İşte bu yıl en çok izlenen filmler

İzleyici, 2011 yılında beyazperdedeki tercihini gülümseten bir yapımdan yana kullandı. İşte 2011'in gişe şampiyonu...

İşte bu yıl en çok izlenen filmler
İzleyici, 2011 yılında beyazperdedeki tercihini gülümseten bir yapımdan yana kullandı. Trakyalı klarnetçi Hüseyin'in sevdiği kızın peşinden giderken yaşadıklarını anlatan neşeli yerli yapım ''Eyyvah Eyvah 2'', 3 milyon 947 bin 988 seyirciyle geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çok izlenen filmi oldu.

Türk sinema seyircisinin en çok izlediği ilk 10 filmden 3'ü yabancı yapımlar olurken, ''Eyyvah Eyvah'' adlı film gişe yarışında ipi göğüsledi. Yönetmenliğini Hakan Algül'ün üstlendiği, başrolünde Ata Demirer, Demet Akbağ, Salih Kalyon, Bican Günalan, Özge Borak ve Tarık Ünlüoğlu'nun yer aldığı film, 3 milyon 947 bin 988 izleyiciyi sinema salonlarına çekti. Film, 36 milyon 678 bin 19 liralık toplam gişe hasılatı elde etti.

Küçük yaşta aynı mahallede birlikte oyun oynayıp tesadüfler sonucu yıllar sonra yolları kesişen iki sevgilinin öyküsünü anlatan ''Aşk Tesadüfleri Sever'' 2 milyon 418 bin 90 seyirciye ulaştı. Filmin başrolünde Mehmet Günsur ile Belçim Bilgin izleyici karşısına çıkarken, sevinçle hüznü kesiştiren filmin yönetmeni Ömer Faruk Sorak.

Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yapılan baskın sonrası Polat Alemdar ve arkadaşlarının Filistin'e gitmesini konu alan ''Kurtlar Vadisi: Filistin'', 2 milyon 28 bin 57 seyirci sayısıyla üçüncü sırada yer aldı. Televizyon dizisinde başrolü üstlenen Necati Şaşmaz, Gürkan Uygun ve Kenan Çoban üçlüsüne Erdal Beşikçioğlu, Nur Aysan, Ayten Uncuoğlu, Umut Karadağ gibi isimlerin eşlik ettiği filmin yönetmeni Zübeyr Şaşmaz.

''Allah'ın Sadık Kulu: Barla'' adlı film, 1 milyon 988 bin 122 seyirci sayısıyla dördüncü sırada yer aldı. Esin Orhan'ın yönettiği üç boyutlu animasyon film, Said Nursi'nin hayatını işliyor.

Türk seyircisi, ''Alacakaranlık''ı sevdi

En çok izlenen 10 film içerisinde 3 yabancı yapım bulunurken, gişe yarışında yabancı filmlerin galibi listede beşinci sırada olan ''Alacakaranlık Efsanesi''.

Stephenie Meyer'in çok okunan roman serisinden sinemaya uyarlanan film, serinin diğer yapımları gibi izleyiciden büyük ilgi gördü. Yönetmenliğini Bill Condon'ın üstlendiği filmin başrolünde Robert Pattinson ile Kristen Stewart yer alıyor.

İddialı yapımlardan ''Dedemin İnsanları'', film üçüncü haftasında 836 bin 33 seyirciye ulaştı. Çağan Irmak'ın yönettiği ve seyircinin büyük ilgisini çeken filmin gösterimi sürüyor.

''Endüstri olarak Türk filmi gündemde''

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Mesut Cem Erkul, AA muhabirine 2011 yılında sinema sektörünü değerlendirirken, 2011 yılının sinema sektörü açısından ''kayıpsız'' bir yıl olduğunu söyledi.
Türkiye'de sinema sektöründe taşların artık yerine oturduğunu, 2004 yılından bu yana büyük bir ivme yakalandığını dile getiren Erkul, şöyle konuştu:

''Bu yıl, 2010 yılına göre kayıpsız bir yıl. Seyirci sayısı ve hasılatta ufak bir azalış söz konusu ama film sayısında, vizyona giren film sayısında artış söz konusu. Türk filmlerine oranlarsak seyircide artıdayız 2010 yılına göre... Toplamda bakıldığı zaman başat filmlere giden seyircilerde 1-1,5 milyon civarında bir düşüş söz konusu, ama film sayısıyla orantıladığımızda Türk seyircisinde bir kaybımız yok. Tam tersi bir artışımız var. Hatta yüzde 20 bir artışımız var. Bu bence önemli.

Yani Türk filmi seyircisini kaybetmiyor. Sadece eser niteliğindeki sayı adetinde bir düşme. Bu da dağıtımla ilgili kaynaklar, üretimle ilgili sorunlar, işte biz bunları çözmeye çalışıyoruz. Küçük noktalardaki tıkanıkları da açarsak izleyiciye ulaşma konusunda biraz daha başarılı olacağız. 2010 bize bunu gösterdi. Artık sinema sektörü oturdu. Tüm dünyada Türk filmlerinden bahsediliyor. Türk filmi diye bir kavram yeniden gündemde. 1970'lerdeki Yeşilçam değil, artık endüstri olarak Türk filmi gündemde.''

Bazı filmlerin vizyona giriş tarihlerinin de önem taşıdığını, gösterime giriş tarihinin yıllık seyirci sayısını direkt etkilediğini belirten Erkul, ''Bu yıl, sinema sektörü açısından da kayıpsız değil, ama kayıp bir yıl da değil. Yani beklediğimiz 2010 yılına göre bir yüzde 10 daha fazlasıydı. Gelişmeler ve üretim, aşağı yukarı başabaş bir noktada kapatılacağını gösteriyor. 2012 daha iyi mi olacak? Bence daha iyi olacak. Eğer sinema sektörünü derinden etkileyecek bir sorunla karşılaşmazsak çok iyi olacağını düşünüyorum'' dedi.

''Avatar'' gibi bir film olmadığı için...''

Erkul, Amerikan sinemasının o yıl içinde gişe rekortmeni filmleri vizyona koymasının da yerli yapımları etkilediğini söyledi.

Bu yıl içinde Amerikan sinemasının ''Avatar'' gibi çok büyük bir prodüksiyon çıkarmadığını dile getiren Erkul, ''Geçen sene bir 'Avatar' vardı. Bu sene öyle bir film yoktu. İkinci kez vizyona girme şansı olmuştu 'Avatar'ın. Hatta bazı sinemalarda üçüncü, dördüncü kez gösterilmişti'' diye konuştu.

Erkul, sinema sektöründe ve hatta televizyon dizilerinde ''gerçeküstücülük'' teması üzeri yapımların izleyiciyle buluştuğunu ve bunu Amerikan sinemasının mekan ve konu yokluğundan ortaya çıkardığını belirterek, sinema sektöründe bu konuda yaşanan gelişmelerle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
''Türk sineması bu gerçeküstü akıma ayak uydurmak zorunda kaldı mı? Hayır. Türk sineması daha önce de böyle filmler yapmıştı. Yeşilçam da yapmıştı. Hatırladı sadece. Belli bir yaş grubu bunlara teveccüh ediyor. Yani bu akımdan etkilenen grup aynı zamanda yabancı menşeli filmlerde de bu tip menşeli filmleri merakla izliyor. Ama genel izleyiciye baktığımız zaman toplam seyirci sayımıza baktığımızda böyle değil.

Bu sene 'Eyyvah Eyvah 2' en çok izlenen filmimiz. Hem bir Türk filmi, hem de konusu tamamen bu topraklara ait. Gerçeküstücülük yok. Tam tersine insanlık dışında başka bir öge barındırmıyor. Bu şudur, bu akımlar her zaman olacak. Bir ara çizgi filmlerin sinemaya taşınması akımı vardı. O da artık rayına oturdu. Daha büyük prodüksiyonlar yapılıyor. Daha ilgi çekici, daha gerçekçi prodüksiyonlar yapılıyor. Gerçek görüntülerle birleştiriliyor. Sinema sektörü bunun farkında. İnsana dair ögeler 2 saat boyunca ancak insanla beraber işlenirse izleyici buluyor.''

Türk sinema sektörünün giderek geliştiğini de vurgulayan Erkul, ''Şimdi ortada rakamlar var. Ama rakamın yanındakiler de var. Bu sektör büyüyen bir ağaç artık. Önce çok küçük bir tohumdu 2004 yılında, ürünü yoktu, hafif hafif dallandı, yapraklandı. Şimdi meyveye durdu, dalları da büyüyor, boyu posu da büyüyor. Doğal olarak meyvesi de artıyor'' sözleriyle sektörün gelişmesini özetledi.

Hangi film ne kadar izlendi?


2011 yılı içerisinde en çok izlenen 10 filmin seyirci sayısına göre yapılan sıralaması ve elde ettikleri gişe hasılatları şöyle:

1 Eyyvah Eyvah 2 36.678.019 TL 3.947.988 2 Aşk Tesadüfleri Sever 21.910.790 TL 2.418.090 3 Kurtlar Vadisi: Filistin 17.293.396 TL 2.028.057 4 Allah'ın Sadık Kulu: Barla 14.152.755 TL 1.988.122 5 Alacakaranlık Kuşağı: Şafak Vakti 11.168.736 TL 1.240.189 6 Anadolu Kartalları 10.165.222 TL 1.171.619 7 Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde 13.168.062 TL 1.170.783 8 Şirinler 11.494.491 TL 1.140.489 9 Hür Adam 7.304.622 TL 952.405 10 Ya Sonra 7.559.500 TL