Türkiye İle Gürcistan Arasında Kimlikle Geçiş

Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısı`ndan pasaportsuz geçişler 10 Aralık 2011 tarihinde başlarken, 12 günlük süre içinde her iki ülkeden yaklaşık 20 bin kişinin sınırlardan geçiş yaptığı belirtildi.

Türkiye İle Gürcistan Arasında Kimlikle Geçiş
İki ülke arasında uzun süredir alt yapı çalışmaları sürdürülen pasaportsuz geçiş uygulaması devam ediyor. Acara Başbakanı Levan Varşalomidze ile Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Hopa Kaymakamı Abdullah Aktaş, Borçka Kaymakamı Fatih Kızıltoprak biraraya gelerek bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda Sarp Gümrük Kapısı`ndan şu an itibariyle talebin yoğun olduğu belirtilirken, bu talebin yaz mevsiminde daha çok yoğunlaşacağı kaydedildi. Talebin yoğunluğu göz önüne alınarak Sarp Kara HudutKapısı`na takviye yapılacağı vurgulanırken iki ülke vatandaşının geçişlerde ve ülke içerisinde zorluk çekmemeleri için gümrük kapısında ülkelerin yasalarını ve kurallarını belirten bir el ilanı dağıtılacağı ancak kimlikle geçişlerinde yeni uygulama yapılamayacağı ifade edildi

Acara Başbakanı Levan Varşalomidze, gazetecilerin Batum`da tutuklu bulunan Türk vatandaşlarının Türk adliyelerinde yargılanmaları sorusuna, ilerleyen günlerde ele alınacağını belirterek basında çıkan haberlerin tek taraflı olduğunu iddia etti. Varşalomidze, basın mensuplarına ülkeler arasında yapılan haberlerle ilgili bilgi almaları için yardımcı olunacağı sözünü vererek "İki ülkenin meselesini ve kanunlarını konuşuyoruz, hatalar ve suçlularla ilgili iki ülke adaletine güven duyulması gerekir" dedi. Varşalomidze, ayrıca Borçka Muratlı Batum sınırında ikinci sınır kapısının açılması için son aşamaya gelindiğini söyledi.

Artvin Valisi Necmettin Kalkan da, kimlikle geçişlerin iki ülkenin yararına olduğunu belirterek yaşanan bazı sıkıntıların giderilmeye çalışıldığını anlattı. Vali Kalkan, toplantıda önemli konular hakkında karar birliğine varıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Gelinen süreç çok iyi şekilde değerlendiriliyor, kimlikle geçiş her iki ülke için de yararlı oldu. Ülkem adına içeride doğabilecek bütün sıkıntılara güvenlik birimlerimiz, yerinde ve zamanında müdahale ederek çözmekteyiz."
Kaynak: İHA