Kenya'da Kuracağı Lojistik Üs İle Türk İhracatçısına Köprü Olacak

``Biz holding olarak 2011-2012 senesi için yaklaşık 100 milyon dolarlıkyatırım hedefliyorduk.

Bunun bir kısmını Kenya`ya ayırdık``-``Siz burada üretim yapacaksınız, kapınızdan alacağız ve Afrika`ya beraberihracatını gerçekleştireceğiz. Bunu bölgedeki 145 milyon nüfusa yayacakşekilde sistem kurmaya çalışıyoruz``-Firmanın Ambarlı`daki lojistik tesislerini ziyaret eden Kenya DışişleriBakanı Moses M. Wetang`ula: ``Kenya son derece liberal bir ekonomi vedış ticarete sahip. Yatırım indirimi, karların yurt dışına transferi gibikonulardaki desteklerin yanı sıra proje bazında ilave teşvikler de sağlanabilir``(fotoğraflı)İSTANBUL - 17.12.2011 - Medine Taşdelen Yıldırım - Latek Holding, bu yıl ve 2012 için yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım bütçesi oluşturarak Kenya`da, Ambarlı`da 70 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterdiği lojistik üssüne benzer bir üs kuracak.

Bir toplantıya katılmak üzere Türkiye`ye gelen Kenya Dışişleri Bakanı Moses M. Wetang`ula, Latek Holding`in Ambarlı`daki lojistik tesislerini ziyaret ederek yetkililerle görüştü.

Latek Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Levent Erdoğan, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika`nın şirketin 4 yıl önce yaptığı 10 yıllık planın en önemli ayağını oluşturduğunu, eskilerin ``kara delik`` diye gördüklerinin dünyada bundan sonrasının gelişme sağlayacak en önemli hazinesi olduğunu söyledi.

Kenya`yı ``ana hub (dağıtım üssü)`` olarak gördüklerini, buradan bütün Doğu Afrika`da belirli yatırımları yapıp, başta dağıtım sistemleri olmak üzere bu ülkeden 145 milyon insana hizmet edebilecek dağıtım ağı kurmak istediklerini, bunun yanı sıra sanayi ve enerji yatırımları gerekiyorsa da bunlarla ilgilendiklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:``Bizim için çok önemli bir yer... Doğu Afrika`nın kapılarını açan, neredeyse 22 ülkeye girme imkanına sahip olacağımız bir ülke. Türkiye`nin ticaretine hem lojistik hem ihracat alanında katkı sağlamak istiyoruz. Orada tamamen Türk mallarına yönelik yatırımlar yapacağız. Öncelikle burada üretilenleri oraya ihraç edeceğiz. Daha sonra biz direkt olarak belirli yatırımları yapacağız. Gerekiyorsa ihtiyaç olan bütün hammaddeyi Türkiye`den getireceğiz. Biz, Türkiye ve Türk malları ile Kenya arasında büyük köprü kurup, Kenya ve Doğu Afrika`da yaptığımız yatırımları yayarak, merkez olarak Kenya`yı kullanarak dağılım yapacağız. Her türlü mal için Türk sanayisine ve Türk üreticilerine, ihracatçılarına orada çok önemli kapı açacağız. Türk malları ve Türk sanayisinin çok ciddi bir şekilde Afrika pazarına girmesini sağlayacak yatırımlar yapıyoruz. Belki şimdiye kadar Kenya ile Türkiye arasında 200 milyon dolarlık ticaret hacmi vardı. Yapacağımız yatırımlarla bu 400 milyon dolarlık hacme ulaşabilir. Siz burada üretim yapacaksınız, kapınızdan alacağız ve Afrika`ya beraber ihracatını gerçekleştireceğiz. Bunu bölgedeki 145 milyon nüfusa yayacak şekilde sistem kurmaya çalışıyoruz.``-``Yatırımların ilk ayağı Ocak 2012`de tamamlanacak``-Latek`in Ambarlı`da yaklaşık 70 bin metrekarelik alanda özellikle ihracata yönelik etiketlemeden, ambalajlamaya, transit ticaretlerin birleştirilmesinden gerekirse ufak tefek imalatların yapılmasına kadar çok sayıda faaliyet yürüttüklerini belirten Levent Erdoğan, aynı sistemi Kenya`da da oluşturmak istediklerini söyledi.

Erdoğan, ``Biz holding olarak 2011-2012 senesi için yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım hedefliyorduk. Bunun belirli bir kısmını zaten yapıyoruz ve yapmaya devam ediyoruz. Yatırım bütçemizde Bandırma, Ambarlı vardı, gemi yatırımlarımız vardı. Bunun bir kısmı Kenya`ya gidecek`` şeklinde konuştu.

Levent Erdoğan, Kenya`daki yatırımlarında yüzde 60 oranında Latek, yüzde 40 oranında da Kenyalı Zynmat Grubunun payının bulunduğunu, yatırımların ilk ayağının 2012 Ocak sonu gibi tamamlanmış olacağını bildirdi.

Holdingin 104 ülkede network`ü bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, böyle bir projeyi Türkiye dışında ilk defa yaptıklarını, yatırımın, lojistik sektöründe bir Türk şirketinin bu büyüklükte yurt dışındaki ilk yatırımı olma özelliği taşıdığını vurguladı.

-Kenya Dışişleri Bakanı Wetang`ula-Kenya Dışişleri Bakanı Moses M. Wetang`ula da 1998 yılında Afrika Birliğinin ticari ve diğer alanlarda Türkiye`yi stratejik bir ortak olarak gördüğünü vurgulayarak, ülkeye gelecek yatırımcılara destek çerçevesinde hükümet olarak Latek`in Kenya`da yapacağı yatırımların önünü açmak istediklerini, gerekli her türlü yardımı vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Wetang`ula, Kenya`nın son derece liberal bir ekonomisi ve dış ticaretinin olduğunu, yatırım indirimi, karların yurt dışına transferi gibi konulardaki desteklerin yanı sıra, proje bazında tarafların görüşmesiyle ilave teşviklerin de sağlanabildiğini söyledi.

Kenya`da Türk yatırımcılar için müteahhitlik, gayrimenkul, hizmet, eğitim, özellikle tarımsal ekipmanlar alanındaki sanayi ile enerji alanında büyük potansiyel bulunduğunun altını çizen Wetang`ula, büyük önem taşıyan jeotermal alanda bölgenin en büyük rezervlerine sahip olduklarını, 2013 yılına kadar üretimi 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini, dolayısıyla bu sahada dışardan gelecek firmaların yatırım yapmasını teşvik ettiklerini ifade etti.

-145 milyonluk serbest pazar-Türkiye`nin Kenya Büyükelçisi Tuncer Kayalar ise 2003 yılında başlattıkları Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirme stratejisi çerçevesinde Dış Ticaret Müsteşarlığının 45 kez Sahra Altı Afrika`ya gittiğini ve ticaret anlaşmaları imzalandığını, 2003 yılında Afrika kıtasıyla 4 milyar dolar olan ticaretin 2009 yılında 17-18 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Bölgede Türk yatırımlarının 10 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe geldiğini anlatan Kayalar, Kenya`nın Doğu Afrika`ya açılan bir kapı olduğunu, Doğu Afrika Birliği adındaki gümrük birliğinde Kenya, Uganda, Tanzanya, Brundi ve Ruanda`nın yer aldığını, buna Güney Sudan`ın da eklenmesiyle 145 milyonluk serbest pazar alanının oluşmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Kenya`dan Doğu Afrika bölgesine çok rahatlıkla mal verilebileceğini vurgulayan Kayalar, ``Kenya`da organize sanayi merkezleri açmak da çok önemli. Çünkü yatırımlarımızı oraya taşıyacak olursak, Kenya`da üreteceğimiz malları sıfır gümrükle bütün bölgeye verme imkanımız var. Bu imkanı da değerlendirmek için mutlaka organize sanayi bölgelerini oluşturmamız gerekiyor. Bunun altyapısı için çalışıyoruz`` diye konuştu.

Şu anda Kenya`da 25 Türk firmanın faaliyet gösterdiğinin altını çizen Kayalar, rakam düşük olsa da ticaretin çok hızlı geliştiğini, geçen yılın 9 ayı ile bu yılın aynı dönemi kıyaslandığında Kenya ile ticaretin yüzde 157 oranında arttığını, bu ticaretin yüzde 95`inin Türkiye`nin Kenya`ya ihracatından oluştuğunu, yıl sonu itibariyle Kenya ile ticaretin 200 milyon dolar civarında gerçekleşmesini öngördüklerini bildirdi.

(MED-FAN)
Kaynak: AA