Gaziantep, Abant Platformu'na Evsahipliği Yapacak

25.

Abant Platformu, ‘Arap Baharı`ndan sonra Ortadoğu`nun geleceği ve Türkiye’ başlığıyla yarın Gaziantep`te başlıyor. ABD`den, Japonya`ya, Birleşik Arap Emirlikleri`nden, Mısır`a kadar bir çok ülkeden akademisyen, gazeteci ve uzmanın katılacağı platform, bölgenin en büyük kongre merkezi olan Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi’nde yarın düzenlenecek.
3-4 Aralık tarihlerinde Gaziantep`te yapılacak toplantının ilk oturumu Radikal Gazetesi yazarlarından Cengiz Çandar, başkanlığında Almanya Heidelberg Üniversitesi`nden Prof. Dr. Aurel Croissant ve Amerika Harvard Üniversitesi`nden Radwan Ziadeh "Arap Baharı: İsyan mı, Devrim mi?" konusu ile başlayacak. Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi işbirliğinde gerçekleşecek olan Abant Platformu`nun Dönem Başkanı Prof. Dr. Levet Köker, Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey yapacak.
Şehitkamil Kültür Merkezi`nde gerçekleşecek olan toplantının ikinci oturumda "Bugüne nasıl gelindi? Arap baharının toplumsal ve uluslararası dinamikleri" İngiltere Oxford Üniversitesi, ODTÜ ve Dubai Zeyd Üniversitesi akademisyenleri tarafından tartışılacak. "Bundan sonra ne olacak? Arap baharından sonra Ortadoğu nasıl şekillenecek?" sorusuna Cumhurbaşkanlığı Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü oturum başkanlığında cevap aranacak. Bu oturumda konuşmacıları Fas ve Cezayir`den olacak. 4 Aralık`ta yapılacak olan son oturumda " Arap baharı ve Türkiye: Olası sonuçlar, senaryolar" Galatasaray Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Beril Dedeoğlu oturum başkanlığında İsrail ve Amerikalı akademisyenlerce tartışılacak. Arap Baharı konulu toplantının bölgenin dinamik fay hatları üzerinde kurulu olan Gaziantep`te yapılmakta olmasını bir zenginlik olarak gördüğünü ifade eden Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, "Ortadoğu`nun merkezine bu kadar yakın bir Üniversite olarak Ortadoğu ile ilgili tüm gelişmeleri takip etmekte, akademik ve bilimsel yaklaşımlarla bölgenin sorunlarına çözümler üretmeyi misyon edinmiş bulunmaktayız. Abant Platformu`nun belki de Ortadoğu`nun kaderini değiştirecek olan olayları ele alan bu etkinliğinde yer almak bizim için çok büyük önem taşımaktadır." dedi.

Uluslararası Ortadoğu Konferansı`na yurtdışından gelen 30 katılımcı arasında yer alan diğer bazı isimler şöyle: Bülent Alirıza (CSIS, ABD), Dorothee Schmid (IFRI, Fransa), Amanda Paul (European Policy Center), Gazi Rababah (İslami Bilimler Üniversitesi, Ürdün), Soner Çağaptay (Washington Institute, ABD), Doç. Dr. Tarık Abdulcelil (Ayn Şems Üniversitesi, Mısır), Gönül Tol (Middle East Institute, ABD), Prof. Dror Zeevi (Ben Gurion Universitesi, İsrail), Katherina Brown (King`s College, İngiltere), Prof. Yoshiaki Sasaki (Japonya). Türkiye`den bazı katılımcılar ise şöyle: Prof. Deniz Ülke Arıboğan (Bilgi Üniversitesi), Prof. Eser Karakaş (Bahçeşehir Üniversitesi), Prof. Mehmet Altan (İstanbul Üniversitesi), Soli Özel (Habertürk Gazetesi), Kadri Gürsel (Milliyet Gazetesi), Ceyda Karan (Habertürk Gazetesi), Mensur Akgün (Star Gazete), Şirin Payzın (CNN Turk), Aslı Aydıntaşbaş (Milliyet gazetesi), Yusuf Kaplan (Yeni Şafak Gazetesi), Prof. Talip Küçükcan (SETA), Doç. Serhat Erkmen (ORSAM).