlar dileğinde bulundu. Türkiye`nin Komünist K. Kore ve ittifaklarının saldırılarından dolayı tehlikeli duruma düştüğü sırada bin kilometre uzakta bulunan ülkelerine 20 bin civarında asker gönderdiğini anımsatan Park, "Bu kahraman askerlerden büyük bir bölümü şehadete ulaşmış ve yaralanmıştı. Bukahraman askerler Kore Cumhuriyeti`nin demokrasisi ve özgürlüğünü korumak için savaşmıştır" dedi.

Modern Türkiye Cumhuriyeti`nin 92 yıl önce Kurtuluş Savaşı`nı Samsun`a çıkarak başlatan Ulu Önder Atatürk`e borçlu olunduğunu bildiren Tuğgneral Park, "92 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün Samsun`a yaptığı seyahati olmasa modern Türkiye Cumhuriyeti`nden bahsetmek mümkün olmadığı gibi, Türk askerlerinin kahramanca mücadelesi olmasaydı belki de bugün dünyanın sayılı güçlü devletlerinden biri olan modern Kore Cumhuriyeti`nden bahsetmek mümkün olmayacaktı. Ben bugün minnetimizi ifade etmek içinVan`a geldim. Kore Silahlı Kuvvetleri ve Kore halkı adına bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Kore halkı, Van depreminden dolayı sizin üzüntülerinizi paylaşmaktadır. Kore devleti tarafından temin edilen çadır ve diğer yardımlar ilk etapta Van`a ulaştırılmış olup bunun yanı sıra Kore Savunma Bakanlığı Kore gazileri için küçük bir bağış yardımı yolladı. Fedakar ve kahraman gazilerimiz için ne yapsak azdır. Zor günlerde yalnız olmadığınızı ifade etmek adına bu yardımın faydası olacağını ümit ediyorum. Koregazisi olmaktan her zaman sizinle gurur duyuyoruz. Zor günlerimizde siz bizim yanımızdaydınız ve zor günlerinizde yalnız olmadığınızı, Kore halkının yanınızda olduğunuzu unutmayınız. Bu acı deprem afeti sonrası burada halkın yardımına koşan ve yardımda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Umarım Van şehri en kısa sürede eskisinden daha sağlam, daha mutlu bir yer haline gelecektir. Allah yardımcınız olsun" diye konuştu.

Türkiye Muharip Gazileri Derneği Genel Başkanı Şükrü Tandoğan da Kore gazilerimizin bundan 61 yıl önce Kore`de savaştığını hatırlatarak, "Kore`nin bağımsızlığı ve özgürlüğü için savaştılar ve her biri kahraman olarak Türkiye`ye döndü. Kore gazilerimiz Türkiye Cumhuriyeti`nin dış politikasında önemli bir savaşa imza atmışlardır. Kore`de savaştılar ama o anda Türkiye`nin sınırları tehlike içindeydi. Bilhassa doğu sınırları ve boğazlar tehlike içindeydi. Kendileri fiilen Kore`de savaştılar fakat zahirenTürkiye`nin sınırlarını korudular. Şu anda hayatta olan 5 bin 300 Kore gazimiz var. Görebildiğimiz kadarıyla onlar dimdik hala ayakta durmakta. Aynı duygu ve cesareti gösteriyorlar" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Kore gazilerine Van Valisi Münir Karaloğlu`na, Kore Savunma Bakanlığı tarafından gönderilen `dostluk madalyası` ve şilt verildi. Daha sonra Kore gazilerine desteklerinden dolayı Güney Kore`nin Türkiye Askeri Ataşesi Tuğgeneral Hakyank Park tarafından Vali Karaloğlu`na bir plaket verildi. Günün anısına çekilen hatıra fotoğrafının ardından program sona erdi

Kaynak: İHA