Türkmenistan’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İçin Adaylar Belirleniyor

Türkmenistan`da 12 Şubat`ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için Merkez Seçim Komitesi`ne aday gösterilmesi işlemi de başladı.



Geçtiğimiz günlerde şu anki Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkenin önde gelen sivil toplum örgütleri tarafından aday gösterildi. Bunun ardından Türkmenistan tarım çalışanları Daşoğuz vilayet vali yardımcısı Recep Bazarov’u aday gösterirken, ülkenin doğusundaki Lebap vilayeti de iki kişiyi aday gösterdi.

Lebap vilayetinden Denizcilik Bakanlığı’nın Lebapderyayolları kurumunun geçici başkanı Rozıgeldi Rozıguliyev ve Halaç ilçe valisi Mıratgeldi Cumageldiyev cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday gösterildi.

Seçim yasalarına göre, aday adayları Türkmenistan`ın şehir ve ilçelerin yüzde 30`unda en az 10 bin destek imzası toplayacak. Daha sonra Türkmenistan Merkez Seçim Komitesi tarafından adaylıklar kesinleşecek.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, seçimle ilgili yaptığı konuşmasında, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin açık, şeffaf ve demokratik ilkeleri doğrultusunda yapılacağını kaydetti. Türkmen lider, seçimleri hem yerli hem de yabancı gözlemcilerin takip edeceğini söylemişti.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ülke genelinde 2 bin 307 seçim bölgesi oluşturuldu. Ayrıca, yurtdışındaki Türkmen vatandaşları İstanbul ve Moskova gibi 29 ayrı kentte açılan sandıklarda oy kullanabilecek.


2007 yılında yapılan seçimlerde 6 aday yarışmıştı. Şu anki Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, oyların yüzde 89,23’ini alarak devlet başkanı seçilmişti. Ülkede cumhurbaşkanı 5 yıl süreyle seçiliyor.