'kur'an Tefsirini ve Hadis Kitaplarının Çevrilmesini Atatürk İstedi'

Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

'kur'an Tefsirini ve Hadis Kitaplarının Çevrilmesini Atatürk İstedi'
Dr. Ali Sarıkoyuncu, Elmalılı Hamdi Yazır’a Kur`an’ın tefsir edilmesi ve hadis kitaplarının Türkçe`ye çevrilmesini bizzat Atatürk’ün istediğini söyledi.
Burdur Kültür ve Turizm Derneği tarafından düzenlenen `Unutulmayan Burdurlular 2. Paneli` Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Konferans ve Sergi Salonu`nda düzenlendi.
Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu, Atatürk’ün Müslümanların gerilemesinin Müslüman olmalarından dolayı olmadığını vurguladığını söyledi. Sarıkoyuncu, Elmalılı Hamdi Yazır’a Kur`an’ın tefsir edilmesi ve hadis kitaplarının Türkçe`ye çevrilmesini bizzat Atatürk’ün istediğini kaydetti.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Özeren, Burdur’un sahip olduğu değerlerini panel ve sempozyumlar düzenleyerek genç nesle aktarmayı amaçladıklarını bildirdi.
Burdur’un çok büyük ‘kültür mirası’ insanlarının bulunduğunu anlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır da “Burdur`un değerleri Mehmet Refet Hatipoğlu ve Hacı Rahmi Sultan`ı genç nesillere aktarmak, onların hayat mücadelelerini, ilimlerini anlatmak istedik.” dedi.
Hatipzade Mehmet Refet Hatipoğlu ve Hacı Rahmi Sultan`ın sohbetlerini dinleyerek büyüdüğünü aktaran Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akaya ise düzenlenen bu panellerin gelecek nesil için çok önemli olduğunu bildirdi.

Üzerine bastığımız bu toprakların yıllarca Türk`lerin İslamiyet`le yoğrulup hamur olduğu yerler olduğunu belirten Burdur Valisi Süleyman Tapsız şöyle konuştu: “Milletimizin, Burdur`un son derece zengin ve muhteşem bir tarihini gün ışığına çıkarmak ve yeni nesillere tanıtmak bugün için artık çok önemli bir görev haline gelmiştir. Bu görevi en iyi şekilde yapacak olanlar da değerli akademisyenlerdir. Türk`ün yeniden doğuşa sahne olduğu kutsal topraklardır. Bugün büyük bir mütefekkiri, bir gönül insanını, merhum Hatipzade Mehmet Refet Hatipoğlu ve Hacı Rahmi Sultan`ı yad ediyoruz. Gençlerimize Edebali`nin temsil ettiği, Eren tipi, Osman Gazi`deki Alp tipini öğretmek lazımdır. Bunların birbirlerini tamamladıklarını, birbirleriyle et kemik gibi birleştirdiklerini hissettirmek lazımdır.”
Program Kültür ve Turizm Derneği’in tanıtım filmi ile devam etti. Burdur Müftüsü Osman Artan`ın oturum başkanlığını yaptığı panelde Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Öğke ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Hülya Kökten tarafından sunum yapıldı. Unutulmayan Burdurlular II. Paneli, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu konseri ile son buldu.